Wilde hop – Humulus lupulus

Wilde hop – Humulus lupulus (Hennepfamilie – Cannabaceae)

Samen met Hennep zorgt Wilde hop ervoor dat zomaar de helft van de Cannabisfamilie (in totaal maar vier soorten) in aanmerking komt om uw neuronen in de war te brengen. In onze tuin echter geen illegale toestanden (nee, echt niet). Vandaar dat je er enkel de Wilde hop aantreft, die zich elk jaar weer enthousiast uit de grond omhoog werkt om het (voorlopig) tuinhek en de dichtstbijzijnde haagplantjes te omwikkelen. Dat gaat snel: de gemiddelde groeisnelheid op zonnige dagen is 10 cm, ofwel 1 centimeter per uur zon. Iedere winter verdwijnt hij weer, want de bovengrondse delen van hop sterven af in de herfst. Onze plant is een vrouwelijk exemplaar en maakt dus elk jaar ook hoppebelletjes. Mannelijke exemplaren zal je overigens niet zo snel vinden, want omwille van de commerciële hoppeteelt worden ze bestreden: eenmaal het stuifmeel via de wind op vrouwelijke bloemen terecht komt, wordt de smaak te bitter (de lupuline, de smaakgevende en bewarende stof wordt omgezet) en is de oogst vanuit commercieel oogpunt mislukt.Wilde hop wordt overigens zelden voor het brouwproces gebruikt, daar zijn commerciëel interessantere varianten in gebruik, die elk een typische smaak geven.

wilde hop

Vóór de middeleeuwen gebruikte men gruut (een mengsel van Gagel en Rozemarijn) als natuurlijk bewaarmiddel bij het maken van bier. Dat tegenwoordig vooral Hop en niet Gagel die functie heeft over genomen hebben we te danken aan onze middeleeuwse kloosterbroeders. Aan Gagel werden teveel ‘opwekkende’ eigenschappen toegedicht, en het laatste wat je in een dergelijk oord van contemplatie wilt is een horde bronstige mannen, newaar. Vandaar dat gekozen werd voor de kalmerende en slaapbevorderende werking van Hop. De bittere smaak moest er dan maar bij genomen worden. Oorspronkelijk was hopbier dan ook niet populair, het heeft honderden jaren geduurd vooraleer het gruut er een beetje uit was. Overigens, wees voorzichtig met hoppeplanten: bij aanraking van de stengels (staan vol kleine weerhaakjes) kan de huid geïriteerd worden en roodheid veroorzaken.In de hopsector komt dermatitis (ontstoken huid) naar verluid voor bij 1 op de 30 werknemers. Als klimplant is het wel een goede schuilplaats voor allerlei beestjes, vandaar dat deze mooie plant in een beetje natuurlijke tuin zeker op haar plaats is.

13 reacties op Wilde hop – Humulus lupulus

 1. dieter schreef:

  Mocht je op zoek zijn naar bier met wat meer ‘opwekkende ‘eigenschappen, dan vindt je met Gageleer nog een bier dat met gagel wordt gebrouwen

 2. dieter schreef:

  Nog een vraagje: snoei je de hop af, of verschijnen er binnenkort weer groene blaadjes aan de ‘afgestorven’ resten die nu nog op zijn steun hangen?
  En wanneer zou ik terug groei mogen gaan verwachten?
  vorig jaar heb ik alles verwijderd, deze winter alles maar laten hangen, maar ik begin me wat zorgen te maken, vandaar mijn vraag

 3. bart schreef:

  Dieter: de bovengrondse delen lopen niet meer uit. ’t nieuw leven moet van uit de grond komen. Het is nog iets te vroeg om ze nu al bovengronds te zien denk ik, maar als je eventjes gaat graven tot aan de wortelstokken zal je wél al de uitlopers zien (en een gerust gemoed hebben). Ik zou me weinig zorgen maken, Wilde hop is duivelsgebroed: éénmaal aangepakt nagenoeg niet meer kapot te krijgen :-)

 4. dieter schreef:

  @bart: ik denk dat ik me inderdaad wel te vroeg zorgen hebt gemaakt én snap nu wat je met duivelsgebroed bedoelt…
  Het ene geplante hopplantje groeit in zijn derde jaar als nooit tevoren, en kruipt ondergronds een metertje of twee onder het worteldoek om daar terug boven te komen en zich opnieuw naar boven te wentelen. Straffe kadees. en zeggen dat ik er eerst aan elke zijde van mijn kolom twee wou zetten, om zeker te zijn dat het een beetje dik zou groeien… gelukkig dat ze daar bij Ecoflora een stokje voor steken.

  • bart schreef:

   Dieter: blij dat hij er toch nog door gekomen is. Ook bij mij blijven er maar uitlopers opduiken, ondanks mijn verwoede pogingen om ze stelselmatig uit te trekken. (ze kruipen een beetje te enthousiast in de haag, vandaar)

 5. AnneTanne schreef:

  @dieter: Jij KOOPT dus hop? Op de bloggersontmoeting viel het al op, dat wat in de ene tuin onkruid is, in een andere tuin niet eens aanwezig is.
  Behalve in zo ongeveer al mijn borders, voer ik ook – net als in de beukenhaag – een ongelijke strijd met de hop. (Alleen in de meidoornhaag, daar mag ie gewoon zijn ding doen….)

 6. dieter schreef:

  @bart: wel, eigenlijk, toen ik de vraag hier stelde en jij zei: “tkan misschien al gaan komen”, ben ik meteen naar buiten gelopen en heb ik onder wat bladeren al meer uitlopers gezien dan het jaar ervoor. alle paniek toen al voor niets.

  @annetanne: jawel, mevrouw, wij hebben het allemaal zelf moeten doen. het was dan ook een kale vlakte. deze blog, bloggerontmoetingen etc waren toen, drie of vier jaar geleden, nog nobele onbekenden. En de allesoverheersende kracht van de humulus lupulus, die er wel tegen kan om hem een stekske te ontfutselen ook

 7. Katja Camerier schreef:

  Dag Bart,
  Toevallig met het zoeker achter de wilde hop, kwam ik op jouw site terecht. Mooi gemaakt en leuk om vanalles in op te zoeken. Nu had ik graag geweten waar ik zo’n wilde hop plant kan kopen. Heb jij een paar adressen. Ik woon in Heist op den Berg.
  Alvast bedankt en nog veel succes met je mooie tuin !!
  gr Katja

 8. bart schreef:

  bij boomkwekerij de Bock in oudenaarde. ’t is maar 122km! (maar eens navragen in je plaatselijk tuincentrum kan ook wonderen doen ;-) )

 9. annie schreef:

  Ik zou graag een stekske van mijn vrouwelijke hopplant nemen maar vind nergens info daarover wat de beste manier is.Weten jullie het soms ?

 10. bart schreef:

  Hop maakt uitlopers onder de grond die het jaar daarop nieuwe scheuten krijgen. Het makkelijkst is om het voorjaar af te wachten en dan gewoon zo’n nieuwe scheut met een goeie kubieke decimeter wortel uit te graven en deze vervolgens op de nieuwe plaats zetten. Gegarandeerd succes!

 11. Verbouw Cecile schreef:

  Uit een bosje nabij de kerk in Koksijde-aan-zee namen we ongeveer 20 jaar geleden een hopplantje mee. Elk jaar konden we er hopbellen van oogsten om te drogen voor een hartversterkende thee. Enkele jaren geleden waren er ineens ook mannelijke hopplanten te zien op een meter afstand van de andere. Ik probeerde die zoveel mogelijk weg te knippen. Vorig jaar hadden we een heel mooie hoppe-oogst. Dit voorjaar heeft onze tuinier de hop tot op de bodem weggesnoeid. Nu zien we overal alleen hop met mannelijke bloemen! Een ramp!! Hoe is dit mogelijk?

 12. Ellen schreef:

  Ik heb ook al jaren hop staan en die is heel mooi. Totdat de slakken zich er elk jaar weer te goed aan doen. Ik strooi elk jaar meer dan voldoende slakken korrels op de grond rond de hop, maar de slakken kruipen gewoon tegen de muur omhoog en vreten de hele plant kaal. Ik vraag me af of er een middel bestaat om op de bladeren van de hop te spuiten, of een andere oplossing?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.