Wilde kamperfoelie – Lonicera periclymenum

Wilde kamperfoelie – Lonicera periclymenum (Kamperfoeliefamilie – Caprifoliaceae)

Deze klimplant schiet al vroeg in het jaar uit. Het duurt toch nog tot de zomer voor ze bloeit. Bestuiving gebeurt vooral door nachtvlinders. De bloemen openen zich dan ook aan het begin van de avond. Ook de sterke geur houdt verband met het lokken van nachtvlinders (vooral pijlstaarten en uiltjes). Maar ook hommels en zweefvliegen pikken dikwijls wat nectar mee en kunnen ook bijdragen aan de bevruchting. Naarmate de bloem ouder wordt verkleurt ze van wit naar gelig. De bessen die gevormd worden zijn giftig. Bij ons staat er een Kamperfoelie aan de bosrand, een plaats waar ze van nature voorkomt en meestal rijkelijk bloeit.

Verder staat er nog een exemplaar langs de afscheiding naar de schapenweide. Kamperfoelie is overigens in staat om een boom waarrond hij groeit te wurgen, doordat de sapstroom van de groeiende boom afgesneden wordt.
Er leven heel wat insecten op en rond en van Kamperfoelie. Vooral (nacht)vlinders, maar ook een aantal vliegjes en mugjes.

wilde kamperfoelie

27 reacties op Wilde kamperfoelie – Lonicera periclymenum

 1. ghislaine schreef:

  prachtig ik heb er ook zo een die nu rijkelijk bloeit , kan ik daar stekken van nemen om aan de andere zijde van mijn eveneens natuurlijke tuin te plaatsen , dank bij voorbaat en vriendelijke groeten

 2. bart schreef:

  Kamperfoelie stekken lukt niet. Afleggen (een tak op de grond buigen en gedeeltelijk bedekken met aarde) wel.

 3. Geert schreef:

  bij mij lukte het wel, stekken in het najaar aub

 4. bart schreef:

  Geert, bij mij niet gelukt nochtans, maar ik heb dan ook lang niet zo’n groene vingers als jij. :-)

 5. Jenny schreef:

  Kamperfoelie stekken kan wel.Ik heb bij m’n zus gewoon lange takjes afgeknipt, zo de grond in en ik heb nu een prachtige wilde kamperfoelie in m’n tuin staan.

 6. dieter schreef:

  eigenwijze, wat zouden die grijzige ‘vieze’ beestjes op mijn kamperfoelie kunnen zijn? één heeft er veel last van, de ander minder.
  en wat doe je er eigenzinnig tegen? een zeepsopje of beestjes die het voor mij oplossen?

 7. bart schreef:

  Dieter, blad- of andere luizen? De grootste aantallen manueel verwijderen, daarna onderspuiten met een aftreksel van brandnetels met een scheut afwasmiddel er in. (spuiten na een paar dagen nog eens herhalen). De beestjes (lieveheersbeesten met name) helpen natuurlijk ook.

 8. dieter schreef:

  ja, die dekselse lieveheersbeesten lijken alleen maar de hazelaar te willen bevolken…
  lekkerder bladluizen wellicht? (groene, ipv grijze)
  gedwongen migratie dringt zich op

 9. Loko Tosh schreef:

  misschien is de standplaats ook niet ideaal? Allerhande stress maakt planten wel gevoeliger (of maakt dat ze minder weerstand hebben) tegen vanalles en nog wat. Kamperfoelie (de wilde vorm) staat graag in de schaduw.

 10. dieter schreef:

  inderdaad, heel ideaal staan ze niet. Ik had de wortels dit jaar afgeschermd met dakpannen aan alle kanten, en toch hebben ze het weer vangen.
  Na drie jaar moet ik misschien toch maar eens erkennen dat ze verplant moeten, en meer met de voetjes in de haag moeten

 11. marijke schreef:

  Ik heb ieder jaar witte vlieg in mijn kamperfoelie, is daar iets aan te doen voordat er bloemen aan komen ziet hij er al niet meer uit.

 12. Frederik schreef:

  voor bladluizen waarbij lieveheersbeesjes niet bjkomen: gewoon een goede dosis roltabake (10 gram per 5 liter water laten trekken (opwarmen net niet koken zoals bij thee) dit goedje laten afkoelen en met de plantenspuit over de bladluizen spuiten.

  ze zijn dan gegarandeerd weg. voor terrastuinen maar ook voor biologisch tuinieren is dit een aanradertje: de nicotine doodt de bladluizen omdat dit een verweer is tegen bladluizen vanwege de tabaksplant. Als je wenst dat andere insecten overleven: de plant na een paar uuirtjes sproeien met de tuinslang (liefst s’avonds)

  tabakaftreksel doodt praktisch elke parasiet.

 13. Peter schreef:

  Gegroet! Mijn oma heeft een kamperfoelie staan (ik weet wel niet ‘gewone’ of ‘wilde’) en ik kan er scheutjes van hebben. Ik heb in m’n tuin een ‘muur’ van draadafsluiting met groene plasticdoeken afgedekt en zou die graag met kamperfoelie laten begroeien. Hoe pak ik dit aan? Wat voor ‘constructie’ moet ik voorzien zodat de kamperfoelie kan klimmen? Draden constructie, houten constructie, om de hoeveel afstand een steun voorzien, zowel horizontaal als verticaal,…? (de draadafsluiting kan niet meer gebruikt worden als hechting want de doeken zijn erop bevestigd)

  Alle tips welkom! Of misschien online meer info daarover? Ik heb al gezocht maar voorlopig nog niets gevonden… Bedankt!

 14. bart schreef:

  om de drie meter een houten paal en daartussen lichte ursusdraad spannen lijkt me de makkelijkste en goedkoopste manier

 15. rita schreef:

  hallo, wie kan mij helpen ik heb dit voorjaar kamperfoelie geplant in mijn tuin maar krijg er geen bloemen in ik heb nog thans alles gedaan een goede plaats goed bemest en toch geen bloemen heeft er iemand een oplossing of de verklaring daarvoor aub?
  groetjes rita

 16. Loko Tosh schreef:

  @rita: ’t is misschien een laatbloeier? of anders pas volgend jaar?

 17. frederik schreef:

  kamperfoelie bloeit enkel uit het “winterhout” (de takken die vorig seizoen gegroeid zijn of ouder als kamperfoelie gewoon geplant wordt uit een pot kan die het eerste jaar vooral groeien in plaats vazn bloeien. Ik heb zelf maar 3 bloemtrosjes in mijne kamperfoelie zitten (wilde variant, uit een bos rand waar er kleine afleggers groeiden van een grote moederplant) De takjes die er vorig jaar wortelden hebben een paar bloemen gegeven. maar de plant zelf is intussen van 15 cm tot 2 meter geexplodeerd.

  Zoals alle jonge kleine planten ga je niet veel bloei in het eerste jaar mogen verwachten, het tweede jaar al meer en vanaf dan is hij vertrokken.

 18. secember nicole schreef:

  Hebben een kamperfoelie gekocht in mei, groeit wel maar alle blaadjes worden zwart en vallen af. Hebben al bespoten met afwasmiddel en zelfs bio-carbonaat gaan halen oplossen in water met olijfolie. Niets helpt. Wie kan ons helpen

 19. maud schreef:

  weet er iemand meer info over kamperfoeli stuur het dan aub door want ik moet een herbaruim maken voor het school dus bv is het een loof -of naaldboom……….
  grtjes: maud

 20. T Boersma schreef:

  Ik zou graag in contact komen met iemand die mij kan helpen aan een stek van de wilde kamperfoelie. Mij is het helaas niet gelukt om deze te stekken.

  Wie of wie kan mij hieraan helpen?

 21. Bea Thoelen schreef:

  Ik heb sinds 2 jaar een paar kamperfoelies in potten op een zuiders terras staan.
  De plant begint terug goed te groeien maar vertoont alweer héél veel kleine grijze beestjes op de bladeren. Ik weet niet of het bladluizen of een ander insect zijn. De blaadjes hebben ook een transparant, kleverig laagje. Komt dat door dat ongedierte, en zo ja, wat is het precies en hoe moet ik het het best bestrijden?

 22. Ida cazmier schreef:

  als het een kleverig laagje is, gaat het zeker om bladluis.

 23. anke korteweg schreef:

  Wat is dit een leuke rubriek! Zo hoor je nog eens wat.
  Wat luizen en andere kleine beestjes op kamperfoelie betreft zou je ook kunnen denken aan het gezelschap van oostindische kers. ( Volgens ‘Planten die elkaars gezelschap zoeken’ uit 1979 gaat de o.i.,behalve de witte vlieg, allerlei luizen tegen, waardoor hij o.a. bij bonen, broccoli en radijs wordt aanbevolen. Je kunt er ook thee van zetten en de planten(delen) die last van de beestjes hebben daarmee bespuiten.

 24. PietL schreef:

  Ik overweeg om een zijmuur van ons terras die op het zuidwesten gericht is te laten begroeien met kamperfoelie in de hoop zo van een aangename geur te kunnen genieten tijdens het eten. Is dit realistisch of is de geur niet zo sterk of enkel bij bepaalde cultivars?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.