Kleefkruid – Galium aparine

Kleefkruid – Galium aparine (Walstrofamilie – Rubiaceae)
Kleefkruid is een éénjarige plant die het vooral goed doet op voedselrijke, vochtige grond. De plantjes sterven dus elk jaar volledig af. Ze overleven de winter als zaad of als kiemplantje, want het grootste deel van het zaad kiemt al in de herfst. Op de stengel en op de onderkant van de blaadjes staan korte haartjes die als weerhaakjes ingeplant staan. Daardoor blijft de plant makkelijk kleven aan de pels van (zoog)dieren en aan kleren van mensen. Ook deze vruchtjes zijn met dergelijke kleine haartjes uitgerust en worden epizoochorisch verspreid. Epizoochorisch is gewoon een duur woord dat u veel punten kan opleveren bij scrabble. Het wil zeggen dat de verspreiding via dieren gaat, maar dan uitwendig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bessen die opgegeten worden. Dan spreken we van endozoochorisch. Kleefkruid heeft kleine onopvallende bloempjes die vooral door zelfbestuiving bevrucht worden. Een exellent insectenlokker is het dus niet.

2 reacties op Kleefkruid – Galium aparine

 1. Ado Bloemendal schreef:

  geachte lezer,

  goedenmiddag, ik vroeg me af of er ook zaaizaad van kleefkruid in de handel verkrijgbaar is. Ze zou interessant kunnen zijn vanwege haar medische eigenschappen .

  met vriendelijke groeten, Ado

 2. AnneTanne schreef:

  @Ado: een paar jaar geleden schreef ik nog een stukje over het kleefkruid, o.a. over het medicinale gebruik ervan.
  Uit nieuwsgierigheid ben ik even gaan zoeken bij kwekerij De Morgenster, maar ‘zelfs’ die heeft het zaad niet in haar assortiment.

  Je kan me eventueel contacteren via de contact-gegevens die je vind op mijn eigen site (sorry – ik laat niet zomaar overal open-en-bloot mijn mail-adres achter), en dan kan ik je wel wat zaden toesturen wanneer het rijp is. Maar wees gewaarschuwd: kleefkruid is zo’n kruid waar je gemakkelijker ààn dan vanaf komt… Eens het in je tuin groeit ben je vrijwel verzekerd van ‘eeuwigdurende aanwezigheid’, en dat is niet altijd en overal even plezierig…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.