Dieren

Hoe en waarom je bijen kan aantrekken in je tuin

Hoe en waarom je bijen kan aantrekken in je tuin

Bijen zijn ontzettend belangrijke wezentjes voor je tuin. Zonder bijen zouden er maar weinig bloemen of bloeiende planten zijn. Bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van planten, waardoor ze zich kunnen voortzetten. Daarom is het goed om zo veel mogelijk bijen aan te trekken. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Zet je tuin vol met bijvriendelijke bloemen en planten

Kies voor inheemse bloemen en planten

De lijst met inheemse bloemen en planten waar bijen dol op zijn is ontzettend lang. Er is keuze genoeg, waardoor je voor combinaties van verschillende planten kan kiezen die qua bloei en kleur perfect bij elkaar passen. Denk bijvoorbeeld aan een witte bloemencluster met een mengeling van wilde planten als Duizendblad (Achillea millefolium), Hondspeterselie (Aethusa cynapium), Look zonder look (Alliaria petiolata) en Gewone margriet (Leucanthemum Vulgare). Of een border vol paarse bloemen zoals Lavendel (Lavendula), Kattenkruid (Nepata faassenii), bloeiend onder de takken van een Vlinderstruik (Buddleja). Hoe meer variatie aan bloemen en planten die verschillende soorten bijen aantrekken, hoe mooier de tuin zal worden door de rijkelijke bloei die je op die manier creëert. Bovendien trekken de meeste bijenplanten ook vlinders aan, wat een bijkomende, rijke aanvulling voor je tuin betekent.

Lavendel werkt als een magneet op bijen.

Plant bloemen met slechts één rij bloemblaadjes

Door voor planten te kiezen die bloemen hebben met een enkele rij van bloemblaadjes, maak je het de bijen een flink stuk gemakkelijker. Dergelijke bloemen bevatten veel meer pollen dan bloemen met meerdere rijen bloemblaadjes. Bovendien kunnen de bijen ook gemakkelijker bij de pollen geraken. Voorbeelden van bloemen met slechts een enkele rij aan bloemblaadjes zijn Oost-Indische Kers (Trapaeolum major), Zonnebloemen (Helianthus annuus), Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) en Stokrozen (Alcea rosea).

Plant gele, witte, blauwe en paarse bloemen

Let er bij het kiezen van planten voor dat de bloemen paars, wit, blauw of geel zijn. Het is namelijk zo dat deze kleuren een grotere aantrekkingskracht hebben op bijen dan hun roze, rode of oranje varianten. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van blauwe bloemen van bijvoorbeeld Korenbloem (Centaurea cyanus), Karpatenklokje (Campanula carpatica), Juffertje-in-het-groen (Nigella damascena), Komkommerkruid (Bernagie) en Blauwe lupines (Lupinus angustifolius).

Korenbloemen zijn dankzij hun felblauwe kleur ideale bijenlokkers.

Plant bloemen die niet allemaal tegelijk bloeien

Bij het opmaken van een plantschema voor je tuin zorg je er best voor dat er het hele jaar door bloeiende planten te vinden zijn. Op die manier hebben bijen een constante aanvoer van pollen. De wintermaanden zijn uiteraard niet zo evident, maar bijen hebben dan sowieso minder tot geen voorraad nodig doordat ze een wintervoorraad hebben kunnen opbouwen.

Plant groenten en fruitplanten die bloemen produceren

Naast bloemen en sierstruiken produceren ook de groenten in de moestuin en de fruitstruiken ook vele bloemen waar bijen hun nectar kunnen verzamelen. Bijen zonder ondermeer dol op de bloemen van courgettes en pompoenen, maar ook de bloesems van een appelboom of een kerselaar zijn voor hen een echte lekkernij. De kleinere bloemetjes zoals die van aardbeiplantjes en paprikastruikjes worden veelvuldig door bijen bezocht.

Plant kruiden die bijen aantrekken

Nog een topper voor bijen: kruiden! Heb je geen plaats voor een uitgebreide kruidentuin, plant dan enkele kruidensoorten in potten voor op het terras of het balkon. Volgende kruiden hebben een grote aantrekkingskracht op bijen: Bieslook (Allium schoenophrasum), Dille (Anethum graveolens), Munt (Mentha piperita), Salie (Salvia officinalis) en Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

Maak van je tuin een aantrekkelijk paradijs voor bijen

Bijen houden van een wilde tuin

Bijen zijn van nature uit wilde diertjes, die zich het beste voelen in een wat wildere omgeving. Een perfect gemaaid gazon en een tuin waar geen sprietje onkruid of wat zand te vinden is zal weinig bijen aantrekken. Wil je bijen lokken, houd dan een hoekje in de tuin waar je het gras niet maait en waar wilde klaver vrij zijn gang kan gaan. Zorg er ook voor dat bijen zich in dit plekje kunnen verschuilen in takjes of een laagje zand en restjes tuinafval kunnen gebruiken om er een schuilplaats mee te bouwen.

Maak een eenvoudig bijenbad

Bijen houden van het nemen van een bad, maar hebben nood aan een ondiep water. Een vogelbadje is voor hen te diep. Voorzie een ruime schaal die niet te diep is. Leg wat platte stenen in de schaal en vul de schaal met water. Gebruik geen siroop of suikerwater, dit hebben de bijen niet nodig en het is ook niet gezond voor ze. De bijen kunnen de stenen als een soort van landingsbaan gebruiken en op een veilige manier tot bij het water komen. Denk er wel aan om het water in de schaal regelmatig te verversen. Stilstaand water is namelijk een ideale broedplaats voor muggen.

Een bijenbad zorgt ervoor dat bijen tot bij het water kunnen komen, zonder het risico te lopen om te verdrinken.
Een bijenbad zorgt ervoor dat bijen tot bij het water kunnen komen, zonder het risico te lopen om te verdrinken.

Geef bijen voldoende schuilmogelijkheden

Zoals al eerder aangegeven zal een opgeruimde tuin weinig bijen aantrekken. Laat wat plantenresten liggen of takjes en snoeihout. Dit is ideaal materiaal voor bijen om zich in te verschuilen.

Wil je de bijen een echte thuis bieden, maak dan een bijenkast waar ze in terecht kunnen. Je kan hiervoor een houten kistje verven in een kleur die bijen aantrekt, zoals wit, paars of blauw. Denk er wel aan om biologische of ecologische verf te gebruiken. Het kistje vul je met takjes, buisjes, holle rolletjes die je zelf maakt van karton, … Holle takken vind je volop in de natuur, zoals riet- en bamboestengels, vlinderstruik, vlier, … Maak als het ware een mengelmoes van holle pijpjes van verschillende formaten, zodat verschillende soorten bijen zich in het bijenhotel kunnen verschuilen. Hang het bijenhotel op aan bijvoorbeeld de muur van het tuinhuis of zet hem op een beschutte plaats in de tuin. Bijen vinden het helemaal het einde wanneer er in de nabijheid van het bijenhotel een stukje grond werd opgespit. Daar kunnen ze terecht voor wat zand of modder om hun nestje mee te bouwen of dicht te metselen.

Geef bijen voldoende schuilmogelijkheden

Beperk het gebruik van pesticiden

Bijen en pesticiden gaan niet samen. Biologische tuiniers hebben veel meer kans dat bijen hun tuin zullen verkiezen boven een tuin die met chemicaliën is bewerkt. Vermijd het gebruik van pesticiden dus zoveel als mogelijk. Denk eens na over alternatieven voor pesticiden. Kun je lieveheersbeestjes inzetten bij een luizenplaag? Of zet je biervallen uit wanneer je tuin door hordes slakken wordt geteisterd? Gebruik je alsnog chemische verdelgingsmiddelen, spuit dan ’s avonds, na zonsondergang. Op dit moment zijn bijen minder actief.

Related posts

Waarom is een krabpaal essentieel voor het welzijn van je kat?

danny@db-online-marketing.nl

Het beste visvoer voor in de vijver van 2024

Dean

Kippen in de tuin: iets voor jou?

Katrijn