Dieren

Kippen in de tuin: iets voor jou?

Kippen in de tuin iets voor jou

Kippen houden in de tuin biedt tal van voordelen.

Het zijn uitstekende afvalverwerkers. Zowel tuinafval als resten uit de keuken verorberen ze met plezier. Met de stijgende prijzen van vuilniszakken, milieuparken en de verwerking van het afval uit de GFT-bak in het achterhoofd zijn kippen in de tuin een welgekomen aanvulling voor vele huishoudens. Ook de gratis eitjes zijn mooi meegenomen.

Kippen in de tuin bieden ook een bijdrage aan het leven in de tuin zelf. Een kleurrijk kippenhok, hun levendige gescharrel of het vrolijke gekakel bij het leggen van hun eitjes geven iedereen een vrolijk gevoel. Het contact met de kippen zelf brengt je dichter bij de natuur. Zeker eens ze met jou vertrouwd zijn geraakt. Bovendien zijn kippen ook perfect bruikbaar als natuurlijke verdelger van slakken en onkruid. Laat ze gerust even scharrelen in de tuin om de slakkenplaag aan te pakken!

Hun mest kan gebruikt worden als voedingstof voor je tuinplanten indien het wordt gemengd met tuinafval en zo tot een rijke compost kan verwerkt worden. Het bevat namelijk een hoog gehalte aan stikstof.

Kinderen leren zorg dragen voor dieren en hierbij verantwoordelijkheid nemen wanneer ze mogen helpen bij het verzorgen van de kippen. Dagelijks voeren en eitjes rapen kan een taakje binnen het gezin zijn waar een kind al van jongs af aan mee vertrouwd kan worden gemaakt.

Kippen houden in de tuin biedt tal van voordelen.

Kortom, tal van voordelen! Maar enkel indien aan enkele basisvoorwaarden wordt voldaan. Kippen houden vraagt toch wel enige voorbereiding en constante zorg.

Is er voldoende plaats in de tuin?

Vooraleer je de fout maakt om met een resem kippen thuis te komen, moet je eerst nagaan hoe groot de ruimte is die je aan de kippenren wil besteden en aan hoeveel kippen deze ruimte plaats kan bieden. Reken op vijf vierkante meter per kip.

Wanneer je een te groot aantal kippen in een kippenren laat huizen, zul je ongetwijfeld last krijgen van geurhinder. De dieren zelf zullen ook grote stress ondervinden, met zieke kippen tot gevolg die nog weinig tot geen eieren zullen leggen.

Kippen zijn bovendien sociale dieren. Je laat dus best ten minste twee hennen bij elkaar leven in de ren.

Vraagt kippen houden in de tuin veel werk?

Kortwieken

Het is nodig om kippen die je binnen een bepaalde omheining wil houden, te kortwieken. Door het kortwieken zal een kip niet meer kunnen vliegen, hoogstens nog wat rondfladderen. Een kip kortwieken betekent dat je één van de vleugels wat moet afsnijden. Dit doet voor een kip geen pijn, je kan het vergelijken met het laten knippen van ons haar. Gebruik een scherpe schaar en knip niet te ver, zodat je geen bloedvaten raakt.

Aandacht

Zoals gezegd zijn kippen sociale dieren en genieten ze van de aandacht die ze krijgen. Elke dag voederen en indien nodig het water verversen, de eitjes rapen, regelmatig controleren op bloedluizen of andere parasieten,… het hoort er allemaal bij. Eventueel kan een automatische voederbak en voldoende drinkwater een oplossing bieden voor wanneer je er enkele dagen niet bent, maar voor langere periodes dat je afwezig bent zal je toch iemand moeten aanspreken om de zorg voor de kippen een tijdje over te nemen.

Wat eten kippen?

Het leggen van eieren vraagt veel energie van een kip. De samenstelling van de granenmengelingen die in de dierenspeciaalzaak te verkrijgen zijn is volledig aangepast aan de noden van de kippen.

Naast hun dagelijkse portie van gemengde granen zullen kippen ook smullen van restafval uit de keuken zoals afval van groenten en fruit, hard geworden brood, pitten en zaden van groenten zoals pompoen, tomaat en courgette,… Geef geen vlees of vis, aardappelschillen of schillen en resten van exotische vruchten. Dit zullen ze links laten liggen.

Mogelijk problemen die je kan ondervinden bij het houden van kippen in de tuin

Vossen in het hoenderhok

Niet alleen vossen, maar ook andere roofdieren zoals ratten en marters kunnen lelijk huishouden in het kippenhok. Het gevaar komt ook vaak van dieren waarvan je het misschien niet eens verwacht, zoals een egel of een raaf. Zorg dus steeds voor een stevige omheining en een hok dat je ’s nachts kan afsluiten. Een kippenhok op poten van zo’n twintig centimeter hoog zetten maakt het al heel wat moeilijker voor een vos bijvoorbeeld om in het kippenhok te geraken.

Overbemesting

Vooral door een beperkte ruimte kan je last van overbemesting krijgen. Doordat de dagelijkse hoeveelheid mest die je kippen produceren zo groot is, spoelt het teveel aan onder meer fosfaten en nitraten geleidelijk aan het grondwater in.

Hoe maak ik een kippenren?

Beplanting in een kippenren

Kippen houden van wat groen om in rond te scharrelen en uiteraard wil je dat een kippenren niet alleen praktisch is, maar ook mooi oogt in de tuin. Er zijn echter een aantal planten die voor dieren, en dus ook voor kippen, giftig kunnen zijn. Planten zoals onder meer taxus, klimop, Monnikskap, Oleander en buxus plant je beter niet bij de kippen.

Een hok voor de kippen

Kippen hebben voldoende ruimte nodig om te kunnen rondscharrelen, maar ook voldoende plaats om te kunnen schuilen bij slechte weersomstandigheden, waar ze ’s nachts in kunnen slapen en om hun eieren in te leggen. Zelf een kippenhok maken is perfect mogelijk, maar daarom niet per se goedkoper.

Maak je het zelf, zorg dan dat er geen spleten of kieren zijn. Schadelijke insecten zoals bloedluizen en vlooien nestelen zich hier graag in. Bovendien kan het door de spleten binnenregenen en fel tochten.

Voorzie een aantal legnesten waar de kippen hun eieren kunnen leggen. Eén nest per drie kippen zou voldoende moeten zijn. Zorg ervoor dat je er gemakkelijk bij kan om de eieren uit te halen.   

Een hok voor de kippen
Er moeten legnesten voorzien worden in het kippenhok waar de hennen ongestoord hun eieren kunnen leggen.

Welk ras van kippen kies je best?

Er bestaan ontzettend veel verschillende rassen, de een al mooier dan de ander. Voordat je beslist om voor een bepaald ras te kiezen, lees je best vooraf wel een en ander na. Is het een ras dat veel of net weinig eieren legt? Kan het agressief uit de hoek komen? Is het ras gevoelig voor bepaalde ziekten? Sommige rassen kunnen ook moeilijk samen leven, al brengt zo veel verscheidenheid wel veel kleur in de kippenren.

Moet er altijd een haan in het kippenhok zijn?

De haan is als het ware de baas in het kippenhok. Hij zorgt voor ‘zijn’ kippen, toont hen waar ze voedsel kunnen vinden, sust ruziënde hennen en beschermt hen bij gevaar. Uiteraard zorgt hij ook dat er nakomelingen zijn door de eieren te bevruchten. Een haan is op zijn best wanneer hij de leiding heeft over 4 à 5 kippen, al kan hij er wel een twaalftal aan.

Moet er altijd een haan in het kippenhok zijn
Een haan geef je best een toom van 4 tot 5 kippen.

Meerdere hanen in eenzelfde kippenren is niet altijd een goed idee. Slechts één kan er de baas zijn. Er zal dus sowieso worden gevochten voor het leiderschap waarbij het er vaak ontzettend agressief aan toe gaat en soms tot de dood van één van de hanen kan leiden. 

Hanen kampen om het leiderschap.
Hanen kampen om het leiderschap.

Daarnaast is het ook goed om eerst even met de buren te overleggen vooraleer je een haan in het kippenhok introduceert. Niet iedereen is fan van het vroege gekraai en gekukel van het dier.

Welke kip is geschikt voor kinderen?

Kippen houden in de tuin kan heel fijn zijn voor kinderen, op voorwaarde dat het kippen zijn die rustig zijn en de kinderen niet bang maken. Er zijn rassen die heel geschikt zijn om handtam te maken, zodat de kinderen probleemloos het kippenhok kunnen betreden. Voorbeelden van dergelijke rassen zijn Ukkelse en Antwerpse baardkriel, Chabo’s, Wyandottes en zijdehoenders.

Welke kip is geschikt voor kinderen
Een Wyandotte kip is heel rustig in de omgang met kinderen en is makkelijk handtam te maken.

Welke kip past in een kleine stadstuin?

Heb je een kleine stadstuin, maar wil je toch kippen houden? Dat kan perfect, maar kies dan voor een kleiner ras dat daarnaast ook weinig scharrelt. Zijdehoenderen bijvoorbeeld zullen weinig schade toebrengen door het vederdek aan hun poten. Beperk daarnaast ook het aantal kippen tot twee, voorzie de nodige ruimte en een aangepast formaat voor het hok.

Related posts

De beste muizenval van 2024

Dean

Het beste visvoer voor in de vijver van 2024

Dean

Hoe en waarom je bijen kan aantrekken in je tuin

Katrijn