Tuininspiratie

De ideale tuinomheining

De ideale tuinomheining

Haast alle tuinen zijn voorzien van een tuinafsluiting. De reden waarom iemand voor het plaatsen van een vaste afscheiding kiest, is heel divers en persoonlijk. Voor de een gaat het puur om beveiliging van zijn eigendom tegen inbrekers, een ander wil graag de privacy verhogen. Toch is een tuinafsluiting veel meer dan dat. De keuze die je maakt voor een afscheiding in een bepaald materiaal, kleur of uitvoering bepaalt voor een stuk mee hoe je tuin eruit ziet en welke sfeer die uitstraalt.

Een omheining plaatsen is echter niet goedkoop en ook niet iets wat je snel verandert. Het is dus goed om alle opties eerst in overweging te nemen, de bestaande types van tuinafscheidingen te bekijken en alle voor- en nadelen tegenover elkaar af te wegen.

Welke soorten tuinomheiningen bestaan er?

1. Houten afsluitingen

Een houten afsluiting wordt het meest gekozen van alle types tuinomheiningen die er zijn. Grote voordelen van deze soort afscheiding is de lange levensduur, de grote stevigheid en de betaalbaarheid. Met een beetje handigheid plaats je een houten afsluiting ook makkelijk zelf.

Houten afsluitingen bestaan er in verschillende soorten hout, diverse uitvoeringen en manieren om ze in elkaar te zetten. Ook de prijzen verschillen sterk en zijn afhankelijk van de gekozen houtsoort, afwerking en kwaliteit. Laat je echter niet in de luren leggen door de aanbieding van een goedkope houten omheining. Controleer of het om een houtsoort gaat die geschikt is om buiten te gebruiken.

Een houten omheining wordt vaak gecombineerd met beton. Door bijvoorbeeld een betonnen boord aan de onderzijde van de houten omheining aan te brengen, vermijd je dat het hout de grond raakt, waardoor het niet kan gaan rotten. Betonnen palen bieden extra stevigheid en geven meer karakter aan een eenvoudige houten afsluiting.

2.Betonnen afsluitingen

Beton gebruiken als extra element bij een houten afsluiting wordt veel gedaan, maar ook tuinafsluitingen volledig uit beton worden vaak geplaatst. Bij dit type van afsluiting kan je kiezen tussen een eenvoudige betonplaat, of een betonplaat waar een bepaalde structuur is aangebracht. Hou hierbij wel rekening met het prijsverschil. Kies je voor een standaard betonplaat, dan zal dit goedkoper uitvallen dan wanneer je kiest voor een betonplaat met structuur.

Groot voordeel van een betonnen afsluiting is dat je er geen onderhoud hoeft aan uit te voeren. Nadeel is dat een klassieke betonnen afscheiding niet erg aantrekkelijk is. Gelukkig brengt de betonplaat met structuur hier verandering in. Ook kan je een saaie betonnen afscheiding laten begroeien met groenblijvende klimop of een heerlijk geurende klimroos.

3. Draadafsluitingen

Houten en betonnen afsluitingen bieden veel privacy, maar kunnen tegelijk wat zwaar overkomen in een tuin. Een draadafsluiting kan een oplossing zijn voor wie een omheining wil plaatsen, maar tegelijk ook de openheid wil bewaren. Het houdt ongewenst bezoek buiten, zal verhinderen dat kinderen en huisdieren de straat kunnen oplopen, maar heeft wel een ‘open’ effect. Er kan draad gespannen worden tussen betonnen palen of men kan werken op basis van draadpanelen. Deze zijn heel stevig, maar ook duurder dan een klassieke draadafsluiting.

Net zoals bij de andere types van afsluitingen zijn er ook hier verschillende uitvoeringen mogelijk. Wil je graag een stevige omheining, kies dan voor een draadafsluiting met een bovenbuis. Vaak wordt aan de onderzijde van de draadafsluiting een betonnen rand aangebracht. Dit kan handig zijn wanneer de draadafsluiting wordt gebruikt bij de afbakening van een kippenren bijvoorbeeld. De betonnen plaat verhindert dat de kippen, maar ook roofdieren als vossen en egels, onder de draadafspanning door kruipen.

Hou je niet van de kille metalen draden van een draadafspanning, dan kan je er een klimplant laten langs groeien of een haag aanplanten. Zo profiteer je van de stevigheid van het hekken, maar gun je jezelf tegelijk ook wat meer privacy.

3. Draadafsluitingen
Deze metalen draadafsluiting liet men begroeien met een ligusterhaag.

4. Muurkorven

Muurkorven worden gemaakt van metalen roosters die aan elkaar worden vastgemaakt en samen een grote bak vormen. Deze bak wordt daarna opgevuld met stenen, houtsnippers, perzikpitten,…

Dit type van tuinafscheiding is duur, maar geeft wel een uniek effect aan de tuin. Groot voordeel is dat je echt op maat kunt werken. Je maakt de korven net zo breed, hoog en lang als je wil door met de formaten van de metalen roosters te spelen. Hou er wel rekening mee dat er een stevige fundering nodig is om deze roosters te kunnen plaatsen.

5. Kunststof en composiet afsluitingen

Composiet afsluitingen zijn vervaardigd uit een materiaal dat is opgebouwd uit hout of bamboe en polyethyleen.

Kunststof afsluitingen vragen weinig onderhoud en zijn duurzaam omdat ze tegen de meest gure weersomstandigheden bestand zijn. Composiet zal niet gaan rotten zoals hout, het roest niet en verkleurt ook niet. Composiet tuinafsluitingen bestaan in vele diverse uitvoeringen, kleuren en afwerkingen.

Helaas zijn er ook een aantal nadelen aan composiet tuinschermen.

Er kunnen sneller krassen in de schermen komen in vergelijking met houten afsluitingen. Het is mogelijk om een kleine kras wat op te schuren zodat je het nog nauwelijks opmerkt, maar een diepe kras zal je blijven zien.

Mettertijd kunnen de schermen bovendien wat vervormen. Kies daarom zeker voor een goede kwaliteit van composiet tuinomheiningen, deze zullen minder vervormen dan de goedkopere, minder kwalitatieve varianten. 

Het zelf plaatsen van een composiet tuinafscheiding is niet zo evident omdat je speciale bevestigingsmaterialen van doen hebt. Hou dus rekening met extra plaatsingskosten op de eindfactuur!

6. Kastanje tuinafsluiting

Een zogenaamde kastanje treillage wordt gemaakt uit kastanjehouten stokken die met een ijzerdraad aan elkaar zijn vastgebonden. Tussen elke stok zit een telkens een afstand. Treillages zijn te koop in tuincentra en worden verkocht op rollen van een bepaald aantal meter. Om de omheining te ondersteunen worden best een aantal steunpalen geplaatst.

Een afsluiting in kastanjehout wordt vaak gebruikt bij landelijke of romantische tuinen en dan vooral voor het omheining van een moestuin, kippenren of vijver. Het is niet de meest stevige tuinafscheiding en biedt weinig privacy, maar het geeft wel charme aan een tuin.

6. Kastanje tuinafsluiting

7. Hagen

Heel vaak wordt een haag aangeplant als scheiding tussen bijvoorbeeld twee tuinen. Uiteraard een heel natuurlijke manier om een tuinomheining te vormen, maar wel een type afscheiding die heel wat zorg vraagt en werk met zich mee brengt. Eerst en vooral is er het hard labeur van het aanplanten van de haag, maar daarnaast ben je voor jaren zoet met het verzorgen, scheren en eventueel behandelen tegen insecten. Denk maar aan de vele uren die tuiniers de laatste jaren hebben besteed aan het bestrijden van de buxusmot in hun buxushagen. Ook duurt het langer vooraleer de omheining de gewenste hoogte heeft bereikt. Wil je snel een afscheiding die zowel privacy als bescherming tegen indringers biedt? Dan kies je beter niet voor een haag.

Aan de andere kant is het aanplanten van een haag als tuinafscheiding goedkoop. Wil je dus een groen, goedkoop alternatief voor de kunststof of houten tuinschermen, ben je niet bang van wat tuinklussen en kun je het nodige geduld opbrengen, dan is een haag als tuinafscheiding voor jou een ideale oplossing.

8. Kunsthaag

Hou je van een haag als afscheiding, maar zie het onderhoud niet zitten? Dan kan je opteren om een kunsthaag te laten plaatsen. Op de dag van vandaag zijn heel wat mooie kunsthagen in de handel verkrijgbaar. Je ziet nauwelijks het verschil met een natuurlijke haag.

9. Stenen muurtjes

Deze vorm van afsluitingen worden vaak gebruikt in grotere tuinen. Het geeft een nostalgisch, romantisch effect, zeker in combinatie met extra sfeerelementen zoals bloempotten, een bankje of een tuinbeeld.

9. Stenen muurtjes

10. Vlechtwerk van natuurlijke materialen

Je zal dit type van omheining vaak spotten in natuurlijke, wat wildere tuinen. De eigenaars van deze tuinen gebruiken natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld wilgentenen om een omheining te vlechten. Deze afbakeningen worden vaak geleidelijk aan opgebouwd. Er wordt verder aan de omheining gevlochten, telkens er nieuw materiaal uit de tuin voor handen is. Voor wie dit niet eigenhandig wil maken of snel resultaat wil, zijn er kant en klare schermen te koop.

10. Vlechtwerk van natuurlijke materialen

11. Hekwerk

Tot slot nog een klassieker onder de tuinomheiningen die vaak wordt toegepast bij statige herenhuizen, kasteeltjes en parktuinen: het ijzeren hekwerk. Ook deze omheining kan uitgevoerd worden met enige variatie in kleur en uitvoering.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een tuinomheining

Ga eerst en vooral na wat de wetgevende instanties van jouw woonplaats te melden hebben rond het plaatsen van omheiningen. Vaak gelden restricties in hoogte, gebruik van materialen,… Soms is het vereist om een bouwaanvraag in te dienen. Ga ook na wat de gevolgen zijn voor de buren. Is het een gemeenschappelijke omheining, staat die op jouw eigendom of op het eigendom van de buur?

Is alles op wettelijk vlak geregeld en kun je aan de klus beginnen? Zie dan vooral dat de omheining stevig verankerd zit en tegen windstoten is bestand. Zorgt dat de plaatsing van de omheining goed verloopt, want een kwalitatieve omheining staat er voor jaren ver.

Related posts

Jacuzzi laten plaatsen? Wat komt er bij kijken?

danny@db-online-marketing.nl

Neusrot bij tomaten: de vrees van elke tuinier

danny@db-online-marketing.nl

Het hele jaar door genieten van je tuin: de voordelen van een tuinoverkapping

danny@db-online-marketing.nl