Tuininspiratie

Zo creëer je een kindvriendelijke tuin

Zo creëer je een kindvriendelijke tuin

Het is voor de ontwikkeling van een kind super goed (en leuk) om in de tuin te spelen. Hierbij is het wel belangrijk dat het spelen in een veilige omgeving gebeurt, want een ongeluk zit een klein hoekje. Verder is het natuurlijk ook belangrijk dat een kind zich goed kan vermaken in je tuin. Wij geven je daarom tips, zodat je een kindvriendelijke tuin hebt én dat het ook nog eens erg leuk is voor de kleintjes. 

Gooi je vijver dicht

Als je geen vijver hebt, kun je natuurlijk gelijk naar de volgende tip. Als dit wel het geval is en je hebt kleine kinderen, dan is het verstandig om de vijver dicht te maken. Kleuters (of jonger) kunnen namelijk makkelijk verdrinken in een vijver, ook als deze erg ondiep is. Neem daarom het zekere voor het onzekere en creëer iets anders moois op deze plek. 

Schaf leuke speelattributen aan

Is een tuin zonder speelgoed eigenlijk wel een kindvriendelijke tuin? Wij vinden van niet! Verder is het natuurlijk stiekem ook heel erg leuk om je kind(eren) te zien spelen. Als je punten wilt scoren, dan zit je met een zandbak altijd goed. Als je voor een kunststof variant gaat, kun je deze makkelijk verplaatsen. Vind je het belangrijk dat je tuin er ook stijlvol uitziet? Dan kun je een zandbak in de vlonder bouwen met een luik. Zo bespaar je ook nog eens ruimte. Andere gouden oude speelattributen zijn natuurlijk de glijbaan, trampoline of schommel. Als je jouw kind een plekje voor zichzelf wilt geven, kun je voor een speelhuisje gaan. Kies je voor een houten variant, dan staat dit ook nog eens leuk in je tuin, win-win dus. 

Zorg voor een kindvriendelijke ondergrond

Zorg voor een kindvriendelijke ondergrond

Zeker als je allerlei speeltoestellen gaat aanschaffen, is het belangrijk dat je ook (op sommige plekken) een kindvriendelijke ondergrond hebt. Je kunt je voorstellen als je alleen maar tegels hebt, dat dit gegarandeerd een keertje fout gaat. Zorg er daarom voor dat je bij plekken, zoals een glijbaan of schommel ook een kindvriendelijke ondergrond hebt. Denk hierbij aan gras, rubberen tegels of houtsnippers. 

Houd rekening met giftige planten

Er zijn talloze planten die giftig zijn. Als kind let je hier natuurlijk niet op als je lekker aan het spelen bent. Zorg er daarom voor dat je jouw huidige planten controleert en dat je bij de aanschaf van nieuwe planten checkt of ze giftig zijn. Bekende giftige planten zijn:

  • Sneeuwklokjes
  • Berenklauw
  • Vingerhoedskruid
  • Blauwe regen
  • Doornappel
  • Buxus 
  • Goudenregen

En (helaas) nog veel meer. Goed om dus van tevoren even te checken. 

Laat je kinderen wennen aan dieren 

Voor de opvoeding van je kind kan het super goed zijn om ze van jongs af aan te laten wennen aan dieren. Dit kan op kleine en grote schaal. Zo zou je bijvoorbeeld kippen of konijnen kunnen nemen. Het is dan helemaal aan jou of je ze los laat lopen of niet. Verder kun je natuurlijk ook aan een kat of hond denken. Zij zullen niet altijd buiten zijn, maar het is wel heel leuk voor kinderen om buiten met de dieren te spelen. 

Zorg voor een goede afscheiding van de tuin

In het kader van je erfafscheiding en privacy is dit natuurlijk sowieso een goede, maar om een veilige plek voor je kinderen te creëren is dit ook erg belangrijk. Met een goede heg of schutting zorg je over dat je kinderen niet makkelijk weg kunnen lopen. Bovendien geeft het ook een gevoel van veiligheid aan je kind(eren) zelf. Je kunt er ook nog voor kiezen om een apart plekje te creëren met lage hekjes, zodat ze helemaal hun eigen plek hebben om te spelen. 

Related posts

Tips voor een gezonde en bloeiende tuin

danny@db-online-marketing.nl

Zelf knoflook telen: hoe doe je dat?

Katrijn

De toekomst van tuinieren: 5 toepassingen van ‘smart gardens’

danny@db-online-marketing.nl