Moestuin

Het hele jaar door oogsten wat je zaait: deze serres zijn mogelijk

Het hele jaar door oogsten wat je zaait: deze serres zijn mogelijk

Als je je eigen gewassen wil kweken, dan werkt het Belgische weer vaak allesbehalve mee. Het aantal gewassen dat je gewoon in je tuin kan telen, is bovendien beperkt. En dat terwijl je ook nog eens rekening moet houden met de vele grillen die elk seizoen met zich meebrengt. Toch bestaan er ook oplossingen om het hele jaar door te kunnen zaaien en oogsten. De kweekserre is er het bekendste voorbeeld van, maar er zijn zeker ook alternatieven.

Kweekserre: de garantie op stevigheid en kwaliteit

In de eerste plaats kan je kiezen voor een kweekserre of een kweekkas. Een kweekserre ziet er een beetje uit als een glazen tuinhuis, maar heeft natuurlijk een volledig ander doel. Een kweekserre is gemaakt van glas of een soortgelijk materiaal en dankzij het broeikaseffect is het er altijd lekker warm. Het staat je toe om het hele jaar door je favoriete gewassen te telen. Een extra voordeel is dat er een fysieke barrière wordt geplaatst, waardoor je minder last hebt van ongedierte. En dat terwijl weersomstandigheden geen roet in het eten gooien. De gewassen kunnen ongestoord groeien en jij hebt minder bestrijdingsmiddelen nodig. Win-win.

Het is wel belangrijk dat je een goede kweekserre in je tuin plaatst. Vooral de afmetingen zijn belangrijk, zodat je voldoende plaats hebt voor al je gewassen. Het skelet is meestal gemaakt uit hout, aluminium of staal. Hout is wat ons betreft geen aanrader, omdat het meer onderhoud vergt. Voor het overkappingsmateriaal wordt vaak tuinbouwglas gebruikt, maar polycarbonaat komt ook voor. Polycarbonaat is heel sterk, isoleert goed, maar heeft de neiging om snel met groene aanslag ontsierd te worden. Het vergt dus ook wat meer onderhoud en reinigingswerk. Daarom gebruikt men al eens veiligheidsglas, maar dat drijft het prijskaartje natuurlijk sterk op.

Kweekserre de garantie op stevigheid en kwaliteit

Tunnelserre: het goedkope alternatief voor een klassieke serre

Een alternatief voor de serre van glas is een tunnelserre of kweektunnel op basis van folie. Het bestaat uit een frame waaraan je een doorzichtige folie bevestigt. Verder werkt het volgens hetzelfde principe als een kweekserre en houdt het broeikaseffect alles aangenaam warm. Het is heel eenvoudig te plaatsen, want je hebt geen fundering nodig en plant je gewassen gewoon in de aarde. Om onkruid te voorkomen, zal je wel moeten blijven toezien op een gezonde tuinbodem.

Verder is een tunnelserre gemakkelijk te monteren en te demonteren én is het een stuk goedkoper dan een klassieke kweekserre. Uiteraard is de levensduur wel beperkter en biedt het minder bescherming tegen extreme weersomstandigheden. Omdat het frame een grote, ronde vorm heeft, wordt het vaak gebruikt voor gewassen die rechtop staan.

Hobbyserre: de ideale keuze voor de kleinschalige kweker

Uiteraard is het niet per se nodig om een grote kweekserre of kweektunnel in je tuin te plaatsen. Dergelijke serres en tunnels zijn vooral bedoeld voor wie veel gewassen naast elkaar wil zetten en veel wil oogsten. Als hobbyist kan het perfect dat je plezier haalt uit een kleinere oogst en dan is een hobbyserre of een hobbykas een goed idee. Een hobbyserre past perfect in elke moestuin. De ombouw kan daarbij gemaakt zijn van glas, maar ook polycarbonaat komt voor. De meeste hobbyserres zijn gemaakt uit hout of aluminium en zijn heel betaalbaar.

Muurserre: een uitstekende oplossing voor stadstuintjes

Ten slotte behoort ook een muurserre of een muurkas tot de mogelijkheden. Dit is ideaal voor wie wat minder ruimte heeft, bijvoorbeeld in een stadstuintje. Een extra voordeel van een muurserre is dat je het aan de gevel kan monteren, waardoor het ook nog eens gebruikmaakt van de warmte die je huis uitstraalt. Uiteraard zullen de planten wel klimmen en heb je een goede fundering nodig, want anders dreigt de muurserre om te vallen. Ook kan een muurserre enkel worden geplaatst tegen een stevige en voldoende hoge muur.

Related posts

Zo leer je hoe je kruiden uit je eigen tuin op ambachtelijke wijze kunt verwerken

danny@db-online-marketing.nl

De voordelen van moestuinbakken

danny@db-online-marketing.nl

Wat zegt onkruid over jouw tuinbodem?

danny@db-online-marketing.nl