Het werd een ware hype tijdens de Covid-pandemie. Veel mensen die in lockdown zaten zochten naar manieren om de vele tijd die was vrijgekomen op te vullen. Het houden en verzorgen van kamerplanten werd een ware rage. Het is dan ook geen rocket science.
Hoe herken je een gezonde kamerplant?
Een kamerplant die goed verzorgd wordt, zal je meteen herkennen: de plant groeit als kool, heeft weinig last van bladverlies en de glanzende bladeren hebben een mooie, diepe kleur.
Wat is een goede verzorging voor een kamerplant?
Het verzorgen van kamerplanten houdt een aantal eenvoudige handelingen in: een goede standplaats voorzien, geven van de goede hoeveelheid water en voedingsstoffen en verpotten wanneer nodig.
Kies de perfecte standplaats: licht versus schaduw
Iedere plant, en dus ook een kamerplant, heeft zonlicht nodig om te kunnen groeien. Sommige kamerplanten houden echter van een plekje in de volle zon, terwijl andere soorten liever in de schaduw vertoeven. Bepaalde variëteiten hebben de neiging om naar het licht toe te groeien, waardoor ze vaak schuin gaan groeien en weinig bladeren aanmaken. Vooraleer je een kamerplant aanschaft, kies je dus eerst een plekje in huis waar je de plant zal zetten, en pas dan ga je op zoek naar de perfecte plant om op die plaats te zetten.
Volgende kamerplanten doen het goed op een plekje met een lage lichtintensiteit:
Bamboepalm (Rhapis)
Hoe donkerder een Bamboepalm staat, hoe groener de bladeren zullen zijn die de plant zal vormen. Krijg je de indruk dat de bladeren vergelen of bleker worden, dan zal de plant waarschijnlijk nog te veel licht krijgen. Vormt de plant echter al een tijd geen nieuwe bladeren meer, dan is het te donker.
Rhapis is een echte schaduwplant, heeft genoeg aan vijf uur direct zonlicht en mag dus al wat verder van het raam staan. Deze kamerplant wordt vaak gebruikt in kantoren net omdat hij wat verder van een raam mag staan en een minimum aan onderhoud vraagt. Hou de bodem wel steeds licht vochtig.
Pauwenplant (Calathea)
Typisch voor de Pauwenplant is dat hij de bladeren dichtvouwt wanneer de avond valt en terug opent wanneer de eerste zonnestralen de plant beschijnen. Ook bij deze plant geldt dat de bodem van de pot licht vochtig gehouden moet worden.
Vrouwentongen (Sanseveria)
Terug van weggeweest: de Vrouwentongen. Sanseveria’s zijn ijzersterke planten die zowel in de volle zon als in de schaduw goed gedijen. Zelfs bij een gebrekkige verzorging doen deze kamerplanten het goed, waardoor ze ideaal zijn voor wie graag wat groen in huis wil hebben maar geen groene vingers heeft.
Ben je op zoek naar kamerplanten die zich het best voelen in volle zon, dan kunnen we volgende planten aanraden:
Goudpalm (Areca)
Helaas een plant met veel eisen, maar wel een pareltje voor de huiskamer als de plant er zich goed voelt. Bovendien heeft een Goudpalm luchtzuiverende eigenschappen. Deze plant verwijdert een groot aantal van schadelijke stoffen uit de lucht en verbetert de luchtvochtigheid. Het kan geen kwaad om een Goudpalm in huis te halen wanneer er ook huisdieren in dezelfde kamer vertoeven, een Goudpalm is niet giftig.
Cactussen
Ze zijn beschikbaar in ontelbare varianten, ze vragen weinig onderhoud en fleuren in een mum van tijd elke interieur op: Cactussen! Ook de zogenaamde vetplantjes behoren tot deze makkelijk te houden plantjes.
Ficus
Ficus staat met stip op nummer 1 als het om makkelijke en veel gekozen kamerplanten gaat. Menig huiskamer, kantoor of studentenkamer mocht al een ficus huisvesten. Ze vragen een lichte standplaats. Hou in het achterhoofd dat hoe bonter het blad van een ficus is, hoe meer zonlicht de plant zal nodig hebben. Vermijd echter wel al te felle zon om het risico op verbranden van het blad te voorkomen.
Geef de juiste hoeveelheid water
De hoeveelheid vocht die een kamerplant nodig heeft om goed te kunnen groeien, hangt af van verschillende factoren. Stelregel is nooit teveel water geven, omdat de wortels van de kamerplant dan het risico lopen om te gaan rotten. We sommen alvast een aantal zaken op waarmee je rekening kan houden om te bepalen of je plant veel of weinig water nodig heeft.
De soort kamerplant
Ook de soort kamerplant en de natuurlijke omgeving waar de plant het beste groeit zijn belangrijke aspecten om mee rekening te houden.
Soorten die weinig water nodig hebben zijn sowieso alle cactussen en vetplanten, maar ook Sanseveria’s kunnen er tegen om een tijdje droog te staan. Een gemiddelde hoeveelheid water geef je aan alle palmvarianten, klimop, varens en Paradijsvogelbloem. Bamboe en Venushaar hebben nood aan een hoge luchtvochtigheid en houden ervan als de bodem van de pot waarin ze staan steeds voldoende gehouden wordt.
De plaats waar de plant staat
Kamerplanten die dicht bij een verwarming staan hebben meer water nodig omdat het vocht in de bodem sneller zal verdampen. Ook wanneer de plant in een ruimte staat waar de airco aanligt, zal een grotere hoeveelheid water nodig zijn.
Het seizoen
Kamerplanten hebben in de winterperiode minder tot geen water en voedingsstoffen nodig. Dit komt omdat ze in het winterseizoen in rust gaan en nauwelijks groeien.
De kamerplanten verpotten
Op tijd en stond een kamerplant verpotten is noodzakelijk om de plant gezond te houden en voldoende ruimte te blijven bieden om te kunnen groeien. Voor de wortels van een kamerplant is voldoende lucht en plaats in de pot nodig om te overleven. Je beidt door het verpotten bovendien een grotere buffer aan de plant voor het opslaan van een water- en voedingsstoffenvoorraad. Door de aarde in de bloempot te vernieuwen, geef je de kamerplant terug nieuwe voeding, wat de groei extra zal stimuleren.
Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?
Verpotten gebeurt het best in het voorjaar, wanneer de kamerplant uit zijn rustperiode komt. De temperatuur wordt stilaan hoger en ook de lichtinval wordt intenser. De plant krijgt nieuwe energie en wil gaan groeien en nieuwe wortels vormen. Je kunt verpotten tot juli, daarna wacht je eigenlijk beter tot het jaar daarop om de rust die de kamerplant nodig heeft, te respecteren. .
Welke kamerplanten zijn ideaal voor beginners?
Volgende kamerplanten staan bekend als makkelijke planten, en dus ideaal voor beginners:
Scindapsus (Epipremnum aureum)
Deze klimmende kamerplant groeit op zijn gemakje langs kasten, schilderijen en boekenplanken. Staat of hangt de Scindapsus op een donkere plaats, dan zullen de bladeren een donkere glanzende kleur hebben. Hoe meer licht er op de bladeren valt, hoe meer witte of lichtgele plekken er op de bladeren zullen verschijnen.
Graslelie (chlorophytum comosum)
Weinig planten zijn minder kieskeurig dan de graslelie. Ze stellen heel weinig eisen aan hun standplaats en ook op vlak van onderhoud zijn het makkelijke klanten.