Tuinaanleg Tuininspiratie

De beste afsluiting voor je tuin: waar moet je op letten?

De beste afsluiting voor je tuin: waar moet je op letten?

De juiste tuinafsluiting kiezen is niet makkelijk. Niet alleen zijn er heel wat soorten, met elk hun voor- en nadelen, maar ze hebben ook elk een eigen uitstraling. We delen alvast onze beste tips om de afsluiting te vinden die het best past bij jouw tuin, budget en stijl.

Bij een tuinafsluiting in Vlaanderen zijn er weinig dingen die niet kunnen. Zo zie je in een doorsnee Vlaamse straat zowel eenvoudige afsluitingen in hout of beton, maar ook mooi sierhekwerk en elegant gesnoeide hagen.

Welke tuinafsluiting mag je plaatsen?

In theorie zijn er eindeloos veel soorten tuinafsluiting. Je kan er zo creatief mee omspringen als je zelf wil, op voorwaarde dat je rekening houdt met enkele regels. In Vlaanderen kan je die hier vinden. Ook per gemeente of soms zelfs per wijk gelden soms andere regels. Let vooral op maximumhoogte en verplichte minimumafstand van de perceelsgrens.

Welke soorten tuinafsluiting zijn er?

  • Haag of bomenrij

Voordelen: goedkoop, meer groen en dus meer leven in de tuin

Nadelen: vraagt veel onderhoud, onderhoudskosten kunnen oplopen

  • Houten afsluiting
    Voordelen: veel privacy, mooie uitstraling, kan strak of landelijk

Nadelen: moet regelmatig behandeld worden

  • Kunststof

Voordelen: veel kleur- en afwerkingsmogelijkheden, in meerdere prijsklassen

Nadelen: prijs kan oplopen

  • Draadafsluiting

Voordelen: betaalbaar, weinig onderhoud nodig, stevig

Nadelen: minder privacy, tenzij in combinatie met schermen, matten of klimplant

  • Steenkorven

Voordelen: stevig, heel onderhoudsvriendelijk

Nadelen: prijzig, meer geschikt als sierelement

Privacy

Bij het kiezen van je tuinafsluiting is privacy een belangrijke factor. Vooral in de achtertuin is het aangenaam om geen inkijk te hebben. Houten en kunststof afsluitingen bieden het meest privacy. Let wel op de grootte van de openingen tussen de palen en panelen.

Ook een haag laat weinig inkijk toe, mits ze volgroeid is. Dat duurt uiteraard enkele jaren, tenzij je volgroeide planten koopt of kiest voor een kunsthaag.

Privacy

Kosten

Een tuinafsluiting is een grote investering. Hoe groter je tuin, hoe meer afsluiting je nodig hebt en dus hoe groter de kosten. De prijzen variƫren naargelang het materiaal, de hoeveelheid en de moeilijkheidsgraad van het plaatsen. Een goed idee is zo veel mogelijk offertes vergelijken. Via een platform zoals Homedeal.nl kan je gratis en vrijblijvend offertes opvragen bij professionals. Zo kan je in een handomdraai offertes vergelijken en de juiste vakman kiezen voor jouw project.

Beter een goede buur

Betaal je alleen voor de afsluiting of heb je geen al te beste relatie met je buur? Of wil je net vermijden dat die relatie verzuurt? Plaats de afsluiting dan op je eigen perceel. Zo is er nooit reden tot gekibbel. Deel je de afsluiting toch met je buur en plaats je ze op de perceelsgrens? Maak dan goede afspraken met je buur (liefst op papier).

Hoewel de zoektocht naar de beste afsluiting voor je tuin niet eenvoudig is, heb je hopelijk wat meer inspiratie op zak waar je mee aan de slag kan!

Related posts

De onderhoudsarme tuin: de droom van elke tuinier

Katrijn

Ontspannen in je eigen tuin met je iPad

danny@db-online-marketing.nl

De schaduwrijke tuin

Katrijn