De tuin is als het ware een verlengstuk van je huis, dus het spreekt voor zich dat je deze plek helemaal in orde wilt hebben. Een verzorgde tuin straalt luxe uit en maakt het gemakkelijker om te ontspannen, maar kost natuurlijk heel wat geld. Gelukkig bestaan er ook voor tuinen zogenaamde renovatieleningen, die je een financieel duwtje in de rug geven. Hoe zit het met zo’n lening en wat kan je ervan verwachten?
Alles over tuinrenovatiekrediet
Veel mensen renoveren hun tuin na aankoop van een nieuwe woning, maar juist daardoor is er vaak niet voldoende budget over. Een renovatielening is in dat geval misschien geen slecht idee. In België geniet je hierbij vaak van interessante voorwaarden, omdat een tuinrenovatie als een gewone verbouwing beschouwd wordt.
Een lening voor een renovatie is in feite een lening met afbetaling om een renovatie te financieren. Meestal is er sprake van:
- een vaste intrest
- maandelijkse afbetalingen
- een op voorhand bepaalde looptijd
De intrest, maandelijkse aflossingen en looptijd hangen vooral af van de voorwaarden van de kredietverlener, dus informeer je zeker op voorhand over de mogelijkheden!
Bestaan er ook renovatieleningen voor kleine tuinprojecten?
Hoewel veel mensen hun tuin graag helemaal in het nieuw steken, zijn deze renovatieleningen al beschikbaar vanaf een verbouwingskostprijs van €500. Je kunt dus ook gewoon een nieuw tuinhuis laten zetten of andere kleine werkzaamheden uitvoeren. Interessant om te weten: bij bepaalde banken kan je méér lenen dan de werkzaamheden kosten, hoewel daar dan wel vaak specifieke voorwaarden aan vasthangen.
Financier je tuinrenovatie met afgelost kapitaal
Als een renovatielening je wel iets lijkt, doe dan zeker onderzoek naar de verschillende mogelijkheden bij grote banken en andere kredietverleners, zoals BNP Paribas of KBC. Zoek je liever een alternatief? Dan kan je ook een deel van het reeds afgeloste kapitaal van je woonkrediet gebruiken om een tuinrenovatie te betalen.
Het grote voordeel van deze aanpak is dat je geen extra hypotheekkosten en dossierkosten betaalt en dat er geen notaris bij komt kijken. Je leent dan altijd aan de rentevoet voor een gewone hypothecaire lening. Voor veel mensen die hun tuin in een nieuw jasje willen steken, is dit misschien wel de meest voordelige oplossing.
Wat je ook met je tuin wilt doen, renovatieleningen en alternatieven bieden heel wat mogelijkheden en vrijheid. Op die manier doet een (complete) tuinverbouwing je financieel niet de das om en genieten jij en je gezin snel van een prachtige tuin.