Tuinaanleg Buitenleven

Mixen en matchen: de ideale materialencombinatie voor je tuinmeubelen

Mixen en matchen: de ideale materialencombinatie voor je tuinmeubelen

Er bestaan uiteenlopende soorten tuinmeubelen, verkrijgbaar in een verscheidenheid aan stijlen, maten en materialen. Hout, kunststof en aluminium zijn nog steeds de populairste keuzes. Tuinmeubelontwerpers kiezen er bovendien steeds vaker voor om verschillende materialen met elkaar te combineren en dat is wat ons betreft geen slecht idee. Sommige materiaalcombinaties versterken elkaar dan ook ongelofelijk goed. Dat bewijzen de onderstaande combinaties.

Aluminium en teakhout

Vooral de combinatie van aluminium en teakhout is een populaire keuze voor in de tuin. Het combineert het warme gevoel van teak met de moderne toets van aluminium. Het geeft de tuinmeubelen bovendien een unieke uitstraling, terwijl aluminium goed bewerkbaar is en het uitstekend geschikt is voor de creatie van design tuinmeubelen. Een voorbeeld daarvan is de tuinstoel Zalongo die bij Dutch Garden te koop is. Deze tuinstoel heeft een strak design en is gemaakt van teakhout, terwijl het onderstel bestaat uit dubbellaags, gepoedercoat aluminium.

Een “nadeel” van teakhout is dat de kleur langzaam zal veranderen en vergrijzen. Al is dit natuurlijk heel relatief, want er zijn behoorlijk veel mensen die dat zilvergrijze teakhout net heel mooi vinden. Als je dat liever niet hebt, kan je het bovendien met een teakprotector behandelen. Hoe dan ook moet je houten tuinmeubelen altijd goed onderhouden, opdat ze er mooi blijven uitzien. Aluminium is wat dat betreft gemakkelijker in onderhoud, want het is weerbestendig en het roest niet.

Aluminium en teakhout

Aluminium en textileen

Voor een modernere uitstraling is het een goed idee om aluminium en textileen met elkaar te combineren. Textileen is een speciale doek waarbij polyesterdraden van een coating worden voorzien. Het wordt onder andere gebruikt voor de zitting van tuinstoelen, maar ook voor bijvoorbeeld ligbedden. Textileen kan met verschillende materialen worden gecombineerd, maar vooral de combinatie met aluminium wordt vaak gebruikt. Het voordeel van textileen is dat het heel licht en weerbestendig is, maar tegelijkertijd ook sterk, duurzaam en onderhoudsvriendelijk. In combinatie met de eigenschappen van aluminium creëer je dus onderhoudsvriendelijke tuinmeubels die niet te zwaar wegen en die ongelofelijk sterk zijn.

Toch wil dat niet zeggen dat textileen helemaal geen onderhoud kan gebruiken, maar dat is wel heel beperkt. Af en toe schoonmaken is in ieder geval een must. Er bestaan speciale textileenreinigers die je daarvoor kan gebruiken. Onder andere Bristol heeft een speciale cleaner voor textileen op de markt gebracht. Deze reiniger verwijdert onder meer schimmels, vuil en vet. Gewoon even sprayen, laten intrekken, reinigen met een spons en afspoelen met water, meer moeite kost het niet.

Kunststof en vezelcement

Dit is een behoorlijk unieke combinatie die elk terras een moderne en zelfs ietwat industriële uitstraling kan bezorgen. Het voordeel is dat kunststof heel goed te verwerken is en in allerlei kleuren beschikbaar is, terwijl beton dan weer heel stoer oogt en natuurlijk heel sterk is. Het nadeel is dat beton ook extreem zwaar is. Daarom hebben fabrikanten aan alternatieven gewerkt en kwamen ze al snel uit bij vezelcement. Vezelcement heeft de uitstraling van beton, maar is wel een stuk lichter.

Vezelcement kan bovendien niet alleen met kunststof worden gecombineerd, maar ook met hout en aluminium. Bij de diningset Ramatuelle van Beach 7 heeft men bijvoorbeeld vezelcement gecombineerd met acaciahout. Ook deze combinatie is wat ons betreft een absolute aanrader.

Related posts

De beste vijverfolie van 2024

Dean

De beste fonteinpomp van 2024

Dean

Beste pizza oven voor buiten van 2024

Dean