Tuingereedschap

Tuingereedschap kopen: waar op letten?

Tuingereedschap kopen waar op letten

Onder tuingereedschap verstaan we al het materiaal dat nodig is om een tuin goed te kunnen onderhouden en de planten op een kwalitatieve en comfortabele manier te kunnen verzorgen. Het juiste tuingereedschap zal het werk in de tuin vergemakkelijken. Tuinklussen zijn niet alleen fysiek zwaar, maar vragen ook de nodige tijd. Door het passende tuingereedschap te gebruiken zal je de inspanning een stuk kunnen verlichten, zal je veel tijd besparen, kan je netter en overzichtelijker werken en kan je tot slot de planten een betere verzorging kunnen geven.

Welke soorten tuingereedschap bestaan er?

Er bestaan verschillende categorieën van tuingereedschap. Afhankelijk van de klussen die in een tuin moeten worden verricht, heb je gereedschap uit deze diverse categorieën  nodig. Het kan gaan om klein handgereedschap, zoals een plantschopje of een snoeischaar, of groot tuingereedschap zoals een grasmachine of een spade. De prijzen die je betaalt voor diverse merken van tuingereedschap kunnen sterk verschillen, maar het is niet per se het duurste materiaal dat het beste is. Tuingereedschap bestaat in diverse uitvoeringen en prijsklassen. Er bestaan aangepaste spades voor vrouwen en ook kindergereedschappen zijn te koop. het gaat erom dat je goed weet waar je het tuingereedschap voor zal gebruiken en wat jouw persoonlijke noden en wensen zijn.

Tuingereedschap voor basisklussen in de tuin

Beginnende tuiniers hebben nood aan een basisset van tuingereedschap om de meeste tuinklussen in een standaardtuin te kunnen uitvoeren.

Spade en schop

Bij het aankopen van een spade moet je letten op de lengte, het handvat en het materiaal van de steel.

Om te weten of de lengte van een spade voor jou goed is, neem je de spade vast onder het handvat en laat je het blad rusten op de grond. Wanneer jouw elleboog in een hoek van negentig graden staat, dan is de lengte perfect. Bij een ideale lengte van een schop komt de steel tot op okselhoogte.

Kies voor een steel die gemaakt is uit essenhout. Dit is sterk hout dat tegelijk ook buigzaam is. Je zal een steel uit essenhout niet snel breken. Een steel kan ook uit fiberglass zijn gemaakt. Dit is een materiaal dat onverwoestbaar is, maar helaas ook duurder.

Het handvat van een spade of een schop kan verschillen naargelang het model, uitvoering of merk. Het is belangrijk dat het handvat voor jou persoonlijk goed in de hand ligt. Let daarbij op de zogenaamde ‘dulstand’. Dit is de hoek die gevormd wordt tussen het blad en de steel. Typisch voor een spade is dat de dulstand quasi volledig recht is, bij een schop verschilt dit van model tot model. Hoe groter de dulstand is, hoe schuiner de steel staat ten opzichte van het blad. Vaak is een grotere dulstand meer ergonomisch, maar ook hier is het belangrijk om voor jezelf uit te testen wat het beste werkt.

Gieter

Een gieter is een onmisbaar stuk gereedschap voor wie graag in de tuin werkt. Zowel in de siertuin als in de moestuin komt een gieter goed van pas. Er zijn in de handel honderden verschillende modellen te verkrijgen. Ook hier is de persoonlijke voorkeur en gebruik belangrijk.

Let er bij de aankoop van een gieter op dat:

  • Het plastic waaruit de gieter is vervaardigd hoogwaardig is. Bij een kwalitatief materiaal zal de levensduur langer zijn en zal de gieter zelf minder zwaar zijn. Plastic heeft het voordeel dat het niet zal gaan roesten, een ijzeren gieter zal dit na verloop van tijd wel doen.
  • Het volume is aangepast aan de klus die je ermee wil klaren. Een grote moestuin begieten met een klein gietertje van twee liter werkt niet efficiënt. Wil je de gieter enkel gebruiken voor het water geven aan jouw kamerplanten, dan is een dergelijk klein volume wel weer ideaal.
  • De vulopening groot genoeg is en op een goede plaats zit zodat de gieter makkelijk onder de kraan kan worden gezet om te vullen.
  • Het handvat ergonomisch is.
  • Er een afneembare sproeikop bij de gieter hoort, die gelijkmatig water sproeit. Jonge plantjes water geven zonder sproeikop kan ze ernstig beschadigen.
Een afneembare sproeikop is essentieel voor het efficiënt gebruik van de gieter
Een afneembare sproeikop is essentieel voor het efficiënt gebruik van de gieter

Krabber

Een krabber is een handgereedschap met drie haken of tanden dat gebruikt wordt om met de hand onkruid los te maken uit de grond en is ideaal om gemakkelijk tussen de planten door te werken.  Met een krabber werk je altijd in de bovenlaag van de grond. Sommige krabbers hebben ook een hak aan de andere zijde, zodat twee gereedschappen in één tool worden gecombineerd.

Kies steeds voor gegalvaniseerd tuingereedschap, dat is veel duurzamer dan de geverfde varianten.

Bij deze krabber is de achterkant ook een hak. Zo kun je met hetzelfde stuk tuingereedschap zowel wieden, hakken als schoffelen
Bij deze krabber is de achterkant ook een hak. Zo kun je met hetzelfde stuk tuingereedschap zowel wieden, hakken als schoffelen

Schoffel

Een schoffel is een tuingereedschap dat vooral in de moestuin gebruikt wordt. Met een schoffel kun je snel grotere oppervlaktes aanpakken in de strijd tegen het onkruid. Met het snijvlak van de schoffel snij je als het ware het onkruid net onder de oppervlakte af.

Het is dus belangrijk om een schoffel te kiezen met een scherp snijvlak. Ook hier is het zo dat een gegalvaniseerd blad een betere keuze is.

Hark

Ook een hark zal eerder worden gebruikt in de moestuin om aarde platter te harken en ook om resten onkruid die je hebt gewied, samen te harken. Het voornaamste element waar je moet op letten bij het aankopen van een hark is het materiaal waaruit de tanden zijn gemaakt. De grond die moet geharkt worden is relatief zwaar. Wanneer de tanden uit een lichte kunststof zijn vervaardigd, zullen die al snel afkraken.

Goed om weten is ook dat harken in verschillende afmetingen bestaan. Heb je een grote moestuin die je wil fijn harken, kies dan voor een bredere hark, zo kun je meer oppervlakte in één beweging harken.

Een hark is onontbeerlijk in een moestuin. Het fijn harken van de grond is bijvoorbeeld noodzakelijk wanneer je wil gaan zaaien

Plantschepje

Plantschepjes zijn er in alle maten, kleuren en modellen. Voor verstrooide tuiniers kan een schopje in een felle kleur een oplossing bieden om het schopje snel terug te vinden op de plaats waar de tuinier het heeft achtergelaten.

Smallere plantenschepjes zijn ideaal voor het planten van bloembollen, een plantenschep met een breder blad zal beter werken wanneer je een grotere perkplant wil uitplanten, bijvoorbeeld.

Kies voor een stevig metaal. Wanneer je een putje in de grond maakt, kan een plantenschepje van een minder goede kwaliteit ombuigen. Kies ook hier weer voor gegalvaniseerd metaal, omwille van de langere levensduur ten opzichte van een geverfd plantenschopje.

Felgekleurde schopjes kunnen een oplossing bieden voor verstrooide tuiniers

Specifiek tuingereedschap om te snoeien

Het is algemeen geweten dat regelmatig snoeien de struiken, bomen en heesters ten goede komt. De bloei wordt erdoor bevorderd, de planten kunnen beter in toom gehouden worden en zullen een vollere groei vertonen. De keuze voor een bepaald tuingereedschap om te snoeien, hangt af  van de snoeiklus zelf: welke plant moet je snoeien? Is het een haag, een boom of een rozenstruik?

Snoeischaar

Een goede snoeischaar heeft drie belangrijke eigenschappen: het moet comfortabel in de hand liggen, de messen moeten voldoende scherp zijn en het moet vervaardigd zijn uit duurzaam materiaal.

Om goed in de hand te liggen mag de snoeischaar niet te klein zijn, maar ook niet te groot. Daarom koop je een snoeischaar misschien beter niet online, maar in een fysieke winkel, zodat je het gereedschap ook effectief kan vasthouden en zien of het comfortabel in de hand ligt. Handig om weten is dat er ook snoeischaren voor linkshandigen bestaan!

Onscherpe messen zorgen voor verwondingen bij de planten die je snoeit. Bovendien is het snoeien met een botte snoeischaar veel meer belastend voor de spieren en gewrichten van jouw handen.

Duurzaam materiaal is een must! Zowel de bladen als het handvat moeten gemaakt zijn uit een sterk en duurzaam materiaal.

Takkenschaar

Een takkenschaar heeft twee lange stelen die via een hefboomsysteem takken gaan afsnijden. Dankzij dit systeem kunnen ook zwaardere takken en dikkere takken makkelijker gesnoeid worden.

Heggenschaar

Heggenscharen bestaan als handgereedschap, maar ook een elektrische heggenschaar is in de handel te verkrijgen. Een elektrische heggenschaar is welkom wanneer grote partijen hagen moeten worden gesnoeid.

Snoeizaag

Een snoeizaag of kettingzaag wordt ingezet bij het serieuzere snoeiwerk, zoals het snoeien van bomen of grote heesters. Let bij de aankoop van een snoeizaag goed op de beveiliging van het toestel, want het blijft een gevaarlijke klus!

Ladder

Geen specifiek gereedschap om te snoeien, maar wel essentieel bij het uitvoeren van snoeiwerk is een goede ladder. Een goede ladder is lang genoeg om tot bij de hoogste takken van de te snoeien boom te kunnen komen, maar ook weer niet te lang. De ladder moet ook stevig zijn liefst gegalvaniseerd.

Specifiek tuingereedschap voor het onderhoud van het gazon

Wie een gazon in de tuin heeft, houdt dit graag netjes en gezond. Het juiste tuingereedschap hiervoor ter beschikking hebben is dan ook essentieel om ergonomisch, netjes en overzichtelijk te kunnen werken.

Grasmaaier

Grasmaaiers bestaan ook in verschillende varianten, modellen en uitvoeringen. Bij de aankoop van een grasmaaier is het goed om te kijken naar de oppervlakte van het gazon. Heb je een grasperkje dat slechts een zakdoek groot is, dan is een handmaaier misschien al voldoende. Gigantische gazons afrijden gebeuren dan weer best met een zitmaaier.

Kantstekers

Een graskantsteker is het ideale handgereedschap voor tuiniers die de graskanten van hun gazon netjes en recht willen afsnijden. Belangrijk bij de aankoop van een kantsteker is de scherpte van het snijvlak. Een kantsteker met een bot snijvlak zal niet gemakkelijk zijn om mee te werken. Verder zijn er ook verschillen in steellengte. Probeer uit of je liever op de knieën zit om stelstelmatig het gras af te kanten, of als je hiervoor liever rechtop staat en werkt met een kantsteker op een langere steel.

Related posts

De beste afvalgrijper van 2024

Dean

De beste verticuteerharken: onze top 10

Scott

Beste bladblazer 2024

Dean