Zeker door de heisa die er de laatste jaren is geweest rond de gevreesde buxusmot en de immense schade die dit beestje aan een buxushaag veroorzaakt, heeft de buxus sempervirens heel wat aan populariteit moeten inboeten.
Nochtans is het een makkelijke plant om te onderhouden. Het is een snelle groeier, die met de nodige verzorging en een goed uitgevoerde snoeibeurt vlug zal uitgroeien tot een volle haag.
Wanneer buxus snoeien?
Net zoals bij andere haagplanten zal het regelmatig snoeien van Buxus de groei stimuleren. Buxus snoeien gebeurt best twee tot vier keer per jaar.
Een handig geheugensteuntje dat vele tuiniers hanteren is dat je buxus kan snoeien in alle maanden zonder r. Een eerste snoei kan al in mei. Wanneer je merkt dat de nieuwe groene blaadjes ongeveer vijf centimeter zijn, dan mag je de snoeischaar boven halen. Vanaf dan is het goed om regelmatig, zo om de 6 à 8 weken, de buxusplanten bij te werken met een scherpe heggenschaar.
Voor de laatste keer snoeien kan tot eind augustus. Later snoeien wordt niet aangeraden omdat de jonge blaadjes onvoldoende kunnen groeien voordat de winter begint. Zelfs een eerste nachtvorst kan voldoende zijn om deze jonge, fragiele blaadjes te beschadigen.
Waarom een buxushaag snoeien?
Meer nog dan bij andere hagen hebben buxusplanten nood aan meerdere snoeibeurten. Wanneer een buxushaag niet of slechts een keer per jaar bijgesnoeid wordt, dan worden de planten heel houterig. De haag groeit bovendien niet goed dicht. Hoe meer snoeibeurten een buxushaag krijgt, hoe voller en dikker de haag zal worden.
Buxus sterk terugsnoeien: kan dit kwaad?
Het kan zeker geen kwaad om een buxushaag sterk terug te snoeien. Buxussen zijn krachtige planten. Zelfs wanneer je extreem ver terugsnoeit, tot op de kale takken, zullen er na een tijdje terug nieuwe scheuten en blaadjes verschijnen.
Tips voor het snoeien van buxus
Snoei een buxushaag nooit in de felle zon. Kies een tijdstip ’s avonds bijvoorbeeld, of op een bewolkte dag. Te felle zon zal de pas gesnoeide bladeren en takken verbranden. De blaadjes worden snel bruin en sterven af, wat lelijke plekken en zelfs gaten in de buxushaag veroorzaakt. Het is ook goed om na het snoeien de pasgeschoren haag af te dekken met een doek, zodat de zon de bladeren niet kan verbranden.
Welk gereedschap voor snoeien van buxus wordt aangeraden
Buxushagen scheren kan met een gemotoriseerde heggenschaar, op batterijen of elektrisch en kan ook handmatig gebeuren met een heggenschaar. Bij buxus wordt wel aangeraden om handmatig te snoeien. Een elektrische snoeischaar scheert de buxushaag eigenlijk meer dan dat hij knipt, waardoor de blaadjes meer beschadigd worden. Met een manuele snoeischaar kun je vooreerst precies werken door de takken en blaadjes af te knippen en niet af te scheren, en is het materiaal bovendien veel gemakkelijker en lichter om te hanteren.
Een goede tip is om een grote emmer water naast de te scheren haag te zetten en nu en dan de heggenschaar af te spoelen. Het sap dat vrijkomt bij het scheren zal de zaag plakkerig maken, door de schaar nu en dan te spoelen kan je dit vermijden.
Daarnaast is het ook aangewezen om de pas geschoren haag te bemesten. Gebruik hiervoor kwalitatieve koemest of compost. Nu en dan extra voeding special voor buxussen bijgeven zal je haag helpen om extra goed te groeien.
Hoe een strakke haag scheren
Om een strakke haag te bekomen begin je best met de zijkanten te snoeien. Begin onderaan de haag en werk steeds verder naar boven toe. Doe de bovenzijde van de haag als laatste. Voor wie nog weinig ervaring heeft met het scheren van een haag kan het helpen om een touw te spannen. Door het touw te volgen krijg je een recht snoeiresultaat. Strakke hagen worden vaak toegepast in kruidentuinen of kasteeltuinen.
Een buxushaag in model snoeien
Buxus is een plant die zich uitstekend leent voor vormsnoei. Niet enkel worden planten in strakke haagjes gemodelleerd, ook speelse elementen als bollen, kegels en andere geometrische figuren zijn mogelijk. Wie er een klein beetje handigheid in krijgt, tovert zo tal van verrassende accenten voor de tuin.
Maar geen nood voor wie nog niet helemaal vertrouwd is met vormsnoei. Er bestaan in de handel tal van vormen uit gegalvaniseerd metaal die over de struik kunnen geplaatst worden om de plant in een bepaalde vorm te kunnen gaan snoeien. Je kunt ook perfect zelf gaan experimenteren door ijzerdraad in een bepaalde vorm te buigen en deze als mal te gaan gebruiken. Er zijn ook speciale vormsnoeischaren voor buxus te koop. Hiermee kan je heel precies het teveel aan blaadjes en takjes wegknippen. Gaat het om grote vlakken die je wil bijscheren, bijvoorbeeld wanneer je graag een piramidevorm wil maken, dan zal een elektrische heggenschaar van pas komen.