Tuinonderhoud

Verzorgen en snoeien van haagbeuk

Verzorgen en snoeien van haagbeuk

Haagboek snoeien (Carpinus betulus)

De haagbeuk (Carpinus betulus) wordt heel vaak gebruikt voor het aanleggen van hagen. Ook voor hoge hagen is deze plant geschikt.  Met de juiste verzorging zal de haagbeuk in geen tijd een volle en dikke haag vormen. Het snoeien van de haagbeuk maakt een essentieel onderdeel uit van deze verzorging. Verkeerd snoeien kan een haag om zeep helpen, op de juiste manier en op het juiste moment snoeien zal de groei van de haag net stimuleren.

Een haagbeuk heeft nood aan één à twee snoeibeurten per jaar. Een eerste keer snoeien kan al in het vroege voorjaar, tussen begin maart en eind juni. Een tweede keer snoeien kan tot diep in de herfst en zelfs in de winter, maar wel steeds op een vorstvrije dag.

Wanneer haagbeuk snoeien

Wanneer je snoeit, zullen zich op de plaats waar takjes afgeknipt worden nieuwe scheuten vormen. Hoe meer je dus snoeit, hoe meer de haag zal vertakken en hoe dichter en voller de haag zal worden.

Tips voor het snoeien van haagbeuk

Een gouden tip die eigenlijk geldt voor het snoeien van alle hagen, is om nooit te snoeien in volle zon. De verse wondjes die je met de snoeischaar hebt aangebracht zullen verbranden door het felle zonlicht. Snoei dus op een bewolkte dag of ’s avonds. Heel vroeg ’s morgens snoeien kan ook, maar leg dan een doek over de pas gesnoeide haag om die tegen te felle zon te beschermen voor de rest van de dag.

Snoei de haag trapsgewijs, waarbij je de onderste rand van de haag een tiental centimeter breder houdt dan de bovenste rand. Zo kan de zon de volledige haag goed beschijnen. Wacht ook een tijd met het snoeien van de bovenzijde van de haag. Zo zal de haag goed vertakken en een dikke, volle haag vormen en kan de haag ook ongestoord doorgroeien tot ze de gewenste hoogte heeft bereikt.

Een verwaarloosde haagbeuk snoeien

Het terugsnoeien van een verwilderde haagbeuk gebeurt best niet in volle groeiperiode. Het is beter om de haagbeuk in de winter te snoeien, een haagbeuk groeit dan niet zo snel. Ga enkel wel een haagbeuk snoeien wanneer het niet vriest. Het kleinste beetje vorst zal onherroepelijke schade aan de haagbeuk veroorzaken.

Welk gereedschap kiezen voor het snoeien van haagbeuk

Een haagbeuk terugsnoeien kan zowel met een elektrische heggenschaar, maar ook met de hand. Kies een methode waar je je zelf het prettigst bij voelt. Met een mechanische heggenschaar snoeien gaat uiteraard sneller, maar met de hand snoeien betekent dat je stiller en ook preciezer kunt snoeien.

Hoe best een leihaagbeuk snoeien

De leihaagbeuk is eenvoudig te leiden en te snoeien tot een mooie en dichte haagvorm. Ook wanneer in de herfst en in de winter het bladerdek veel minder dicht is, geeft de haag nog voldoende verdichte takken om een haagscherm te vormen en enige privacy te bieden.

Verzorgen en snoeien van haagbeuk
Dankzij de dichte vertakking biedt de leihaagbeuk toch enige bescherming tegen inkijk.

Meer nog dan een gewone haagbeuk vraagt een leihaagbeuk de nodige snoei. Wanneer er onvoldoende gesnoeid wordt, of de takken worden niet genoeg geleid, dan zal de haagbeuk terug snel zijn oorspronkelijke vorm aannemen. Hoe langer dit duurt, hoe moeilijker het zal worden om de leihaagbeuk alsnog in een bepaalde vorm te leiden.

Net zoals de gewone haagbeuk snoei je de leihaagbeuk één tot twee keer per jaar. Ook dit kan gebeuren met een gemotoriseerde heggenschaar (op batterijen of elektrisch) of met de hand, afhankelijk van jouw voorkeur als tuinier. Je knipt alle overtollige zijscheuten van de zijkant van de haag weg. Door het snoeien wordt de haag gestimuleerd om nieuwe scheuten te vormen en mooi te gaan vertakken. Hoe meer de haag vertakt, hoe voller de uiteindelijke leihaagbeuk zal zijn.

Related posts

De beste gazonwals van 2023

Dean

De beste hark van 2023

Dean

Alles wat je moet weten over een taxushaag snoeien

Katrijn