Tuinonderhoud

Laurierhagen gezond houden door goed te snoeien

Laurierhagen gezond houden door goed te snoeien

Laurierhagen (Prunus laurocerasus) zijn prachtige, dichte hagen die menige tuin de nodige beschutting en privacy kunnen geven. Maar om tot dit resultaat te komen is het echter nodig om de planten die als haag zijn aangeplant de juiste verzorging te bieden en ook op de juiste manier te snoeien.

Een laurierhaag is een zeer snelle groeier. Wanneer die niet op tijd en stond wordt bijgesnoeid, zal deze haag al snel verwilderen. Sterk terugsnoeien van een laurierhaag kan natuurlijk altijd nog, maar de onderste takken zullen al sterk verhout zijn. Er zullen weinig vertakkingen zijn, waardoor de dichtheid van de haag niet zo groot zal zijn. Een goed onderhouden laurierhaag kan hoog en ook heel breed worden en heeft een dicht bladerdek, wat net de bedoeling is van een haag: privacy en beschutting bieden.

Wanneer best een laurierhaag snoeien?

Om de haag mooi vol en dik te laten worden is het nodig om zeker twee snoeibeurten per jaar te geven. Meer is beter, twee snoeibeurten is het absolute minimum.

De meeste tuiniers voeren een eerste grote snoeibeurt uit vroeg in de lente, rond maart of april. De tweede grote snoeibeurt vindt later op het jaar plaats, eind augustus tot begin september. Tussendoor wordt voortdurend onderhoud snoei uitgevoerd, dit om eventuele scheuten en overbodige takken weg te knippen om zo de laurierhaag in te tomen.

Extreem terugsnoeien van laurierhaag

Het is zeker geen probleem om drastisch te snoeien wanneer de laurierhaag dreigt te verwilderen. Zelfs tot op het oude hout mag gesnoeid worden. Prunus is een sterke plant. Zelf vanaf op het oude hout zullen er terug nieuwe scheuten opduiken. Snoei alle oude, dikke takken weg. Hierdoor komt plaats vrij voor jonge blaadjes.

Tips bij snoeien van laurierhaag

Klassieke tip bij het scheren van hagen: zorg dat de onderkant van de haag breder is dan de bovenkant. Het hoeft niet zo veel te schelen, een kleine 10 centimeter is ruim voldoende. Het is enkel mogelijk om de haag op alle plaatsen voldoende zonlicht te geven indien de haag in een schuinoplopende vorm gesnoeid werd.

Een laurierhaag bloeit in de zomer. Wanneer je van deze bloemenpracht wil genieten, is het beter van niet te snoeien in het voorjaar. Door deze eerste grote snoeibeurt over te slaan, snij je de bloemknoppen niet weg en kan de laurierhaag gaan bloeien.

Nog een andere vaak gehoorde tip: snoei niet wanneer het zonlicht te fel is. Teveel zon zal de bladeren van de haag verbranden.

Bloeiende laurierhaag: enkel mogelijk wanneer er niet gesnoeid wordt in het voorjaar.

Gereedschap kiezen voor het snoeien van een laurierhaag

Goed gereedschap is ontzettend belangrijk om een perfecte snoeibeurt te kunnen uitvoeren. Ervaring leert dat een laurierhaag snoeien het beste lukt met een scherpe snoeischaar omdat je precies kan werken. Met een heggenschaar op elektriciteit of op batterijen ga je in plaats van de bladeren en takken weg te knippen, het overtollige groen weg gaan scheren. Het gaat inderdaad veel sneller, maar je brengt meer schade toe dan bij handmatig knippen.  Op de beschadigde plaatsen zal het blad bruin worden en eventueel zelfs afvallen.

Met een scherpe snoeitang kun je heel precies overtollig groen wegsnijden.

Pas geplante laurierhaag snoeien

Het kan zeker geen kwaad om pas aangeplante laurierhaagjes te snoeien. Integendeel, het zal de groei bevorderen. Ook wanneer je een laurierhaag in een bepaalde vorm wil laten groeien en vorm snoei wil toepassen, begin je hier best al mee wanneer de laurier nog in een jong stadium is. Door geregeld bij te snoeien aan de zijkanten zal de laurierhaag geleidelijk aan de gewenste vorm aannemen. Net door de snoeibeurten vertakt de plant steeds verder en vormt zo een ondoordringbaar kluwen van takjes en blaadjes. Wacht nog met snoeien aan de bovenkant van het plantje, tot het de gewenste hoogte heeft bereikt. Pas dan kun je ook bovenaan beginnen met bijsnoeien.

Related posts

Hebe snoeien – een complete gids

danny@db-online-marketing.nl

Braam snoeien – do’s and don’ts

danny@db-online-marketing.nl

Druif snoeien – alles wat je moet weten over gereedschap, snoeiperiode en aanpak

danny@db-online-marketing.nl