Tuinonderhoud

Uw beukenhaag snoeien: wanneer en hoe?

De beuk (Fagus sylvatica) is een van de meest gebruikte planten voor het aanleggen van een haag in de tuin. Het zijn snelle groeiers, weinig veeleisend en ze gedijen bovendien perfect in de schaduw.

Een beukenhaag is helaas niet wintergroen, maar de kleurenpracht in de herfst maakt dit meer dan goed. Bovendien blijven heel wat van de bruinverkleurde blaadjes aan de takken, waardoor een beukenhaag alsnog en decoratief element in de wintertuin vormt.  

Goudgele verkleuring van de bladeren van de beukenhaag

Een beukenhaag behoudt grotendeels de bladeren, maar verkleurt wel. Een eigenschap die van de beukenhaag een welgekomen plant maakt in vele tuinen en parken.

Wanneer best een beukenhaag snoeien?

In de lente verschijnen tal van bladknoppen op de takken. De bruine, verdorde bladeren maken plaats voor frisse, jonge blaadjes. Geef de blaadjes wat tijd om voldoende te kunnen knoppen en wacht met snoeien tot eind mei, half juni. Snoei nog een tweede keer in augustus.

Veel tuiniers kiezen er voor om hun beukenhaag slechts één keer te snoeien. Ze wachten hiervoor tot 21 juni, de langste dag van het jaar. Na 21 juni worden de dagen namelijk korter, en krijgt de haag steeds minder zonlicht waardoor de blaadjes steeds minder groeien. Deze groene scheuten die na 21 juni ontluiken, worden ‘Johannisloten’ genoemd.

Een beukenhaag snoeien kan dus ofwel één keer ofwel twee keer per jaar. Wel is het zo dat wanneer je een beukenhaag regelmatig snoeit, je sneller een strakke, dikke haag kan maken. Wil je een dichte haag als afsluiting van je tuin bijvoorbeeld, dan is het aangeraden om twee keer per jaar de snoeischaar boven te halen.

Een beukenhaag snoeien in de winter is niet aangeraden, het is beter te wachten tot de jonge blaadjes zich voldoende hebben kunnen ontwikkelen.

Hoe snoeit u een beukenhaag

Net zoals bij andere hagen wordt een beukenhaag ook best gesnoeid, waarbij de bovenkant van de haag een tiental centimeter minder breed is dan de onderkant. Op die manier krijgt de onderkant van de beukenhaag voldoende licht.

Elektrisch of met de hand een haag snoeien?

Een beukenhaag kan zowel handmatig als met een elektrische schaar gesnoeid worden. Dit is afhankelijk van hoe u zelf het liefste werkt. Het handmatige knipwerk neemt veel meer tijd in beslag, maar het is wel mogelijk om preciezer te werken. Een elektrische snoeischaar maakt bovendien veel lawaai. Vervelende kabels van een elektrische snoeischaar kunnen vermeden worden door met een heggenschaar op batterijen te werken. Wanneer een haag heel hoog is kan een verlengde schaar heel handig zijn, maar die zijn tegelijk ook zwaarder en moeilijker om te hanteren.

Bij een zeer hoge haag is een verlengde motorheggenschaar praktisch.

Ongeacht welk gereedschap gebruikt wordt voor het snoeien van de beukenhaag, zorg ervoor dat het materiaal scherp is en het mechanisme feilloos werkt. Verroeste heggenscharen maken het werk onnodig zwaarder. Zorg ook voor bijvoorbeeld werkhandschoenen en een veiligheidsbril wanneer u met een motorische heggenschaar aan de slag gaat.

Een oude beukenhaag smaller snoeien of een beukenhaag terugsnoeien

Het is perfect mogelijk om een beukenhaag die uit de voegen is gegroeid sterk terug te snoeien. Doe dit best in het voorjaar, bij de eerste snoeibeurt, dan krijgt de haag de nodige tijd om nieuwe bladeren te vormen op de plaatsen waar de oude takken werden weggesnoeid.

Hou er wel rekening mee dat een verwilderde haag vaak de geliefkoosde plek is van vogels om er hun nesten in te bouwen.

Bemesten na het snoeien van een beukenhaag

Het is aangewezen om na het snoeien de haag een laag mest of compost te geven om het herstel te bevorderen en de groei van de haag te stimuleren.

Tips voor het perfect snoeien van beukenhaag

Net zoals bij andere hagen zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn om de beukenhaag op een goede manier te snoeien.

Nooit snoeien in volle zon

Een beukenhaag snoeien in de zon moet je vermijden! Door de felle zon lopen de verse snijwondjes op de bladeren van de haag het risico om te verbranden. Kies een bewolkte dag om te snoeien of doe het ’s avonds wanneer de zon niet meer zo fel schijnt.

Verwijder alle afgeknipte takken en snoeisel

Het is beter om al het snoeiafval die nog op de haag ligt weg te doen. Takjes en bladeren die blijven liggen, nemen het zonlicht van de rest van de haag weg en verhinderen de groei van nieuwe bladeren. Het is handig om een doek of zeil op de grond voor de haag te leggen om zo het snoeisel snel en eenvoudig op te kunnen ruimen.

Snoei de haag in tapse vorm

Een haag snoei je altijd in een tapse vorm, wat betekent dat de onderkant altijd een klein stukje breder is dan de bovenkant. Op die manier kan het zonlicht op alle plaatsen van de haag komen en zal de beukenhaag gelijkmatiger groeien. Begin onderaan te snoeien en werk geleidelijk aan naar boven. Onervaren tuiniers zijn vaak geholpen met een touw als hulpmiddel om langs de haag te spannen waarlangs ze kunnen scheren of knippen.

Rode beukenhaag snoeien

De rode beukenhaag (fagus sylvatica ‘Purpurea’) is een zeer geliefde haagsoort die een opvallend accent brengt in vele tuinen. De donkerrode bladeren verkleuren prachtig in de herfstmaanden en bovendien behoudt een rode beukenhaag relatief veel van haar bladeren in de winter.

De rode beukenhaag snoeien in maart zorgt ervoor dat de haag dik en vol groeit. Ook een pas geplante beukenhaag snoeien wordt aangeraden om een dichte groei te bevorderen.

Related posts

Agapanthus snoeien – zo pak je dat aan

danny@db-online-marketing.nl

Notenboom snoeien – een complete gids

danny@db-online-marketing.nl

Hydrangea snoeien – hoe, wanneer en met welk snoeigereedschap

danny@db-online-marketing.nl