Dieren

Hoe bouw je een egelhuis?

Hoe bouw je een egelhuis

Wie een egel in zijn tuin ontdekt, mag zichzelf gelukkig prijzen. Het zijn nuttige diertjes  aangezien ze hopen insecten en slakken verorberen en zo de tuin van heel wat plagen verlossen. De diertjes maken bovendien deel uit van de lijst met officieel beschermde dieren.

Typisch voor een egel is de winterslaap die het houdt. Vlak voor de winter begint trekken ze zich terug op een veilige en beschutte plek in de natuur en slapen tot de lente.

Naast een plaats om hun winterslaap te houden, gebruiken egels hun schuilplaats ook als nest, om hun jongen te werpen en groot te laten worden.

Egels gebruiken hun schuilplaats vaak als plaats om hun jongen te werpen.
Egels gebruiken hun schuilplaats vaak als plaats om hun jongen te werpen.

Natuurlijke huisjes voor egels

Een egel heeft normaal gezien genoeg aan materiaal uit de natuur om een nestje te maken voor zijn winterslaap. Helaas houden de meeste tuiniers van een nette tuin, waardoor heel wat materiaal uit de tuin wordt verwijderd. Bladeren worden weg geharkt, afgewaaide of gesnoeide takken worden naar het milieupark gebracht en al het andere tuinafval wat een egel normaal gezien gebruikt om zijn nestje te maken verdwijnt op de composthoop. Het gevolg hiervan is dat veel egels niet op tijd een veilige plaats vinden om hun winterslaap te houden en door de barre winteromstandigheden overlijden.

Je kan zelf verschillende kleine acties ondernemen om de egels te helpen om een winterslaapplaats te zoeken.

Laat afgevallen bladeren liggen in de tuin, of hark ze op een hoop en ruim die pas op na de winter. Egels houden ervan om in een grote hoop bladeren te slapen, dit houdt ze lekker warm.

Wees voorzichtig wanneer je een haag of een grote struik snoeit. Het zijn ideale schuilplaatsen voor egels. Egels leven vooral ’s nachts en schuilen graag op een dergelijke plekjes.

Maak zelf natuurlijke slaapplaatsen voor een egel door hoopjes te maken van bijvoorbeeld gras dat je hebt gemaakt, bladeren die je hebt geharkt of ander tuinafval. Verspreid de hoopjes over de tuin, zo kunnen meerdere egels van je ‘hotels’ gebruik maken, of kan een solitaire egel er zijn favoriete slaapplaats uit kiezen. Maak ook enkele hoopjes onder een afdak of een andere beschutting zodat het natuurlijk materiaal droog blijft.

Links een natuurlijke slaapplaats voor egels, gemaakt van dorre takken en bladeren.

Een egelhuis maken

Er zijn verschillende modellen die je kan maken, het internet levert heel wat bronnen op. Je kan gemakkelijk diverse bouwtekeningen en werkwijzen downloaden. Ongeacht de werkwijze die je volgt, er zijn een aantal basiselementen waar een goed egelhuis best aan voldoet:

  • De toegang tot het huisje moet tussen de 10 en 13 centimeter zijn. Groot genoeg om een volwassen egel toe te laten en klein genoeg om ongewenste roofdieren buiten het nest te houden.
  • Zorg dat het huisje waterdicht is en tochtvrij.
  • De ingang mag niet gericht zijn naar het noorden of naar het noordoosten, waar vaak een snijdende, koude wind vandaan komt.
  • Het huisje vul je op met droge bladeren of een ander droog, natuurlijk materiaal.
  • Gebruik onbehandeld hout en ga het niet oliën of schilderen met giftige verf of vernis.
  • Zet het egelhuis indien mogelijk op een verhoog, zodat het hout geen contact maakt met de grond. Het huisje ervaart zo minder schade van vorst en natte ondergrond. Zorg dan wel voor een soort loopplankje, zodat de bewoner gemakkelijk in het huisje kan.

Ook met afvalmateriaal kun je een mooi egelhuisje maken. Een oude houten krat kan dienen als basis. Leg er afgedankte dakpannen op zodat het niet kan binnen regenen en werk af met natuurlijke materialen die je vindt in de tuin of in het bos. Een leuk klusje om met de kinderen of de kleinkinderen te doen!

Moet ik egels ook voeren?

In de herfst bouwt een egel een vetvoorraad op in zijn lichaam om de winterslaap te overbruggen. Normaal gezien zul je in de winter dus weinig egels kunnen spotten. Zie je toch een exemplaar door de tuin wandelen op een winterdag, check dan even of het dier gezond is en niet gewond. Zet eventueel een bordje met egelvoer of honden- of kattenkorrels dicht bij het huisje, zodat de egel snel aan voedsel kan geraken mocht dit nodig zijn. Zet geen melk, egels worden hier ziek van!

Door inheemse planten in de tuin te zetten, lok je ook veel meer insecten naar je tuin. Dit betekent dus ook meer voedsel voor de egels.

Moet ik egels ook voeren

Waar plaats ik een egelhuisje het best?

Kies een rustige plaats in de tuin, waar weinig passage is en de dieren geen last zullen hebben van spelende kinderen. Draai de ingang ook weg van je woning, zodat de egel ook hier geen hinder van zal ondervinden.

Probeer een plaats te vinden waar honden niet bij kunnen. Katten zijn op zich zelden een probleem voor egels, ze zullen de dieren geen kwaad doen. Vaak zijn ze wel nieuwsgierig naar de indringer in de tuin, maar ze zijn sowieso te groot om het egelhuisje binnen te geraken.

Is er iemand thuis?

Weersta aan de verleiding om nu en dan eens bij het diertje te gaan piepen. Een egel is een gevoelig dier. Wanneer je een egel stoort in de winterslaap, loopt het kans om te verhongeren. Een moederegel zal ook haar jongen in de steek laten als ze zich niet meer veilig voelt.

Is het nodig om een egelhuis schoon te maken?

Tijdens de koude maanden laat je het egelhuis zo veel mogelijk met rust. Het is belangrijk om het dier niet te storen. In de lente, wanneer de bewoner uit zijn winterslaap komt, zal hij op zoek gaan naar vers voedsel. Op die momenten kan je het egelhuis eventueel wat schoonmaken. Doe dit liefst in de avond. Verwijder de vuile bladeren en tuinmateriaal en vervang het door droog en schoon nieuw natuurlijk materiaal. Gebruik hoogstens wat warm water, maar nooit schoonmaakmiddelen, dit zal de egel zeker verstoren en wegjagen. Gebruik ook niet te veel water, het nest moet droog blijven.

Maak het egelhuis dus niet te vroeg schoon, maar ook niet te laat. In mei start namelijk het paarseizoen, waarbij de moeder haar winterslaapplaats zal gebruiken als nest.

Related posts

Kippen in de tuin: iets voor jou?

Katrijn

Het beste visvoer voor in de vijver van 2024

Dean

De beste wespenvanger van 2024

Dean