Tuinaanleg

De vijf populairste materialen voor de aanleg van een tuinpad

De vijf populairste materialen voor de aanleg van een tuinpad

Een tuinpad is een onmisbaar gegeven in een tuin. Vaak zijn er zelfs meerdere paden die doorheen de tuin slingeren. Een eerste pad brengt je tot bij het kippenhok bijvoorbeeld, een ander loopt naar het schuurtje achteraan de tuin en nog een derde pad leidt je langs de pas aangelegde vijver. Hoe klein een tuin ook is, een pad brengt structuur aan en geeft de tuin een bepaalde uitstraling.

Tuinpaden bestaan in tal van uitvoeringen. Het materiaal dat je kiest voor de aanleg van een tuinpad kan de sfeer van je tuin helemaal doen omslaan, zowel in slechte als in goede zin. Ook het prijsverschil tussen de verschillende materialen is groot. Vergelijk dus de verschillende mogelijkheden die er zijn voordat je aan het aanleggen zelf begint, want het is wel de bedoeling dat een tuinpad voor een langere periode behouden blijft.

Welke materialen kan je gebruiken voor het aanleggen van een tuinpad?

1. Hout

Hout is een natuurlijk materiaal dat vaak wordt gebruikt bij het ontwerpen van een tuin, en dus ook bij het aanleggen van tuinpaden. Hout gebruiken lijkt eentonig, maar de verschillende soorten hout bieden een waaier aan toepassingsmogelijkheden op vlak van kleur en structuur. Een tuinpad in bankirai bijvoorbeeld geeft een totaal ander effect dan wanneer je hiervoor geïmpregneerd grenenhout zou gebruiken. Ook een pad maken met houtsnippers behoort tot de mogelijkheden.

Een nadeel is wel dat een houten tuinpad glad wordt door de algen die het hout vormt. Door regelmatig grondig te schrobben met een harde borstel kun je al heel wat algen verwijderen. Er bestaan daarnaast ook producten tegen algenvorming.

Hou er ook rekening meer dat tropisch hout na een tijdje grijs zal verkleuren. Wil je dit niet, dan moet je het hout hiertegen behandelen, en dat is helaas niet goedkoop.

2. Kleiklinkers

Het proces om kleiklinkers te maken start bij het vullen van bakvormen met klei en deze te persen. De vormen laat men eerst goed drogen om ze daarna te bakken op hoge temperatuur in speciaal daarvoor vervaardigde fabrieksovens. Het uiteindelijke kleur dat een kleiklinker heeft, is afhankelijk van de kleisoort die werd gebruikt en ook van het eigenlijke bakproces. Een kleiklinker verkleurt niet, ook niet na behandeling met bijvoorbeeld een ontmossingsproduct of het schoonmaken met een hogedrukreiniger. Dit komt omdat een kleiklinker volledig uit natuurlijke materialen is gemaakt. Er werden geen pigmenten aan toegevoegd.

Dankzij de vele kleuren en uitvoeringen die er zijn, zijn er heel veel toepassingsmogelijkheden en zal een pad in kleiklinkers passen bij zowel een landelijke tuin als bij een strak tuinontwerp. Bovendien is het onderhouden van een pad in kleiklinkers heel beperkt. Het is niet glad zoals bij een houten tuinpad en is gemakkelijk zelf te leggen. Er is wel een stevige ondergrond of een fundering voor vereist.

2. Kleiklinkers

3. Grind

Grind is een zogenaamd afzettingsgesteente dat op een natuurlijke manier door ijs, water of wind wordt gevormd. Grind is dus een 100% natuurlijk product en is te verkrijgen in de kleuren grijs, rood en beige.

Dolomiet is een specifiek soort grind dat is gemaakt van gemalen Franse natuursteen. Het heeft een okergele kleur en wordt heel vaak toegepast als basis voor het aanleggen van een tuinpad.

Het aanleggen van een tuinpad in grind is eenvoudig en vraagt weinig technische kennis. Je graaft de aarde een tiental centimeter uit op de plaats waar het pad moet komen en plaatst langs de volledige lengte van het pad boordstenen aan de zijkant van je graafwerk. Dit dient om het pad mooi te scheiden van het gras of de aarde waar je pad doorheen slingert. Leg een worteldoek en vul het uitgegraven pad eerst voor de helft met gestabiliseerd zand en tot slot tot aan de rand met grind.

De schappelijke prijs is het grote voordeel van pad in grind. Nadeel is dat de steentjes soms aan schoenen blijven kleven en zo in het gras terechtkomen en de grasmachine kunnen beschadigen. Ook zal de grindlaag regelmatig moeten aangevuld worden.

3. Grind

4. Tegels

Bij het werken met tegels voor het aanleggen van een tuinpad zijn de mogelijkheden oneindig. Er bestaan tegels in alle mogelijke kleuren, met motieven of effen exemplaren, tegels waar structuur in zit of net heel glad zijn, … Alle mogelijke stijlen en soorten tuinen kunnen dus gebruik maken van tegels om tuinpaden aan te leggen.

Een belangrijke keuze is het kiezen tussen betonnen tegels, keramische tegels en tegels in natuursteen voor het aanleggen van een tuinpad. Een keramische tegel is onderhoudsvriendelijk, behoudt de oorspronkelijke kleur, maar is wel relatief duur en vraagt een stabiele ondergrond die waterdoorlatend is. Ook tegels in natuursteen hebben deze kenmerken, maar zijn door de band genomen nog duurder. Wil je een goedkopere tegel, dan kies je best voor een betonnen tegel. Hou dan wel rekening dat deze gevoeliger zijn voor vet- en olieplekken en dat je regelmatig de kalkuitbloei zal moeten onder handen nemen.

De uitvoering doet ook veel aan het uitzicht in de tuin. Je kan de tegels aansluitend leggen, maar ook als staptegel gebruiken, bijvoorbeeld in het gazon.

4. Tegels

5. Een combinatie van materialen

Door materialen met elkaar te gaan combineren en creatief te zijn met het ontwerpen, bekom je vaak een verrassend mooi resultaat.

5. Een combinatie van materialen
Hier zorgt de combinatie van ronde tegels in beton met de houtsnippers voor een mooi natuurlijk resultaat.

Waarop moet je letten bij de aanleg van een tuinpad?

De breedte van het tuinpad

Hoe breed een tuinpad moet zijn is afhankelijk van de plaats in de tuin en waarvoor het pad moet dienen. Moet je er met de grasmaaier over of met een kruiwagen langs? Dan zal dit pad breder moeten zijn dan bijvoorbeeld een wandelpaadje langs de bloemenborder. Gemiddeld is een comfortabel tuinpad tussen de 90 en 120 cm breed.

De prijs voor het aanleggen van een tuinpad

Wat je uiteindelijk zal moeten neerleggen voor het aanleggen van een tuinpad hangt af van het gebruikte materiaal, het feit of je veel zelf hebt gedaan of het werk door een tuinaannemer hebt laten doen en ook de kwaliteit van de gekozen materialen. Vooraf goed rekenen en tellen is de boodschap!

Related posts

Het hele jaar door genieten van je tuin: de voordelen van een tuinoverkapping

danny@db-online-marketing.nl

Het beste kunstgras van 2024

Dean

De beste worteldoek van 2024

Dean