Een compact en stijlvol boompje dat in elke tuin, zowel modern als landelijk, dienst doet als echte eye-catcher? Dat is de bolcatalpa waar je naar op zoek bent. De bolcatalpa bestaat uit een mooie rechte stam en de kruin in de vorm van een mooie bol. Het verschil tussen een bolcatalpa en een gewone catalpa is vooral dat de bolcatalpa veel kleiner en compacter blijft.
Om dit ideale resultaat te bereiken is het belangrijk om jouw bolcatalpa op de juiste manier te onderhouden en te snoeien? Maar wanneer en hoe doe je dat, zo’n bolcatalpa snoeien? Ontdek er alles over hieronder!
Het belang van de juiste gereedschappen bij het snoeien van een bolcatalpa
Elke struik, plant of boom vraagt om specifiek gereedschap als je gaat snoeien. Het belangrijkste om aan te denken is vooral dat je altijd scherp en schoon snoeigereedschap gebruikt. Zo verklein je de kans op infecties tijdens het snoeien en blijven de wonden mooi zodat ze sneller genezen.
Voor het snoeien van de bolcatalpa heb je vooral nood aan een goede snoeischaar waarmee je heel precies de dunste takjes kan knippen. Een snoeischaar met papegaaienbek laat je toe om heel nauwkeurig te werk te gaan.
Voor de iets dikkere takken is een takkenschaar handig, want je knipt er handmatig zonder veel moeite takken tot ongeveer vijf centimeter dik mee door.
Zodra je bolcatalpa wat groter uitgroeit, kan je best snoeien met een boomzaag of takkenzaag. Met zagende bewegingen ga je dan de nodige takken weghalen uit de kruin van de bolcatalpa.
Hoewel de bolcatalpa eerder een compacte boom is (zeker tegenover de gewone catalpa), kan het ook nuttig zijn om een ladder of trap ladder in de buurt te houden wanneer je gaat snoeien.
De beste tijd om een bolcatalpa te snoeien: Seizoensgebonden overwegingen
Hoewel je een gewone catalpa best kan snoeien in het najaar, geldt dit niet voor de bolcatalpa. Wanneer kan je de bolcatalpa dan best snoeien? Idealiter snoei je dit boompje in het begin van het jaar, halfweg de winter of in het vroege voorjaar. Ga dus snoeien in januari of februari, maar let op dat het zeker niet vriest wanneer je snoeit.
Hou er rekening mee dat je de bolcatalpa niet meer na maart mag snoeien omdat dit nefast is voor de verdere groei en bloei. Blijft het dus lang vriezen in de winter, dan kan je wel wachten tot half of eind maart om de bolcatalpa te snoeien, maar zeker niet later.
Waarom bolcatalpa snoeien: Voordelen en doelen
Er zijn heel wat redenen om de bolcatalpa te snoeien, denk maar aan het behouden van de gezondheid van het boompje en de specifieke bolvormige structuur.
Het beheersen van de grootte van een bolcatalpa door snoei
Om de bolcatalpa compact te houden kan je best jaarlijks één keer snoeien. Zo behoud je de mooie bolvorm en de rechte stam zonder uitstekende takken.
Verjongingssnoei voor een oude bolcatalpa: Wanneer en hoe
Na enkele jaren kan het tijd zijn om de bolcatalpa te verjongen. Doe dit ook in januari of februari door de kruin uit te dunnen; haal de oudere takken weg zodat de jonge, nieuwe scheuten meer ruimte hebben om te groeien.
Snoeien van dood hout en beschadigde takken bij een bolcatalpa
Het is belangrijk om elk jaar dode, zieke of beschadigde takken weg te halen. Deze takken maken de bolcatalpa immers vatbaarder voor ziektes en infecties. Daarnaast wil je ook niet dat het boompje z’n energie moet steken in takken die amper nog zullen bloeien.
Onderhoudssnoei voor een gezonde en esthetische bolcatalpa
Je hoort het; om je bolcatalpa gezond te houden is regelmatig snoeien op de juiste manier een must. Zo verklein je de kans op infecties en ziekten en hou je de kruin mooi bolvormig.
Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van een bolcatalpa
Je weet nu wanneer en waarom je bolcatalpa’s moet snoeien, maar hoe pak je dat het beste aan? We lichten het toe in dit handige stappenplan:
Stap 1: Oude takken weghalen
Zieke, dode, oude of beschadigde takken kan je best tot op de stam (of tot in de kern van de kruin) terugsnoeien. Doe je dit niet, dan verspilt de bolcatalpa energie aan de groei van deze takken én is de kans op infecties groter.
Stap 2: Takken terugsnoeien
Jaarlijks snoei je best de takken in de kruin terug tot vlak boven de entplaats van de bolcatalpa. Zo geef je de catalpa de kans om blijvend jonge scheuten te groeien in de kruin.
Let op: snoei altijd tak per tak zodat je een duidelijk zicht houdt op de vorm van de bolcatalpa.
Stap 3: Kruin uitdunnen
Om de bolcatalpa gezond te houden kan je het boompje elke paar jaar verjongen. Dat doe je door de oudere takken tot op vijf centimeter van de entplaats terug te snoeien, zo krijgen de nieuwe, jonge takken meer ruimte.
Bolcatalpa snoeien voor vormbehoud: Tips en technieken
Enkele tips om de bolcatalpa in de juiste vorm te snoeien:
- Snoei tak per tak om het overzicht te behouden.
- Snoei nooit tot op de stam, maar altijd enkele centimeters boven de entplaats. Anders is de kans op nieuwe scheuten een pak kleiner.
- Snoei niet als het vriest want dit is schadelijk voor de takken.
Tips voor het snoeien van een bolcatalpa in een container of pot
De bolcatalpa kan je niet alleen in volle grond houden, maar ook in een ruime pot of container. Je snoeit deze bolcatalpa op dezelfde manier als een catalpa in volle grond. Wel zorg je best voor voldoende extra bewatering vlak na het snoeien (al heeft een boom in een pot zeker in droge periodes extra water nodig).
Nieuwe bolcatalpa kopen
Je weet nu hoe en wanneer je het onderhoud en het snoeien van een bolcatalpa moet aanpakken, vervolgens is het tijd om een nieuwe bolcatalpa te kopen.
Een pas aangekochte en aangeplante bolcatalpa kan je best snoeien als die in volle grond wordt gezet, een bolcatalpa in pot hoef je het eerste jaar niet te snoeien.
Doe dit wel enkel en alleen in het vroege voorjaar, en niet wanneer je je nieuwe bolcatalpa plant in de zomer.
Als je de bolcatalpa gaat snoeien in de zomer, dan zijn de sapstromen op gang en genezen de wonden minder goed. Daarnaast zal je niet meer van een mooie bolvorm kunnen genieten in hetzelfde seizoen, maar pas het jaar nadien. Heb je een bolcatalpa in de tuin die lang niet gesnoeid werd? Je kan een oude bolcatalpa snoeien door heel voorzichtig tak per tak te snoeien en steeds schuin af te knippen. Doe dit ook weer in januari of februari, tenzij het om een gewone catalpa gaat, die kan je snoeien in oktober of november.