Tuinonderhoud

Tuinonderhoud, zelf doen of uitbesteden?

Tuinonderhoud, zelf doen of uitbesteden?

Een tuin is een prachtige aanvulling op je wooncomfort. Genieten van alles wat bloeit en groeit, heerlijk ontspannen op je terras, een fijne speelplek voor je kinderen creëren, gezellig barbecueën met familie en vrienden. In een tuin is het allemaal mogelijk. Maar om ervoor te zorgen dat alles in perfecte staat blijft, moet je je tuin ook onderhouden. De vraag is dan: ga je dit zelf doen of besteed je het uit aan een groenvoorzienings- of hoveniersbedrijf? Er is voor allebei wat te zeggen, en daarbij kunnen verschillende zaken doorslaggevend zijn.

Waarom een specialist voor tuinonderhoud inhuren?

Een van de belangrijkste redenen om het onderhoud van je tuin door een specialist te laten uitvoeren, is tijdgebrek. Zeker als je een grote tuin hebt, is het onderhoud een tijdrovende klus. En wil je daar niet je vrije weekend voor opofferen? Dan doe je er goed aan een hovenier in te schakelen. Maar gebrek aan tijd is niet de enige reden. De ervaring en expertise die een tuinspecialist meebrengt, mogen ook niet worden onderschat.

Een hovenier is dagelijks bezig met het onderhouden van tuinen, ziet snel wat jouw tuin nodig heeft en weet hoe een en ander het best kan worden aangepakt. Of dat nu het zomer- of winterklaar maken van je tuin is, het verwijderen van onkruid, het verbeteren en gezond maken van de bodem, gazon onderhoud of iets anders. Een hoveniersbedrijf zorgt ervoor dat de werkzaamheden op een professionele manier gebeuren en heeft de middelen én het gereedschap om elke tuinklus te klaren.

Afgezien daarvan, heeft een hovenier een getraind oog voor tuindesign. Door een tuinspecialist in te huren kun je er dan ook op vertrouwen dat het zorgvuldig geselecteerde ontwerp van je tuin intact blijft. Kleuren, vormen, zichtlijnen, borders en sfeerelementen bepalen de look van een tuin. Wanneer dit alles goed en vakkundig wordt bijgehouden, biedt je tuin een consistente aanblik die rust, orde en stijl uitstraalt. Zo kan je elke dag optimaal van je tuin genieten.

Liever zelf je tuin onderhouden?

Vind je het geen probleem om flink wat uurtjes in je tuin steken en is je kennis op dit gebied groot genoeg? Dan kun je het onderhoud van je tuin natuurlijk ook zelf doen. Daarvoor moet je dan wel over goed tuingereedschap beschikken. Het juiste gereedschap maakt het werk in de eerste plaats eenvoudiger. Zo ben je minder tijd kwijt aan het onderhoud aan je grasmat en tuin. Daar komt bij dat het je vaak ook minder inspanning kost.

Tuingereedschap voor specifiek onderhoud

Tuingereedschap voor specifiek onderhoud

Om zelf in je tuin aan de slag te gaan, dien je dus het nodige gereedschap in huis te hebben. Of beter gezegd: in je tuinhuis. Een grasmaaier, takkenzaag, snoeischaar, bladhark, heggenschaar en schoffel zijn meestal wel aanwezig. Maar dat is lang niet genoeg voor compleet tuinonderhoud. Veel tuinklussen vragen namelijk om meer specifiek gereedschap. Het is daarbij niet alleen van belang dat je daarover beschikt, maar ook dat je weet in welke gevallen en op welke manier je het moet gebruiken.

Een goed voorbeeld van minder bekend tuingereedschap dat toch essentieel is, is een verticuteer hark. Dit type hark is uitgerust met haakvormige messen en wordt soms ondersteund door wieltjes. Een verticuteer hark dient om gemaaid gras, mos en ander fijn organisch afval van de grasmat te verwijderen. Als je dat niet doet, hoopt dit zich op op je gazon. Het resultaat is dat de wortels van het gras minder zuurstof krijgen, waardoor deze in het ergste geval zelfs kunnen afsterven. Verticuteren zorgt ervoor dat de bodem steeds voldoende lucht, vocht, licht en voedingsstoffen krijgt.

Werk maken van gazon onderhoud

Regelmatig onderhoud aan de grasmat resulteert in een gezond en groen grasperk. Al je inspanningen ten spijt kan het toch zo zijn dat je gazon er af en toe minder florissant bij ligt. Er kunnen bijvoorbeeld kale plekken in het gras ontstaan. Je ziet dit met name aan het eind van een koude winter. De oorzaak hiervan is dat het gras de vorstperiode niet heeft overleefd. Ook aantasting door insecten en het verwijderen van mos door middel van verticuteren kunnen kaalslag op het gazon veroorzaken of aan het licht brengen.

Kale plekken in het gras komen de aanblik van je tuin vanzelfsprekend niet ten goede. Desondanks is het geen reden om je humeur er negatief door te laten beïnvloeden. De oplossing ligt namelijk voor het oprapen: maak je gazon weer egaal met graszaad. Je zaait het zaad eenvoudig in en na enige tijd ligt je gazon er weer als vanouds bij. Graszaden zijn verkrijgbaar met diverse toepassingen en eigenschappen, waaronder:

  • Voor opnieuw inzaaien
  • Voor schaduwrijke grasperken
  • Voor speelgazons
  • Voor snel herstel van het gazon

Je vindt dus altijd het meest geschikte graszaad voor jouw gazon onderhoud. En onder de juiste omstandigheden werkt het ook nog eens snel. Om het ontkiemen te bevorderen zijn de bodemtemperatuur en vochtigheidsgraad bepalend. De temperatuur van de grond dient 6 graden Celsius of hoger te zijn. Als regen uitblijft, volstaat het om het graszaad elke dag te voorzien van ongeveer 1 mm water. Het voor- en najaar zijn de ideale periodes om je gazon of delen daarvan opnieuw in te zaaien.


Professioneel tuinonderhoud door een veelzijdig hoveniersbedrijf

Afhankelijk van je wensen, het ontwerp en de afmeting kan een tuin onderhouden veel voeten in de aarde hebben. Ontbreekt het je aan tijd of energie, zijn ingrijpende werkzaamheden nodig of wil je er 100% zeker van zijn dat het onderhoud van je tuin in de beste handen is? Dan staan de tuinspecialisten van hoveniersbedrijf Gras en Groen voor je klaar.

Je kunt op ons rekenen voor uiteenlopende tuinonderhoudsklussen: van het verwijderen van onkruid tussen de tegels tot volledige gazonrenovatie. En wij zijn ook dé expert voor andere buitenwerkzaamheden, zoals het plaatsen van een tuinhuis of het realiseren van een groendak. Neem contact op als je wilt weten wat we voor jouw tuin kunnen betekenen. Direct een offerte aanvragen voor tuinonderhoud kan natuurlijk ook.

Related posts

Notenboom snoeien – een complete gids

danny@db-online-marketing.nl

Frambozen snoeien – Wanneer, hoe en met welk gereedschap?

danny@db-online-marketing.nl

Gaura snoeien – alles wat je moet weten

danny@db-online-marketing.nl