Hou je van witte of roze in de tuin, die ook nog eens tot in het najaar blijven bloeien? Dan is gaura een ideale plant voor jou. Gaura, ook wel prachtkaars genoemd, bestaat in verschillende soorten en met verschillende kleuren bloemen. Je kan gaura in volle grond aanplanten, bijvoorbeeld in borders en bloemperken, maar ook in een pot op het terras of het balkon doet gaura het goed.
Jaar na jaar genieten van witte of roze bloemen aan de gaura? Dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om de bloei te bevorderen, waaronder snoeien op het juiste moment en op de juiste manier. Ontdek er alles over.
Essentiële gereedschappen voor het snoeien van Gaura
Gaura bestaat uit lichte takjes die graag wat ondersteuning hebben van de planten en bloemen errond. Doordat de takjes relatief dun zijn, kan je ze makkelijk stuk voor stuk wegknippen tijdens een snoeibeurt. Dat doe je best met een snoeischaar met bypass methode of papegaaienbek waarbij beide snijvlakken langs elkaar bewegen.
De uitgebloeide bloemen kan je weghalen met een scherpe bloemenschaar. Dit doe je na de bloeiperiode, vlak voor de winter. Tip; je kan er ook voor kiezen om de verwelkte bloemen na de winter pas weg te halen zodat de plant beter beschermd blijft tegen vriestemperaturen.
De dikkere takken kan je weghalen met een takkenschaar, al zal dat niet snel nodig zijn bij gaura. Over het algemeen blijven de takjes heel licht en dun.
Als je een volledige struik gaura korter wil zetten na de bloeiperiode of na de winter, dan kan je dit sneller doen met een heggenschaar. Kies voor een elektrische heggenschaar waarmee je gaura overal even kort kan scheren, zodat je weer kan genieten van frisse, nieuwe bloemen tijdens de volgende bloeiperiode.
Wanneer moet je Gaura snoeien? Het juiste moment bepalen
Om te weten wanneer je gaura best kan snoeien is het belangrijk dat je weet wat de bloeiperiode is. Gaura begint in het voorjaar weer te groeien en bloeit van juni tot in oktober. We kunnen dus wel zeggen dat het om een lange bloeiperiode gaat. In de winter verliest prachtkaars haar blad.
Gezien de lange bloeiperiode kan je gaura snoeien vlak na de bloeiperiode of op het einde van de winter. In elk geval is het snoeien van gaura in de winter het interessantst.
Herfst- en winterverzorging van Gaura: Snoeien voor overwintering
Idealiter snoei je tegen het einde van de bloeiperiode gaura voor een stuk terug. Dit kan je dus doen eind september tot begin november. Hou zo’n 20 centimeter boven de grond over, zodat er voldoende stengel en blad overblijft voor de volgende groei.
Anderzijds kan je gaura ook met rust laten in het najaar en is snoeien na de winter, in het vroege voorjaar ook een goed idee. Doe dit dan net voordat de plant weer begint te groeien, zodat je nog steeds geniet van even grote bloemen.
Waarom moet je gaura snoeien?
Gaura snoeien is nodig om verschillende redenen. Zo helpt het om je tuin netjes te houden na de bloeiperiode, bevordert het de algemene gezondheid van gaura en stimuleert het bloei.
Terugsnoeien van Gaura voor compactere groei
Door na de bloeiperiode de gaura bijna volledig terug te snoeien (tot op 20 centimeter boven de grond) zorg je ervoor dat de plant compacter groeit. Doe je dit niet, worden de stengels hoger waardoor ze na verloop van tijd gaan hangen door hun eigen gewicht.
Tips voor het behoud van de natuurlijke vorm tijdens het snoeien van Gaura
Gaura kan tot één meter hoog worden en ook in de breedte kan de plant wat uitgroeien. Het is daarom belangrijk dat je voldoende snoeit om de natuurlijke vorm te behouden. Zo vermijd je dat de plant nog breder wordt en een minder mooie (en minder gezonde) vorm krijgt.
Het verwijderen van dode en beschadigde takken bij het snoeien van Gaura
Merk je dat de gaura in je tuin enkele beschadigde of zieke takken heeft. Dan kan je deze best helemaal wegsnoeien. Aarzel niet om deze tot op de grond af te snijden. Zo verklein je de kans op verdere infecties of ziekten in de rest van de plant.
Je hoeft niet te wachten tot de ideale snoeimomenten om zieke of dode takken weg te halen, van zodra je zulke takken opmerkt kan je deze meteen weghalen, ook tijdens de zomer.
Snoeien van Gaura voor langere bloei: Het bevorderen van nieuwe bloemknoppen
Door oudere takken weg te snoeien of door uitgebloeide stengels en bloemen kort te zetten, creëer je weer meer ruimte tot in de kern van gaura. Zo is er letterlijk meer plaats voor nieuwe scheuten, en zorg je tegelijk voor meer zonlicht en luchtcirculatie in de kern van gaura. Zo bevorder je de groei van nieuwe bloemknoppen.
Stap-voor-stap handleiding voor het snoeien van Gaura
Gaura snoeien hoeft niet moeilijk te zijn. Door dit handige stappenplan te volgen, zorg jij ervoor dat de gaura in je tuin in topconditie is, en dat je jaar na jaar kan genieten van witte of roze bloemen:
Stap 1: Voorbereiding
In de eerste plaats is goede voorbereiding belangrijk. Zorg dat je het juiste snoeigereedschap hebt en dat dit vooral schoon en scherp is zodat je de wonden op de takken zo klein mogelijk kan houden.
Stap 2: Dode en zieke takken snoeien
Ongeacht de periode, kan je best altijd dode, zieke of beschadigde takken van gaura wegsnoeien. Doe dit met een scherpe snoeischaar en snoei tot op de grond. Zo vermijd je dat geïnfecteerde takken de volledige prachtkaars zwakker en vatbaarder voor ziektes maken.
Stap 3: Kort snoeien
Om de algemene gezondheid en de bloei van gaura te bevorderen, kan je de volledige plant terugknippen. Hou in gedachten dat je ongeveer één derde terug snoeit. Denk je dat er meer snoeien nodig is? Zorg er dan wel voor dat je minstens 20 centimeter van de struik overhoudt.
Stap 4: Snoeiafval opruimen
Maak na het snoeien zeker het gebruikte snoeigereedschap goed schoon en zorg dat het snoeiafval opgeruimd wordt. Laat je dit rond de overblijvende stengels liggen, dan trekt dit insecten en ongedierte aan, zeker in vochtige periodes zoals de herfst.
Hoe om te gaan met overwoekering: Dunner maken van de Gaura
Bij een verwaarloosde of overwoekerde gaura is het belangrijk om een groot deel te snoeien om de plant weer in zijn oorspronkelijke, compactere vorm te brengen.
Om te starten kan je de volledige struik tot één derde inkorten met een elektrische heggenschaar. Vervolgens kan je met een snoeischaar de dikste stukken uitdunnen door stengels tot bij de grond af te knippen. Zorg ervoor dat je de gezondste en stevigste stengels overhoudt, alsook zoveel mogelijk knoppen waar nieuwe bloemen op kunnen groeien.
Snoeien van Gaura in pot: Specifieke overwegingen en technieken
Je weet ondertussen al dat gaura perfect in een pot kan groeien ook. Belangrijk is dan dat je de plant niet te hoog laat groeien. Gaura kan immers een meter hoog worden, waardoor deze opzij zal uitzakken en breder zal groeien. Een gaura in pot hou je dus korter en compacter, zodat de stengels mooi rechtop blijven staan en je kan genieten van een gezonde plant met kleurrijke bloemen op het terras of balkon.
Nieuwe gaura kopen
Wil je graag een plant waarvan de bloemen heel de zomer bloeien, tot zelfs een stuk in het najaar? Dan is gaura ideaal! Als je nieuwe gaura gaat kopen, doe je dat best na de winter. Het aanplanten van nieuwe gaura kan in het vroege voorjaar, zodat de plant tijd genoeg heeft om zich tegen de zomer goed in de grond vast te zetten en te wortelen. Zo kan je zelfs het eerste jaar al genieten van prachtige bloemen.
Ga op voorhand na welke gaura of prachtkaars je liefst in de tuin hebt, want dit kan een verschil in bloemen en kleur geven. Zo is er bijvoorbeeld gaura whirling butterflies of gaura lindheimeri siskiyou pink, welke je allebei jaarlijks moet snoeien.
Plant gaura of prachtkaars op een natte standplaats. Je kan het vocht in de bodem beter helpen vasthouden door mulch toe te voegen rondom de wortels. Kies zeker ook voor een plekje in halfschaduw of volledig zon, omdat dat de bloei ten goede komt.
Na het planten (en ook in droge periodes) kan je best wat extra water geven. En ook meststof is een goed idee als extraatje. Dit kan na het aanplanten interessant zijn, maar zeker ook na het snoeien in de winter of in het vroege voorjaar.