Frambozen zijn veelvoorkomend in heel Europa, zowel in de wilde natuur langs bosranden maar ook in veel Belgische en Nederlandse tuinen worden frambozen aangeplant. Een frambozenstruik zorgt immers veel heel wat groen in de tuin en het biedt dan ook nog eens verse vruchten die je kan eten.
Er zijn verschillende soorten frambozen te vinden, namelijk zomerframbozen en herfstframbozen, waarbij de vruchten verschijnen in de zomer of in de herfst, zoals de naam al doet vermoeden. Wil je het hele jaar door van frambozen kunnen genieten? Dan is het een goed idee om van elke soort framboos een struik te planten, zodat je continu kan oogsten. Tenminste, als je je frambozen op de juiste manier verzorgt en als je de struiken op het goede moment snoeit. Hoe je dat doet ontdek je hieronder.
Benodigde gereedschappen voor het snoeien van een frambozenstruik
Een frambozenstruik snoeien is belangrijk om jaar na jaar te kunnen genieten van verse frambozen die je kan eten. Anderzijds wil je natuurlijk ook dat een struik zo lang mogelijk mooi groen staat, dus ook om die reden is snoeien een goed idee.
Het snoeien van een frambozenstruik doe je met een snoeischaar, zodat je heel precies de juiste takjes kan wegknippen. Met een scherpe snoeischaar kan je ook heel makkelijk rijpe frambozen oogsten als je deze niet zomaar van de struik wilt trekken. Je zal immers al snel merken dat je de frambozen sneller plat knijpt dan dat je ze netjes kan oogsten.
Kies steeds voor een scherpe snoeischaar zodat je kleine wonden kan snijden in de takken bij het snoeien. Zo zal de struik minder vatbaar worden voor infecties en zal je zien dat hij al snel opnieuw gaat bloeien.
Groeit je frambozenstruik nogal groot uit? Dan kan je de iets dikkere takken snoeien met een takkenschaar. Let op, ga nog steeds heel precies te werk en begin niet in het wilde weg te snoeien. Je wilt immers nog voldoende knoppen overhouden voor het volgende bloeiseizoen.
Geen overbodige luxe bij het snoeien van een frambozenstruik zijn handschoenen. Stevige tuinhandschoenen helpen je wanneer je de takken en bloemen van een frambozenstruik moet vasthouden om te kunnen snoeien. Er kunnen namelijk nogal scherpe stukken en doornen aan de takken groeien.
Het belang van snoeien bij frambozenplanten
Een frambozenstruik snoeien is een goed idee voor verschillende redenen. Ten eerste kan een frambozenplant heel sterk uitschieten, waardoor het geheel na verloop van tijd niet meer te overzien is. Precies daarom is het een goed idee om met een snoeischaar of takkenschaar de hoogst of breedst uitstekende takken weg te halen om de struik tot een compact geheel te houden. Je zal wellicht al gezien hebben dat wilde frambozen langs bosranden best wel breed kunnen worden, en in je tuin wil je dat ongetwijfeld vermijden.
Een andere reden waarom het snoeien van frambozen zo belangrijk is, is om voldoende plaats te maken voor nieuwe takken, bladeren en vruchten. Een struik steekt immers veel energie in de groei van alle takken, ook wanneer deze beschadigd of dood zijn. Daarom is het belangrijk om deze beschadigde of dorre takken te snoeien, zodat de plant meer energie kan stoppen in het groeien en bloeien van nieuwe knoppen en vruchten.
Het juiste moment om frambozen te snoeien
Zoals je wellicht al weet zijn er twee verschillende soorten frambozen, namelijk zomerframbozen en herfstframbozen. Beide struiken bloeien op een ander moment, waardoor de snoeiperiode uiteraard ook op een ander moment plaatsvindt.
Frambozen snoei je altijd na de oogst, wat bij zomerframbozen betekent dat je ze in augustus of in september het beste snoeit. Knip in de zomermaanden de takken weg waaraan de rijpe frambozen hingen. Van zodra je nieuwe scheuten ziet tijdens of na het snoeien, kan je deze samenbinden om de vorm van de frambozenstruik mooi te houden.
Herfstframbozen oogts je dan weer in de herfst, waardoor de ideale snoeiperiode ook weer wat opschuift. Het snoeien doe je na de oogst vlak voor de winter. Je snoeit dan ook weer de dragers van de rijpe vruchten weg. Een volgende snoei vindt dan best plaats vlak na de winter, om de herfstframbozenstruiken weer voor te bereiden op nieuwe groei.
Basissnoeimethoden voor frambozen
Niet alleen de ideale snoeiperiode verschilt bij het snoeien van zomerframbozen of herfstframbozen, ook de manier waarop je beide frambozenstruiken best snoeit kan verschillen.
Snoeien van zomerframbozen
Zomerframbozen bloeien in de zomer en dragen ook hun vruchten in juni en juli. Het grote verschil met herfstframbozen is dat zomerframbozen hun vruchten ontwikkelen op takken die vorige zomer al uitgegroeid zijn van scheuten. Om de groei van de frambozen te bevorderen snoei je best in het voorjaar enkele scheuten weg, als je ziet dat deze er minder gezond of zwakker uitzien. De scheuten die zich vlak boven de grond bevinden zijn meestal diegene waar de minste vruchten aan komen, en die je dus gerust weg kan knippen.
Na het oogsten van de zomerframbozen in juni of juli kan je de takken waar de vruchten aan hingen afknippen. Dit doe je best zo laag mogelijk bij de grond, aangezien de takken van een frambozenstruik verdorren nadat de vrucht weg is. Door dit te doen maak je de zomerframbozenstruik weer klaar voor de winter, zodat ze in het voorjaar weer volop in bloei kunnen gaan.
Snoeien van herfstframbozen
Herfstframbozen verschillen van zomerframbozen gezien de periode waarin je de vruchten oogst, maar ook omdat de frambozen groeien op een éénjarige tak. De tak waarvan je de frambozen plukt was er in de vorige bloeiperiode nog niet. Bij een herfstframbozenstruik kan je dus na de winter alle scheuten afknippen, aangezien ze geen twee jaar nodig hebben om opnieuw te groeien.
Als je de scheuten in de winter afknipt tot op de grond, zullen ze in het voorjaar ongeveer 20 centimeter hoog zijn. Deze scheuten kan je onmogelijk allemaal behouden, dus kies er de beste uit (een tiental) en snoei de andere opnieuw weg. Zo help je de struik zijn energie verdelen over de beste scheuten, waarna je de vruchten zal zien verschijnen op een dikke meter boven de grond.
Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van frambozenstruiken
Ben je er ondertussen uit welke soort frambozenstruik je in de tuin hebt en wanneer je moet snoeien? Goed zo! Nu nog de juiste manier vinden om frambozen te snoeien. We lichten het toe in dit handig stappenplan:
Stap 1: Voorbereidingen voor het snoeien van frambozen
Neem het juiste snoeigereedschap bij de hand, zoals een snoeischaar, een takkenschaar en handschoenen, en zorg dat al het materiaal schoon is. Je zou ervoor kunnen kiezen om de scharen te desinfecteren voor gebruik, zodat de kans op infecties na het snoeien kleiner wordt.
Daarnaast is het belangrijk dat je snoeigereedschap scherp genoeg is om de frambozentakken niet te erg te schaden. Met scherp gereedschap hou je de snijwond veel kleiner dan wanneer je een tak moet snoeien met meerdere bewegingen.
Stap 2: Oude vruchtdragers verwijderen
Nadat je de vruchten van een frambozenstruik hebt geoogst, in de zomer of in de herfst afhankelijk van het soort framboos, kan je de takken waaraan de vruchten hingen verwijderen. Je herkent de afgedragen takken aan de bladeren die eerder geel worden van kleur. Als je dan ook geen vrucht meer ziet hangen, weet je zeker dat je deze takken gewoon kan afknippen tot op de grond. De takken waarvan je de vruchten geoogst hebt zullen na verloop van tijd vanzelf afsterven.
Stap 3: Frambozenstruik uitdunnen
Een frambozenstruik kan, zoals gezegd, heel breed of hoog uitgroeien in de loop der jaren. Daarom is het belangrijk om de struik jaarlijks uit te dunnen. Dit kan je bij beide soorten struiken in het najaar doen, ter voorbereiding van de winter. Laat de goede scheuten staan maar wees niet bang om alle andere en vooral oudere scheuten weg te halen. Snoei de dorre en minst gezonde takken volledig weg tot op de grond. Zo behoud je de mooie vorm van je frambozen(struik) en kan de plant in het voorjaar ook weer opnieuw bloeien.
Stap 4: Scheuten binden
De scheuten die je na stap 3 wel overhoudt zijn de takken waar in de volgende bloeiperiode nieuwe vruchten aan moeten komen. Ter voorbereiding hiervan kan je deze gezonde, frisse scheuten opbinden met draad zodat ze mooi in de hoogte groeien. Doe je dit niet, dan gaan de takken nogal doorhangen omdat de vruchten, de bladeren en de scheuten veel te zwaar worden tegen volgende zomer.
Tips voor het verzorgen van gesnoeide frambozenstruiken
Een frambozenstruik is geen moeilijke plant om te onderhouden. Dat frambozen in het wild in heel Europa ook gewoon groeien zegt al heel veel, toch? Het is wel belangrijk om een frambozenstruik zo goed mogelijk te verzorgen als je graag veel verse, grote frambozen wilt kunnen oogsten in de zomer of in de herfst, afhankelijk van het soort framboos. Ook voor het behoud van een mooie vorm is het nodig om een frambozenstruik goed te verzorgen en te snoeien.
Afhankelijk van welke soort frambozenstruik snoei je de plant op een ander moment. De zorg die komt kijken na het snoeien van deze struiken ligt echter wel in lijn met elkaar. Het belangrijkste voor frambozen om goed te groeien is veel zonlicht, voldoende water en extra bemesting. Zijn deze drie dingen haalbaar, dan kan er na het snoeien met een scherpe snoeischaar niet veel meer misgaan. Onthoud wel dat je de overgebleven gezonde scheuten best opbindt om de struik in een mooie en gezonde vorm te houden.
De kwaliteit van de grond is voor frambozen belangrijk. Het gaat hier om een struik dat houdt van een lichtzure grond die niet té veel vocht vasthoudt. Wil je echt een stapje verder gaan in de verzorging van frambozenstruiken? Dan kan je ervoor kiezen om de zuurtegraad van de grond te verhogen, nadat je met een pH-waardemeter de grond hebt opgemeten. Hulpmiddeltjes om de grond te verzuren kan je vinden in tuincentra en plantenwinkels.
Nieuwe frambozenstruik kopen
Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen in verse frambozen die je zelf kan oogsten? Dan kan je een frambozenstruik gaan kopen en er zo voor zorgen dat je volgende zomer of herfst kan genieten van verse vruchten.
Wanneer je een nieuwe frambozenstruik gaat kopen, zijn er een aantal dingen waar je op kan letten om de groei zo goed mogelijk te helpen. Eerst en vooral is er de aanplanting van de struik; kies hiervoor een zonnige plek in de tuin waar de struik wat beschut staat tegen wind. De aanplanting van deze struik hou je best voor in het najaar, zo vroeg mogelijk in de herfst, zodat je snel nieuwe scheuten ziet en zodat je het jaar nadien al kan genieten van heerlijke frambozen. Maak bij het aanplanten de bodem wat losser zodat de wortels zich snel in de bodem kunnen aarden.
Na het planten geef je je nieuwe frambozenstruiken voldoende water, maar let wel op dat je niet overdrijft. Een vochtige bodem is immers vatbaarder voor ziekten. Heb je heel wat frambozenstruiken water te geven (of andere planten in de tuin)? Dan komt een regenton zeker van pas.
Je kan doorheen het jaar wat compost of organische meststoffen toevoegen aan de bodem om de groei van de struik en dus ook van de vruchten te bevorderen. Ook bij het aanplanten kan je de meststof al mee verwerken in de bodem voor een beter resultaat.
Wil je je frambozen vermeerderen? Dan kan je altijd proberen om met een stekje een volledig nieuwe struik te creëren. Wat je daarvoor nodig hebt zijn meststof, water, veel geduld en onze tips om houtachtige planten te verstekken.
Conclusie: frambozenstruiken snoeien doe je zo
Frambozen snoeien. Wanneer en hoe doe je dat nu precies? Alles hangt af van het soort framboos je in de tuin hebt geplant; wil je een zomerframboos snoeien of gaat het om een herfstframboos die je wil snoeien? De naam zegt eigenlijk al alles. Een zomerframboos oogst je in juni of juli en een herfstframboos in september. Het snoeien doe je altijd kort na de oogst, waardoor je dus perfect weet wanneer je frambozen moet snoeien.