Bramen groeien heel gemakkelijk en hebben dan ook weinig verzorging nodig. Je ziet ze vaak aan de rand van een bos, maar ook in de tuin kan een braam perfect overleven. Het voordeel? Je hebt er elk jaar verse braambessen van, op voorwaarde dat je een braamstruik ook jaarlijks snoeit. Zo pak je dat het beste aan:
Essentiële gereedschappen voor het snoeien van bramen
Als je een braam niet elk jaar een flink stuk terug snoeit, zal je al snel merken dat de struik gaat overwoekeren. Door voor het juiste snoeigereedschap te kiezen, kan je het snoeien van bramen heel wat makkelijker maken. Hou zeker altijd een goede snoeischaar bij de hand, liefst eentje met papegaaienbek waarbij beide snijvlakken langs elkaar bewegen.
Anderzijds is ook een takkenschaar een goed idee om de wat dikkere, houtige takken door te knippen.
Om de gehele struik flink terug te kunnen snoeien, maak je best gebruik van een (elektrische) heggenschaar. Hiermee scheer je de bovenkant en de zijkanten van de braam gelijk af.
Ook geen overbodige luxe bij het snoeien van bramen, zijn stevige tuinhandschoenen. Hiermee bescherm je je handen van scherpe doornen die op de takken groeien.
Waarom bramen snoeien belangrijk is voor een gezonde groei
Bramen snoeien is nodig om verschillende redenen, waarbij het onder controle houden van de omvang één van de belangrijkste is. Anderzijds is snoeien nodig als je een jonge, gezonde braamstruik wil waar je ieder jaar de vruchten van kan plukken (letterlijk dan).
Het stimuleren van een rijke bramenoogst door strategisch snoeien
Door een braam op de juiste manier te snoeien, kan je de groei van vruchten bevorderen. Zorg er altijd voor dat je gezonde, jonge takken overhoudt en dat je oude takken wegknipt boven een oog, en niet eronder. Zo geef je de struik jaar na jaar opnieuw de kans om nieuwe braambessen te groeien.
Het behouden van een gezonde vorm en grootte van bramenstruiken door snoeien
Zoals we al zeiden kan een braamstruik heel groot en breed worden. Om de groei onder controle te houden, is het nodig om regelmatig een flink stuk weg te scheren. Wees niet bang om minstens een derde terug te snoeien wanneer je je braamstruik onder handen neemt.
Het opruimen van oude en zieke takken bij het snoeien van bramen
Oude, zieke, beschadigde of dode takken maken struiken vatbaarder voor infecties en ziekten. Je kan echter zelf de kans om infecties verkleinen door deze zwakke takken preventief al weg te halen.
Bramenstruiken snoeien voor maximale lichtinval en luchtcirculatie
Door een braamstruik met een takkenschaar uit te dunnen (lees: de oude takken tot op de stam terugsnoeien), zorg je voor meer lichtinval en luchtcirculatie tot in de kern van de plant. Dat is precies wat nodig is voor de groei van nieuwe, jonge scheuten en dus ook voor nieuwe vruchten.
Het verjongen van oude bramenstruiken door middel van snoeien
Wil je een volledige braamstruik kunnen verjongen, dan kan je best met een heggenschaar werken. Snoei de bovenkant en de zijkanten een heel stuk terug, maar zorg ervoor dat er nog knoppen overblijven waar nieuwe takken en vruchten op kunnen groeien.
Wil je écht volledig verjongen, dan kan je best enkel de meest gezonde takken overhouden en de rest van de struik uitdunnen.
De beste tijd om bramen te snoeien: Tips en advies
Wanneer je een braamstruik best snoeit, hangt heel veel af van het soort braam; zo zijn er zomerdragende en herfstdragende braamstruiken, die je ieder op een ander moment snoeit.
Het verschil tussen zomer- en herfstdragende bramen bij het snoeien
De naam zegt het eigenlijk zelf al; zomerdragende bramen hebben bloeiende vruchten in de zomer en de herfstdragende zijn rijp in de herfst.
Belangrijk is dat je beide struiken niet snoeit op het moment dat de bramen rijp zijn. Snoeien doe je best voor de bloeiperiode of vlak erna, met andere woorden; ofwel laat in de herfst vanaf november bijvoorbeeld, ofwel nog voor de zomer in de vroege lente.
Stapsgewijze instructies voor het snoeien van bramenstruiken
Hoe pak je het snoeien van braamstruiken best aan? We leggen het uit in een handig stappenplan:
Stap 1: Selecteer gezonde scheuten
Deze gezonde scheuten moet je zeker overhouden. Kies zo’n vijf of zes scheuten die sterk genoeg zijn om nieuwe takken en vruchten te groeien en deze behoud je. De anderen kan je terugsnoeien tot dicht bij de grond. Zo kan je een braamstruik het beste uitdunnen en verjongen.
Stap 2: Kort de gezonde takken in
Zorg dat je de de nieuwste stengels inkort maar dat je wel knoppen overhoudt voor nieuwe vruchten.
De oudere scheuten haal je zeker weg.
Stap 3: Vruchtdragende takken weghalen
Na de bloeiperiode is het belangrijk om de takken die de vruchten gedragen hebben volledig weg te snoeien. Hier komen in de volgende bloeiperiode immers amper nog scheuten of vruchten aan.
Snoeien van bramen in pot: Aanbevelingen voor compacte ruimtes
Er zit niet zo’n groot verschil in het snoeien van bramen in een pot tegenover die in volle grond. Echter is het wel een pak makkelijker omdat ze nooit zo sterk zullen overwoekeren.
Hou er rekening mee dat je ook bij een braam in pot de uitgebloeide fruitscheuten weghaalt zodat alle energie kan gaan naar de groei van nieuwe takken en scheuten.
Nieuwe bramen kopen
Je weet nu hoe je bramen moet snoeien en verzorgen, dus misschien is het wel tijd om nieuwe bramen te kopen? Weet vooral dat je dat waarschijnlijk maar één keer zal moeten doen, want dat de struik zo snel groot en breed groeit dat de voorziene hoek in de tuin snel vol zal staan. Wil je toch nog op andere plekken een braam, dan kan je de eerste struik stekken en zelf een nieuwe struik kweken.
Zorg dat je je nieuwe braam op tijd en stond snoeit om de vorm compact te houden en vooral ook om de plant over het algemeen gezond te houden. Ook wanneer je een jaartje overslaat, kan je verwilderde braam snoeien om het jaar nadien weer van vruchten te genieten. Je hoort het al; het onderhoud en de verzorging van bramen is helemaal niet moeilijk.