Een steeneik is een ideale boom voor in Belgische en Nederlandse tuinen. Hoewel het gaat om een boom met een mediterrane herkomst, doet de steeneik het in ons klimaat ook prima. Meer zelfs, het is de ideale groenblijvende boom om je tuin te sieren of om een natuurlijke omheining te creëren door het als leiboom te zien. De specifieke vorm creëer je zelf door de steeneik op de goede manier te onderhouden en door regelmatig te snoeien. Ontdek hieronder hoe je dat aanpakt en wanneer je de steeneik het beste kunt snoeien.
Welke gereedschappen zijn nodig voor het snoeien van steeneiken?
Een jonge steeneik is nog niet heel groot, hoewel doorheen de jaren dit soort boom best wel groot en dik kan uitgroeien. In het begin heb je dus voldoende aan een scherpe en schone snoeischaar met papegaaienbek.
Ook een takkenschaar met lange handvatten is ideaal om de takken van de steeneik bij te snoeien. Je kan met een takkenschaar takken tot zelfs vijf centimeter dik snoeien.
Bij oudere steeneiken zal je eerder al een takkenzaag of boomzaag nodig hebben om de dikkere takken handmatig weg te zagen. In sommige gevallen is zelfs een kettingzaag handig, om de allerdikste takken volledig weg te snoeien. Let wel op; want een kettingzaag is gevaarlijk gereedschap.
Om de bovenkant van de steeneik goed te kunnen onderhouden en snoeien heb je nood aan een stevige ladder.
Waarom is snoeien belangrijk voor steeneiken?
Net zoals bij vele bomen is het snoeien van een steeneik belangrijk voor de algemene gezondheid en de bloei van de boom:
Snoeitechnieken voor het bevorderen van een gezonde groei van steeneiken
Door regelmatig op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien, bevorder je de groei van de steeneik. Dat komt doordat je oudere, minder gezonde takken weghaalt zodat deze geen energie meer wegnemen van de steeneik. De energie gaat nu naar de groei van nieuwe, gezonde takken die mooier bloeien.
Vormgeven en verfraaien van steeneiken door middel van snoeien
Doorheen de jaren kan een steeneik best groot uitgroeien. Het is een goed idee om regelmatig te snoeien om een compactere vorm te behouden. Doe dit door de meest uitstekende takken weg te halen en door de onderste zijtakken van de stam te snoeien. Zo krijg je een mooie stevige stam met een gezonde, groene kruin erbovenop.
Het verwijderen van dode takken en het herstellen van beschadigde steeneiken door middel van snoeien
Dode, zieke of beschadigde takken maken een boom vatbaarder voor ziekten. Ook bij een steeneik is het daarom goed om dode en zieke takken weg te snoeien. Haal deze volledig weg om verdere infecties te voorkomen.
Is een steeneik in z’n geheel beschadigd of ongezond? Dan kan je door ongeveer één derde weg te snoeien de steeneik nieuw leven inblazen.
Snoeien voor de bevordering van vruchtvorming bij steeneiken
Door jaarlijks de oude takken weg te halen en de gezonde takken af te snoeien vlak boven een knop of oog, zorg je ervoor dat er meer ruimte, luchtcirculatie en zonlicht is voor de nieuwe scheuten. Hier groeien dan weer de nieuwe vruchten op, voor meer jong blad.
Het juiste moment om steeneiken te snoeien: seizoensgebonden overwegingen
De steeneik kan je op verschillende momenten in het jaar snoeien. Ofwel kies je ervoor om te snoeien na de bloei, in de winter. Je kan dus best wachten tot eind oktober of november om de steeneik te snoeien. Dan zijn de sapstromen niet meer op gang.
Een andere optie is het snoeien van steeneik na de winter, in de vroege lente. Idealiter snoei je de steeneik dan eind februari of in maart. Let op; als je snoeit in het voorjaar is het belangrijk om klaar te zijn voor de sapstromen op gang zijn. Dit weet je door een takje af te knippen en te kijken of de wond zeker niet ‘bloedt’.
Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van steeneiken: van voorbereiding tot afronding
Je weet nu wanneer en waarom je een steeneik moet snoeien, maar hoe pak je dat het beste aan? We lichten het toe in dit handige stappenplan:
Stap 1: Dode of zieke takken snoeien
Merk je infecties of ziekten aan een tak? Of zijn sommige takken van de steeneik dood? Deze kan je best volledig weghalen.
Stap 2: Takken inkorten
Dit doe je door niet halve takken weg te halen, maar door terug te snoeien tot vlak boven een oog of tot vlak bij de stam. Zo geneest de snoeiwonde sneller en kan je ook meer genieten van gezonde groei en bloei.
Snoei maximaal één derde van de takken weg om verdere groei niet uit te sluiten. Bij een steeneik snoei je beter te weinig dan te veel.
Veelvoorkomende fouten bij het snoeien van steeneiken en hoe ze te vermijden
Een veelgemaakte fout bij het onderhouden en snoeien van een steeneik is te vaak snoeien. In principe heeft een steeneik weinig onderhoud nodig, dus het is echt niet nodig om de takken te vaak te snoeien. Dit kan de boom in zijn geheel verzwakken.
Ook te veel takken snoeien is een fout die veel mensen maken. Hou het snoeien beperkt, en haal vooral dode, zieke of beschadigde takken weg. Alle andere takken mag je gerust laten.
Snoeien als preventieve maatregel tegen ziekten en plagen bij steeneiken
Het snoeien van een steeneik helpt de boom gezond te houden, op voorwaarde dat je niet te vaak en niet te veel snoeit. Door vooral de ongezonde takken weg te halen, maak je de boom minder vatbaar voor ziekten.
Merk je bijvoorbeeld bladverlies aan bepaalde takken, dan kan je deze takken best tot op de stam terug snoeien om infecties te vermijden.
Nieuwe steeneik kopen
Je weet nu dat een steeneik weinig onderhoud en snoeiwerk vraagt. Als je graag wilt genieten van deze groenblijvende boom in je tuin, is het tijd om een nieuwe steeneik te kopen.
Er zijn verschillende soorten steeneiken, denk maar aan de quercus ilex bijvoorbeeld. Zowel de eenstammige als de meerstammige steeneiken kan je gezond houden door af en toe een klein beetje te snoeien.
Wil je van je nieuwe steeneik een echte leiboom maken? Dan is het belangrijk om tijdens het snoeien deze vorm in gedachten te houden. Let op; het creëren van een volledig dichte leiboom vraagt ook bij de steeneik wat tijd.