Een treurwilg is een boom die heel wat meters hoog kan uitgroeien, afhankelijk van de soort tot wel 25 meter hoog. Ook zien we afhankelijk van de soort een groot verschil in breedte en groeivorm. Om dit soort bomen in een mooie en gezonde vorm te houden en om de grootte te kunnen controleren, is het een goed idee om je te informeren over het onderhoud en de ideale snoeimethode van treurwilgen.
Heb je een treurwilg in de tuin of ben je van plan om elders een treurwilg te gaan snoeien en knotten? Dan gebruik je best stevig snoeigereedschap en zorg je voor een veilige manier van werken. Eventueel kan je ook de hulp inroepen van een professional.
Ga je toch zelf aan de slag? Ontdek hieronder alles wat je moet weten over het snoeien van een treurwilg.
Welke gereedschappen heb je nodig om een treurwilg te snoeien?
Het benodigde snoeigereedschap om een treurwilg te snoeien en te knotten hangt af van de grootte en dikte van jouw treurwilg. Zijn er echt heel dunne takjes die je moet snoeien, dan kan je dat doen met een schone en scherpe snoeischaar met papegaaienbek.
Ook een takkenschaar komt zeker van pas. Kies voor een exemplaar met lange, ergonomische handvatten zodat je zonder moeite takken tot wel vijf centimeter dik handmatig kan doorknippen.
Om de dikkere takken van een treurwilg te kunnen snoeien, heb je een boomzaag of takkenzaag nodig. In sommige gevallen kan je zelfs een kettingzaag gebruiken om een treurwilg kort te snoeien. Let erop dat je dan heel voorzichtig te werk gaat, want het gaat om heel gevaarlijk snoeigereedschap. Enkele veiligheidsmaatregelen zoals een helm, veiligheidsbril-en schoenen, een zaagbroek… zijn geen overbodige luxe.
Ten slotte kan je zeker ook een ladder gebruiken bij het snoeien van een treurwilg. Bij sommige, hele hoge bomen komt een hoogwerker zeker van pas, maar die zal je waarschijnlijk moeten gaan huren.
Waarom is snoeien van een treurwilg belangrijk?
Een treurwilg snoeien is belangrijk om verschillende redenen;
Treurwilg snoeien voor een gezonde vorm
Met het oog op de gezondheid van de meeste bomen kan het nuttig zijn om deze te snoeien. Dat is bij een treurwilg niet anders. Door een treurwilg af en toe te snoeien, zorg je ervoor dat oude en minder gezonde takken weggehaald worden, zodat nieuwe scheuten meer ruimte hebben om te groeien.
Oude, beschadigde of dode takken maken een treurwilg ook vatbaarder voor infecties, dus door deze weg te halen bescherm je eigenlijk de volledige boom tegen ziekten.
Treurwilg snoeien voor compacte groei
Zoals je al kon lezen kunnen sommige soorten treurwilgen tot wel 25 meter hoog worden. Deze komen niet al te vaak voor, maar ongeacht de soort is het nuttig om een treurwilg te snoeien om de vorm onder controle te houden, zowel in de hoogte als in de breedte. Doe je dat niet? Dan is de groei na verloop van tijd niet meer te overzien.
Treurwilg snoeien voor meer bloei
Door de oudere takken volledig weg te snoeien uit de treurwilg en andere takken korter te zetten, zal je merken dat nieuwe scheuten sneller en beter kunnen groeien. Het zijn juist deze scheuten die mooier en beter bloeien de jaren nadien.
Wanneer is de beste tijd om een treurwilg te snoeien?
Een treurwilg snoeien doe je best wanneer de boom even niet groeit. De sapstromen liggen stil als de boom niet in een groeiperiode zit, waardoor de wonden beter kunnen genezen. Het snoeien van een treurwilg gebeurt dus best tussen november en maart, zodat de boom nadien weer goed kan bloeien.
Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van een treurwilg
Een treurwilg snoeien pak je best voorzichtig aan, zodat je de boom niet verzwakt in plaats van gezonder maakt. We leggen het uit in een handig stappenplan:
Stap 1: Lage takken snoeien
De eerste stap bij het snoeien van een treurwilg is het wegsnoeien van de lage takken die uit de stam groeien. Dit heet ook het ‘opkronen’, waarmee je dus een mooie vorm creëert van een stevige stam en een mooie kruin of kroon.
Stap 2: Oude takken snoeien
Je kan best steeds tijdens het snoeimoment oude, dode of beschadigde takken snoeien, zodat de algemene gezondheid van de boom verbetert. Deze takken haal je volledig weg.
Stap 3: Treurwilg knotten
Deze stap hoef je maar om de twee jaar te doen, en niet bij elke snoeibeurt. Denk aan een knotwilg en creëer deze vorm ook bij je treurwilg. Bepaal vooraf de gewenste omvang en knot de takken.
Stap 4: Vanop een afstand analyseren
Bekijk na het snoeien (en best ook tussendoor) de treurwilg vanop een afstand om te zien of de vorm er goed en stevig uitziet.
Hoeveel moet je snoeien van een treurwilg?
De onderste takken die vanuit de stam groeien, mag je volledig weghalen. De takken in de kruin kan je voor één derde inkorten om gezonde groei te stimuleren. Bij het knotten kan je zoveel van de takken weghalen als nodig, zodat de boom eruit ziet als een knotwilg.
Hoe zorg je voor een gezonde groei na het snoeien van een treurwilg?
Na het snoeien kan je wat extra meststoffen toevoegen aan de bodem rondom de stam van de treurwilg. Hou de snoeiwonden goed in het oog zodat er zeker geen infecties verschijnen.
Wat zijn de veelvoorkomende fouten bij het snoeien van een treurwilg?
- Een treurwilg snoeien in de bloeiperiode moet je altijd vermijden. Dit kan de boom immers enorm verzwakken. Snoei dus niet voor het einde van de bloeiperiode in oktober.
- Een treurwilg niet knotten omdat je de vorm daarvan niet mooi vindt is begrijpelijk maar geen goede keuze. Elke paar jaar zet je de takken best korter om de boom gezond te houden.
Nieuwe treurwilg kopen
Vind je een treurwilg een charmante boom voor in de tuin of voor rondom een vijver? Dan is het een goed idee om een nieuwe treurwilg te kopen. Je weet nu wanneer je een treurwilg moet snoeien en hoe je dat het beste aanpakt.
De snoeimethode bij treurwilgen zijn gelijkaardig ongeacht de soort, en of je nu een grote oude of eerder een kleine treurwilg moet snoeien. Zorg ervoor dat je een treurwilg altijd gaat snoeien in de winter, ook wanneer je terugsnoeit tot op de stam, zoals knotten wordt genoemd.