De agapanthus of Afrikaanse lelie is een prachtige bloem voor in de tuin of voor in een pot op het balkon of terras. Je kan de agapanthus vinden met witte of met blauwe bloemen, afhankelijk van de soort. De plant haal je best in de winter binnen (als die in een pot zit) of dek je best af met een deken of noppenfolie om hem te beschermen tegen vorst. Er is een groenblijvende agapanthus te vinden in Vlaamse en Nederlandse tuinen, maar die is minder goed bestand tegen vriestemperaturen.
Ontdek hieronder hoe je de agapanthus het best verzorgt en snoeit, wanneer je moet snoeien en welk snoeigereedschap je daarvoor nodig hebt.
Welke gereedschappen heb je nodig voor het snoeien van agapanthus?
De agapanthus heeft geen heel dikke stengels of takken. Daardoor kan je de takken gewoon snoeien met een scherpe en schone snoeischaar. Probeer de stengels schuin af te snoeien, zodat de wonde zo klein mogelijk blijft en sneller kan genezen.
Na de bloeiperiode kan je met een bloemenschaar de agapanthus winterklaar maken. Haal de uitgebloeide bloemen weg. Zelfs tijdens de bloeiperiode kan het nuttig zijn om met een bloemenschaar aan de slag te gaan, omdat er nieuwe bloemen kunnen groeien onder de afgesnoeide, uitgebloeide bloemen.
Als je de agapanthus volledig kort wil zetten om de plant in zijn geheel te verjongen, kan je een goede takkenschaar gebruiken. De stengels onderaan kunnen onderaan immers wat dikker zijn. Met een takkenschaar hoef je zelf weinig kracht te zetten dankzij de lange, ergonomische handvatten.
Waarom en wanneer agapanthus snoeien?
Waarom je agapanthus moet snoeien is vooral met het oog op de groei en bloei van de plant. Door oude, zieke of beschadigde takken weg te halen stimuleer je de algemene gezondheid van de plant, waardoor nieuwe scheuten en bloemen weer beter kunnen groeien.
Wanneer de agapanthus best snoeit? In principe heeft de Afrikaanse lelie weinig snoei nodig, maar één keer per jaar haal je best toch je snoeigereedschap even boven. Snoei de agapanthus in het voorjaar om de groei te stimuleren. De bloeitijd van de agapanthus begint in juli, maar iets daarvoor kan de plant ook al beginnen bloeien. Zorg er dus voor dat je de eerste snoei ruim voor de zomer afgerond hebt, zodat de Afrikaanse lelie tijd genoeg heeft om nog nieuwe stengels te vormen. Hierop moeten immers de nieuwe bloemen groeien en bloeien.
Eventueel kan je toch nog een tweede keer snoeien, na de zomer. Tijdens deze snoei haal je de dode en beschadigde takken weg en kan je met een bloemenschaar de uitgebloeide bloemen weghalen. Zo maak je de agapanthus in september of oktober winterklaar.
Agapanthus snoeien in het voorjaar: Wat je moet weten
Haal in het voorjaar tijdens het snoeien van de agapanthus eventuele zieke of dode stengels weg. Ook kan je de takken na de winter een stuk korter knippen. Let er wel op dat je snoeit vlak boven een oog, zodat daaruit nog nieuwe scheuten kunnen groeien.
Agapanthus snoeien in de herfst: Belangrijke richtlijnen
Als je de agapanthus in de herfst gaat snoeien, moet dit de tweede snoei zijn van het jaar. Na het bloeiseizoen kan je de uitgebloeide bloemen weghalen en de stengels korter zetten.
Hoe agapanthus snoeien voor de winter?
Na de snoei in september of oktober hoef je de agapanthus niet nog eens te snoeien voor de winter. Zorg er wel voor dat je bij die eerdere snoei de takken kort genoeg zet, maar haal ook niet te veel weg zodat de plant wel beschermd blijft tegen vriestemperaturen. Zorg voor de nodige bescherming tegen vorst door bijvoorbeeld folie of een deken rond de agapanthus te doen.
De voordelen van het snoeien van agapanthus
Je kon al lezen dat je de agapanthus best snoeit met het oog op de algemene gezondheid van de plant. Door de minst gezonde takken en scheuten weg te halen zorg je ervoor dat de plant zijn energie moet verdelen over minder takken. De focus ligt dan volledig op de groei van gezonde scheuten en nieuwe bloemen.
Agapanthus snoeien voor bloei: Tips voor een weelderige bloemenpracht
Door bij de agapanthus de uitgebloeide bloemen samen met de stengel volledig af te snoeien, zorg je ervoor dat de plant jaarlijks verjongt. In het volgende bloeiseizoen zullen de bloemen groeien op nieuw hout, waardoor je geniet van weelderige bloemen in de tuin.
Merk je dat sommige bladeren gelig beginnen te worden? Dan kan je deze weghalen met een snoeischaar of bloemenschaar zodat de plant mooi groen blijft, zelfs in de winter.
Agapanthus snoeien in pot: Speciale overwegingen en technieken
Een agapanthus in een pot snoei je niet heel anders dan eentje in volle grond. Je kan gewoon de minst mooie bladeren en uitgebloeide bloemen snoeien. Haal samen met de bloemen ook een stuk van de stengels weg. Bij een agapanthus in pot hoef je niet tot op de grond terug te snoeien, maar mag er een klein stukje stengel blijven staan.
Agapanthus verjongingssnoei: Wanneer en hoe uitvoeren?
Vooral bij een groenblijvende agapanthus is de verjongingssnoei een uitdaging; de bladeren blijven immers behouden, waardoor het moeilijk te zien is wat de oude bladeren zijn en welke de nieuwe. Wees hier dus heel voorzichtig mee.
Verder kan je om de plant te verjongen oude stengels tot op de grond afsnoeien. Dit doe je best na de bloeiperiode in de zomer, zodat in het volgende voorjaar de agapanthus weer nieuwe stengels, bladeren en bloemen kan groeien.
Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van agapanthus
Om het snoeien van de agapanthus tot een succes te brengen, kan je best onderstaand stappenplan volgen:
Stap 1: Voorbereiding
Zorg dat je weet welke soort agapanthus je in de tuin hebt (groenblijvend of niet), dat je het juiste moment voor het snoeien identificeert en dat je vervolgens ook het juiste snoeigereedschap bij de hand hebt. Belangrijk; het snoeimateriaal moet schoon en scherp zijn.
Stap 2: Snoei oude bloemen en stelen
De uitgebloeide bloemen mag je mét steel terugsnoeien tot op de grond. Daardoor zal je in de volgende bloeiperiode weer kunnen rekenen op de groei van nieuwe scheuten.
Stap 3: Snoei de bladeren
Zorg ervoor dat je in het voorjaar de oude bladeren weghaalt. Je mag de stengels ook mee verwijderen, maar zorg dat je nog een tiental centimeter overhoudt boven de grond. Zo kan nieuw blad beginnen groeien en hou je de plant fris doordat ouder, geel blad weg is gehaald.
Stap 4: Snoei de plant in vorm
Hieronder verstaan we het uitdunnen van agapanthus. Deze stap is geen ‘must’, maar als je de groei van nieuwe bladeren en bloemen wilt bevorderen, hou je best maar enkeel takken over op de kluit. Je kan zelfs de kluit uitdunnen door enkel de gezondste wortels over te houden.
Agapanthus snoeien: Tips voor een succesvolle snoeibeurt
Als je dit handige stappenplan volgt, kan er maar weinig misgaan bij het snoeien van de agapanthus. Zoek je nog enkele tips voor een optimaal resultaat?
- Haal zo weinig mogelijk bladeren weg van de groenblijvende agapanthus
- Snoei niet alleen de uitgebloeide bloemen, maar ook de stengels ervan
- Snoei idealiter twee keer per jaar; één keer in het voorjaar en één keer na de bloeiperiode
Agapanthus snoeien: Verzorging na het snoeien
Na het snoeien is het belangrijk om de agapanthus voldoende water te geven. Zeker na de snoei in het voorjaar is het vochtig houden van de grond heel belangrijk. Giet dus minstens één keer per week de agapanthus, zeker in droge periodes. De grond moet continu licht bevochtigd blijven.
Na de zomer hoef je geen water meer te geven. Je wilt immers dat de wortels van de Afrikaanse lelie droog de winter in gaan om te voorkomen dat ze stuk vriezen.
Nieuwe agapanthus kopen
De agapanthus verzorgen en snoeien is dus niet zo moeilijk, zoals je in dit artikel al kon lezen. Ben je op zoek naar zo’n plant die makkelijk te verzorgen is en die garant staat voor prachtige witte of blauwe bloemen in de tuin? Dan is het tijd om een nieuwe agapanthus te gaan kopen.
Zorg ervoor dat je jouw nieuwe agapanthus aanplant in het voorjaar, bijvoorbeeld in maart of april. Je kan enkele takken al snoeien na aanplanting, maar het is zeker geen verplicht nummer. Wel is het belangrijk dat je vanaf de lente voldoende extra water geeft (en eventueel wat extra bemesting), zeker tijdens droge periodes.
Vervolgens zal je zien dat je nieuwe agapanthus vanaf juli volop kan bloeien, en dat er doorheen de zomer ook nog nieuwe bloemen en stengels verschijnen. Je hoeft dus niet bang te zijn om tussendoor de meest uitgebloeide bloemen al weg te halen, inclusief de stengel.
Na de zomer kan je dan de nieuwe agapanthus een eerste echte snoeibeurt geven, waarbij je de takken terugsnoeit tot op de grond. Zorg ervoor dat je de plant binnen zet indien mogelijk en dat je anders folie gebruikt om de Afrikaanse lelie te beschermen tegen vorst in zijn eerste winterperiode.