De passiflora is ook wel bekend onder de naam ‘passiebloem’. Deze klimplant krijgt prachtige bloemen in de bloeiperiode, meestal blauwwit van kleur, maar dit kan ook verschillen naargelang de soort passiflora.
De klimplant groeit en klimt heel vlot en kan zeker tegen een stootje. Daarnaast geniet je ook van een lange bloeiperiode waarin de bloemen heel fris en kleurrijk blijven.
Oorspronkelijk is de passiflora afkomstige uit tropische werelddelen, maar mits het juiste onderhoud doet de bloem het in onze regio’s ook heel goed.
Ontdek hieronder hoe je de passiebloem onderhoudt en hoe en wanneer je deze best snoeit voor een optimaal resultaat.
Gereedschap dat nodig is voor het snoeien van een passiflora
Aangezien de passiflora een plant is die je best nauwkeurig en voorzichtig snoeit, heb je zeker een goede bloemenschaar nodig. Je kan hiermee de uitgebloeide bloemen na de zomer voorzichtig weghalen.
Vervolgens snoei je de takken die je weg wil (de zwakke of dode takken van de passiflora) stuk voor stuk met een schone en scherpe snoeischaar.
Wanneer de passiflora of passiebloem wat ouder wordt, kunnen de takken best wel dik uitgroeien, waardoor een takkenschaar nodig kan zijn voor het snoeien. Je kan hiermee de takken die te dicht bij elkaar groeien uitdunnen door de zijstengels weg te halen. Let op dat je wel nog knoppen overlaat waar later weer nieuwe bloemen aan kunnen groeien.
Ten slotte kan je tuinhandschoenen gebruiken bij het snoeien van de passiflora om je handen te beschermen. Bij grotere passiebloemen is een goede, stevige ladder misschien wel nodig, aangezien de klimplant blijft doorklimmen doorheen de jaren. Zo kan de passiflora tot wel drie meter hoog worden.
Hou je snoeigereedschap steeds schoon en scherp zodat je de passiflora vlot kan snoeien. Knip de takken en stengels schuin af zodat er geen water op de wonde blijft staan. Zo verklein je de kans op infecties.
Het belang van snoeien van de passiflora
De passiflora heeft een gezonde structuur nodig om goed omhoog te kunnen klimmen. En ook met het oog op nieuwe bloei van fleurige bloemen is regelmatig snoeien nodig.
Het bevorderen van bloei door middel van snoeien van een passiflora
Zorg ervoor dat je tijdens het snoeien van de passiflora de uitgebloeide bloemen weghaalt. Daarnaast kan je ook de plant gerust wat uitdunnen tijdens de jaarlijkse snoeibeurt. Daardoor zal de passiebloem weer meer ruimte, meer luchtcirculatie en meer zonlicht tot in de kern van de plant krijgen voor de bloei van nieuwe bloemen.
Het belang van het verwijderen van dode takken en ziektepreventie bij het snoeien van een passiflora
Zieke, beschadigde of dode takken maken de passieflora vatbaarder voor infecties. Om te vermijden dat bacteriën of virussen via de beschadigde of dode takken tot in de kern van de plant komen, snoei je de aangetaste takken best zo snel mogelijk weg. Aarzel niet om de takken terug te snoeien tot op de stam van de passiflora. Zo is de kans het kleinst dat de rest van de plant aangetast wordt.
Hoe om te gaan met overwoekerde passiflora’s tijdens het snoeien
De passiflora groeit omhoog doordat aan de lange stengels ranken zitten die zichzelf vastgrijpen aan een hek of omheining. De stengels blijven in de lente en in de zomer groeien en doordat ze zo soepel zijn kunnen ze best wel stevig rond elkaar gaan krullen. Juist doordat de passiflora zo vlot groeit en klimt, is snoeien belangrijk. Anders zal de plant snel gaan overwoekeren. Is dat het geval? Zorg er dan voor dat je de langs elkaar bewegende takken weghaalt zodat de plant weer ruimte krijgt.
Het verjongen van een oude passiflora door middel van snoeien
Haal steeds oude of dode takken weg, maar aarzel ook niet om een deel van de zijtakken weg te halen zodat je maar een deel ervan overhoudt. Zo hoeft de passiflora haar energie minder te verdelen onder minder gezonde takken.
Het belang van regelmatig onderhoud en snoeien voor een gezonde passiflora
Je hoort het; regelmatig onderhoud en snoeien van de passiflora is nodig om de gezondheid van de plant te behouden. Het is het ideale moment om oude of dode takken weg te halen en om weer ruimte te creëren voor nieuwe, gezonde takken. Daarnaast kan er door middel van snoeien weer meer zonlicht en lucht tot in de kern van de plant, waardoor deze van binnenuit weer gezonder wordt.
Wanneer is de beste tijd om een passiflora te snoeien?
Je weet nu al waarom je de passiflora of passiebloem moet snoeien, maar wanneer kan je best gaan snoeien? Om dat te weten moet je weten wat de bloeitijd is van de passiflora. De passiebloem heeft immers een lange bloeitijd, van het late voorjaar (vanaf juni) tot laat in de zomer. Zelfs tot in november kunnen er nog nieuwe bloemen aan de passiebloem komen. Dit wil niet zeggen dat de bloemen heel de zomer lang meegaan, maar juist omdat er zoveel knoppen aan de passiflora zitten, gaan er elke paar dagen andere bloemen bloeien.
Na de bloeitijd vallen de uitgebloeide bloemen vanzelf van de plant (als je wil kan je ze ook zelf weghalen met een bloemenschaar, maar dat is dus geen ‘must’). Eind november gaat de passiebloem in winterrust, maar aangezien de passiflora een winterharde plant is, geniet je in het voorjaar weer van een nieuwe bloeitijd.
Het snoeien van de passiflora doe je best in het vroege voorjaar. Wanneer de kans op vriestemperaturen (‘s nachts) kleiner wordt en de plant tegelijkertijd nog niet echt begonnen is met groeien, is het beste moment om de passiflora te snoeien.
Basisprincipes van het snoeien van een passiflora
Als je de passiflora gaat snoeien, moet je weten dat de nieuwe bloemen op jong hout bloeien, oftewel op de scheuten van dit jaar. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het snoeien van de passiflora.
Knip dus tijdens het snoeien eerst de oude en dode takken weg. Zorg dat je voldoende gezonde takken met knoppen en scheuten overhoudt, maar je kan gerust tussendoor andere takken weghalen om meer ruimte te creëren.
Stappen voor het snoeien van een jonge passiflora
Bij een jonge passiflora zal je nog niet veel oude of dode takken moeten wegsnoeien. Volg deze stappen om het snoeien van een jonge passiflora in goede banen te leiden;
Stap 1: Hou gezonde scheuten over
Hou een drietal gezonde en sterke scheuten over bij het snoeien die je verticaal gaat leiden. Deze scheuten kan je eventueel inkorten om de gewenste vorm van de plant te behouden.
Stap 2: Scheuten toppen
De scheuten die aan de drie overgebleven takken groeien kan je toppen op drie ogen vanaf de hoofdtak.
Stap 3: Zijscheuten geleiden
De overgebleven scheuten krijgen na verloop van tijd zijscheuten die je ook weer kan geleiden. Zorg dat je de zijscheuten ook regelmatig topt, want dit bevordert de algemene bloei.
Hoe een volwassen passiflora te snoeien
Bij het snoeien van een volwassen passiflora hoef je niet bang te zijn om te veel weg te snoeien. Ga je drastisch te werk en snoei je heel wat knoppen weg, dan kan het zijn dat je een jaar van minder bloemen geniet, maar het bevordert de algemene gezondheid van de plant wel.
Het weghalen van takken om ruimte te maken voor nieuwe, gezonde scheuten zorgt ervoor dat je de passiflora af en toe volledig kan verjongen.
Veelvoorkomende fouten om te vermijden bij het snoeien van een passiflora
Een passiflora snoeien hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar we geven toch nog graag enkele veelvoorkomende fouten mee die je best kan vermijden bij het snoeien van passiebloemen:
- Passiebloem niet snoeien; je bent misschien bang om te veel knoppen weg te halen, maar toch is snoeien nodig om bloei te bevorderen.
- Passiebloem niet te kort durven snoeien; je kan voor of na de winter de passiebloem gerust tot op 50 centimeter van de grond terugsnoeien, in het voorjaar loopt hij toch weer uit.
- Passiebloem snoeien met gereedschap dat niet schoon of scherp is; dit maakt de wonden op de takken groter waardoor de plant zich minder snel herstelt.
Nieuwe passiflora kopen
Wil je zelf graag genieten van fleurige blauwwitte bloemen in de tuin, en dat wel heel de zomer lang? Dan is het tijd om een nieuwe passiflora te gaan kopen.
Je kan de passiflora best aanplanten in april, wanneer het ‘s nachts (bijna) niet meer vriest. Zorg ervoor dat je een aantal gezonden scheuten meteen geleid tegen een hek of omheining, zodat je de basisstructuur van de passiflora meteen goed stuurt. Je hoeft de passiflora niet meteen te snoeien in het eerste jaar, want de bloemen zullen bloeien op het hout dat bij aankoop van een nieuwe passiflora aanwezig is. Na een jaar kan je een aantal scheuten weghalen om de passiflora de juiste vorm te geven.
Verder hoef je niet al te veel te doen; na het aanplanten (en jaarlijks na het snoeien) kan je wat meststoffen en wat extra water geven, maar verder doet de passiflora het over het algemeen gewoon goed in Belgische of Nederlandse tuinen.