De buddleja of vlinderstruik is een veel voorkomende struik die paarse bloemen groeit in verschillende tinten. De bloeitijd van de buddleja is van juli tot september dus gedurende de hele zomer kan deze prachtige heester tal van vlindersoorten aantrekken in je tuin. De bloempjes lijken op die van een sering, waardoor de buddleja ook wel eens herfstsering wordt genoemd. In de winter verliest deze struik haar blaadjes, wat het snoeien ervan nog makkelijker maakt.
Ben je op zoek naar een mooie struik met paarse, geurende bloemen die makkelijk is in onderhoud? Dan is de buddleja of vlinderstruik echt iets voor in jouw tuin.
Het juiste gereedschap voor het snoeien van Buddleja
De buddleja snoeien doe je met scherp en schoon snoeigereedschap. Daarmee kan je immers grote snoeiwonden vermijden en geneest de struik na het snoeien weer sneller. Ook het belang van een schone snoeischaar mag niet onderschat worden, aangezien vuil snoeigereedschap voor infecties en ziekten in de struik kan zorgen.
Om de buddleja te snoeien gebruik je best een goede snoeischaar met papegaaienbek of bypassmethode. Anderzijds kan een bloemenschaar ook zeker van pas komen om de uitgebloeide of verwelkte bloemen weg te halen na september.
Voor de dikkere, oude houtige takken onderaan de struik, kies je best een takkenschaar met lange handvatten. Er zit veel verschil in de ergonomie van de handvatten, maar kies je voor een kwaliteitsvol exemplaar, dan kan je takken tot wel vijf centimeter dik heel eenvoudig snoeien.
Heb je verschillende buddleja’s naast elkaar in de tuin staan als een groot en breed geheel? Dan kan je er ook voor kiezen om deze gelijkmatig te snoeien met een (elektrische) heggenschaar. Idealiter snoei je eerst de zijkanten op de gewenste breedte en vervolgens de bovenkant van de vlinderstruik. Dat is immers de ideale manier om de buddleja gezond te houden en nieuwe bloei te stimuleren.
De beste tijd om Buddleja te snoeien: een seizoensgebonden gids
Het snoeien van de buddleja is niet ingewikkeld, maar je moet wel goed inschatten wanneer het juiste moment is om jouw struik in te korten.
Het is belangrijk om voor de bloeiperiode de vormsnoei als hoofdsnoei te zien. In april of mei ga je immers het meeste van de struik wegknippen, tot op zo’n 50 centimeter van de grond. Dit is de jaarlijkse verjongingssnoei, waarmee je een groot deel aan houtige, oude takken kan vermijden.
Vlak voor de zomer, in juni, kan je de struik toppen om de vorm compact te houden. Je zal zien dat er vlak na het toppen bloemen verschijnen op het einde van elke tak. Met kortere takken ziet de buddleja er een pak voller uit.
Ten slotte kan je na de bloeitijd de verwelkte bloemen en de uitgebloeide takken snoeien. Wie weet komen er nadien nog wel nieuwe bloemen aan de jongste scheuten.
Waarom is het belangrijk om Buddleja te snoeien?
De buddleja snoeien is belangrijk om verschillende redenen.
Het bevorderen van bloei: hoe snoeien bijdraagt aan gezonde bloemgroei
Door de oude, houtige takken tijdig weg te halen, krijgen nieuwe, jonge scheuten meer kans om te groeien. Daarnaast kan het toppen van de jonge takken vlak voor de zomer er voor zorgen dat je van meer bloemen kan genieten. En dus waarschijnlijk ook van meer vlinders.
Het belang van het verwijderen van dode takken tijdens het snoeien van Buddleja
In het voorjaar tijdens de verjongingssnoei is het belangrijk om dode, beschadigde of zieke takken volledig weg te snoeien. Dit mag je trouwens op verschillende momenten in het jaar doen als je zulke takken opmerkt. Hierdoor maak je de volledige struik minder vatbaar voor ziekten en infecties.
Hoe de vorm en grootte van Buddleja beïnvloed kan worden door snoeien
Door jaarlijks met een heggenschaar jouw buddleja langs de zijkanten en de bovenkant te snoeien op de gewenste hoogte, hou je de groei onder controle. Een iets compactere buddleja lijkt daarnaast al snel voller.
De voordelen van regelmatig snoeien voor de algehele gezondheid van de plant
Aangezien de buddleja bloeit op éénjarig hout, is het noodzakelijk om de oude, uitgebloeide takken jaarlijks weg te halen. Dat maakt ook dat er weer meer licht en zuurstof tot in de kern van de plant kan komen, wat noodzakelijk is voor de algemene gezondheid van de struik. Daarnaast zijn jonge takken sowieso minder vatbaar voor ziekten en infecties.
Het verjongen van oudere Buddleja-struiken door middel van snoeien
In het voorjaar, voor de bloeitijd, snoei je alle uitgebloeide takken van het jaar voordien weg en maak je zo plaats voor nieuwe scheuten. De houtige, oude takken heb je helemaal niet meer nodig omdat de buddleja bloeit op nieuw hout.
Snoeien om de levensduur van Buddleja te verlengen: hoe en waarom?
Niet alleen de bloeitijd van de buddleja kan je verlengen door te snoeien, maar ook de algemene gezondheid en zo ook de levensduur. De houtige takken zullen na een tijd geen bloemen meer groeien, dus je kan ze best volledig weghalen om de plant gezond te houden en om zo de levensduur te verlengen.
Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van Buddleja
De buddleja snoeien is niet ingewikkeld, maar je doet het best in verschillende fases, zoals we hierboven al uitgelegd hebben:
- Hou in het voorjaar een verjongingssnoei zodat de oude, houtige takken volledig weg zijn tegen de nieuwe bloeiperiode.
- Ga in het voorjaar de jonge scheuten nog even toppen voor meer bloei in de zomerperiode.
- In het najaar kan je de verwelkte bloemen en de uitgebloeide takken wegsnoeien om de struik winterklaar te maken (en in het beste geval geniet je in oktober of november van nog enkele nieuwe paarse bloemen).
Nieuwe buddleja kopen
Ben je klaar om vlinders in je tuin te verwelkomen? Dan is het tijd om een nieuwe buddleja te kopen. Of je nu kiest voor een buddleja blue chip, de driekleurige buddleja, de mini buddleja of de buddleja free petite blue heaven, davidii… de verschillende soorten buddleja’s kan je best meerdere keren op het jaar snoeien.
Wist je trouwens dat je de buddleja makkelijk kan vermeerderen? Doe dat door tijdens de snoei in het voorjaar enkele gezonde scheuten te stekken.