Coniferen komen in Belgische en Nederlandse tuinen heel vaak voor als omheining. Hoewel ze niet enorm snel groeien, kunnen ze wel breed en vol uitgroeien zodat het de ideale afsluiting voor je tuin is met de nodige privacy. Om de vorm en de grootte wat in de hand te houden, is het echter wel belangrijk om een conifeer af en toe te snoeien. Het bevordert immers ook de algemene gezondheid van de haag. Hoe je dat het beste doet en wat het ideale moment is om coniferen te snoeien, ontdek je hier.
Tools en benodigdheden voor het snoeien van coniferen
Coniferen snoeien hoeft geen ingewikkelde taak te zijn. Wel heb je goed en scherp gereedschap nodig om het snoeien zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Net zoals bij vele hagen is het handig om een elektrische heggenschaar te gebruiken om deze te snoeien. Zo kan je heel gelijkmatig zowel de zijkanten als de bovenkant kort snoeien voor een strak resultaat.
Aangezien coniferen best groot kunnen uitgroeien, zal je na een aantal jaar ook een ladder kunnen gebruiken om de bovenkant strak te zetten. Om coniferen zo recht mogelijk te kunnen scheren, raden we aan om een draadje te spannen als richtlijn waarlangs je gaat snoeien.
Heb je het juiste materiaal nog niet in huis omdat je nog maar pas nieuwe coniferen gaat kopen om deze aan te planten? Dan ontdek je hier heel wat tips wanneer je het nodige tuingereedschap gaat kopen. Zo is het immers belangrijk dat snoeigereedschap altijd schoon en scherp is.
Het beste moment om coniferen te snoeien
Coniferen hebben genoeg aan één snoeibeurt per jaar, maar als je houdt van een strak afgelijnde haag dan kan je zonder problemen ook een tweede keer snoeien.
De eerste keer dat je coniferen snoeit is na de winter, wanneer de ergste vorst al gepasseerd is. Idealiter snoei je dan vanaf eind april of begin mei, zodat er zeker geen nachtvorst meer voorkomt. Nadien hebben coniferen nog tijd genoeg om weer dikker en voller te groeien.
Als je ook een tweede keer wilt snoeien, dan doe je dat best nog een keer in augustus of in september. Zorg dat je ruim voordat het gaat vriezen klaar bent met snoeien, zodat de haag voldoende herstelt is voor de winter.
Wil je echt je coniferen maar één keer snoeien per jaar, dan doe je dat best pas eind juni.
Het snoeien van coniferen in verschillende seizoenen: lente, zomer, herfst en winter
De conifeer snoeien kan je dus op verschillende momenten van het jaar doen en in verschillende seizoenen. Idealiter voor het snoeien van coniferen zijn de lente en de zomer. Vermijd het snoeien van de conifeer in de herfst en in de winter, want als er kans is op vorst kan dit coniferen erg schaden.
Ongeacht wanneer je coniferen gaat snoeien, vermijd je best ook de dagen met volle zon omdat de takjes dan kunnen verbranden. Een bewolkte of regenachtige dag is ideaal voor het snoeien van de conifeer.
Waarom coniferen snoeien belangrijk is
Coniferen snoei je minstens één keer per jaar. Dat heeft verschillende redenen, waaronder de algemene plantgezondheid en de vorm van de coniferenhaag.
Het snoeien van coniferen voor privacy en afscheiding
Een conifeer wordt meestal gepland als omheining of schutting, voor meer privacy in de tuin. Aangezien dit soort haag heel dik kan groeien, is het de ideale plant om een tuin af te sluiten. Wel is het belangrijk om de zijkanten en de bovenkant netjes te scheren, voor een mooi resultaat. Doe je dat niet, dan oogt jouw schutting voor meer privacy al snel rommelig.
Het snoeien van coniferen voor het stimuleren van compacte groei
Om de vorm van een conifeer te behouden is het nodig om de bovenkant te toppen tot de haag de gewenste hoogte heeft bereikt. Dit kan tot wel twee meter hoog zijn bij coniferen. Om compacte groei te stimuleren is het snoeien van de conifeer minstens één keer per jaar nodig.
Het belang van het verwijderen van dode en beschadigde takken bij coniferen
Tijdens het snoeien van coniferen haal je eerst en vooral dode of zieke takken weg. Deze nemen veel energie van de haag weg, waardoor gezondere takken minder goed groeien. Daarnaast zijn beschadigde en dode takken veel vatbaarder voor ziekten en infecties. Door ze weg te halen tijdens het snoeien, bescherm je de haag tegen bepaalde bacteriën.
Het snoeien van coniferen voor het bevorderen van gezonde groei
Coniferen groeien over het algemeen niet heel extreem, dus door hen goed te verzorgen kan je gezonde groei wel bevorderen. Door te snoeien zorg je ervoor dat zonlicht en zuurstof weer dieper in de haag kan doordringen, waardoor de onderliggende takken ook nieuwe scheuten kunnen krijgen.
Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van coniferen
Als je coniferen niet snoeit kan hun groei uit de hand lopen, ondanks dat het over het algemeen trage groeiers zijn. Gelukkig is het snoeien van coniferen hagen niet moeilijk. Het enige wat je moet doen is de zijkanten en de bovenkanten scheren op gelijke hoogte. Idealiter hou je de onderkant van de haag iets breder dan de bovenkant, zodat hier ook voldoende zon bij kan.
Let wel op dat je coniferen nooit terugsnoeit tot op het hout. Hou steeds wat groen over op de gesnoeide takken, zodat de scheuten wel opnieuw kunnen groeien.
We leggen het snoeien van coniferen hieronder uit in een handig stappenplan:
Stap 1: Voorbereiding op het snoeien van coniferen
Een conifeer is een populaire broedplaats voor vogeltjes, aangezien het een groenblijvende haag is. Voor het snoeien controleer je daarom best of er nestjes zijn, zodat je deze niet beschadigt tijdens het scheren van de conifeer.
Neem ook het nodige snoeigereedschap bij de hand en zorg ervoor dat dit scherp en schoon is. Ook een draadje spannen om recht te kunnen snoeien hoort bij een goede voorbereiding.
Stap 2: Snoei uitlopers terug
De uitstekende takken mag je terugsnoeien tot ze weer netjes in de haag passen. Dit kan je vooraf doen om een beter overzicht te bewaren, of je kan deze stap overslaan en gewoon uitvoeren wanneer je de volledige conifeer gaat scheren (zie stap 3).
Stap 3: Scheer de coniferenhaag
Met een elektrische heggenschaar kan je makkelijk met scherende bewegingen de conifeer kort zetten. Van zodra deze de gewenste hoogte bereikt heeft, kan je de bovenkant toppen om deze gewenste grootte te behouden. Knip maximum zo’n 10 centimeter van de jonge scheuten af, zodat je de conifeer niet tot op de stam snoeit.
Stap 4: Opruimen en nazorg
Zorg dat je na het snoeien al het snoeiafval zo snel mogelijk weghaalt. Laat je dit liggen, dan trekt dit insecten aan waardoor de kans op infecties in de haag groter wordt.
Na het snoeien geef je de haag best een aantal emmers water, zeker in drogere periodes. Ook extra bemesten is een goed idee. Doe dit vooral bij de snoei in het voorjaar of vlak voor de zomer. Het is dan volop het groeiseizoen van de conifeer, waardoor hij zich na het snoeien snel zal kunnen herstellen.
Hoeveel moet je snoeien: het belang van matig snoeien bij coniferen
Je hebt nu een handig stappenplan bij de hand voor het snoeien van coniferen, maar we benadrukken graag nog dat je best niet té veel terug snoeit. Snoei maximaal 10 centimeter van jonge scheuten weg, zodat deze nog zeker groen zijn. Een conifeer snoeien tot op de stam of tot op het houterige deel van de takken is een slecht idee.
Veelvoorkomende fouten bij het snoeien van coniferen en hoe ze te vermijden
Hoewel het snoeien van coniferen niet moeilijk is, zijn er een aantal fouten die je zeker niet mag maken:
- Snoei coniferen niet terug tot op het hout, zoals je bij andere hagen wel kan doen. Dit zorgt ervoor dat de conifeer niet meer kan groeien.
- Snoei niet te veel in één keer, maar kies ervoor om twee keer per jaar een klein beetje te snoeien. Dit is nodig om de gezondheid van de plant te behouden.
- De conifeer toppen als deze nog niet de gewenste hoogte heeft bereikt. Doe dit zeker niet te snel, want als je sterk gaat toppen dan groeit de conifeer minder hoog terug.
Nieuwe coniferen kopen
Je weet nu hoe je coniferen het beste moet snoeien en wanneer je dit het best aanpakt. Wil je zelf privacy creëren in je tuin met de juiste omheining? Dan is het tijd om nieuwe coniferen te kopen. Coniferen kan je kopen in tuincentra en in plantenwinkels, waar je verschillende soorten vindt, van een Leylandii of een Thuja tot een Juniperus, welke je allemaal best één keer per jaar gaat snoeien.
Je kan nieuwe coniferen op verschillende momenten in het jaar aanplanten. Idealiter doe je dit na de zomer in oktober of november. Vriestemperaturen mogen geen probleem zijn voor het aanplanten van coniferen. Als je de coniferenhaag aanplant in het voorjaar, in maart of april, dan kan je meteen ook extra bemesten zodat de haag in de zomer die volgt goed kan uitgroeien.