Op zoek naar een plant met prachtige paarse bloemen? Of juist een struik die tal van vlinders en bijen aantrekt tijdens de bloeiperiode? Dan is de hebe waar je naar op zoek bent.
Hebe is er in verschillende soorten waarvan de meesten winterhard zijn. Je kan dus jaar na jaar opnieuw genieten van een prachtige struik in de tuin met groene bladeren en felpaarse bloemen.
En het handige eraan is; Hebe is gemakkelijk in onderhoud en hoeft bijna niet gesnoeid te worden. Wanneer en hoe je hebe dan wel best kan snoeien? Ontdek het in dit artikel!
Essentiële gereedschappen voor het snoeien van hebe
Hebe is een vrij compacte struik waarvan de takken nooit heel dik worden. Als je de plant heel nauwkeurig wilt snoeien, door bijvoorbeeld enkele uitstekende of oudere takken stuk voor stuk weg te halen, dan gebruik je best een snoeischaar. Kies voor een snoeischaar met papegaaienbek zodat de snijvlakken langs elkaar bewegen bij het snoeien van hebe.
Een andere interessante tool voor het snoeien van hebe is een takkenschaar. Met een takkenschaar knip je handmatig de wat dikkere takken door. De lange, ergonomische handvatten zorgen ervoor dat je weinig kracht moet zetten om takken tot vijf centimeter dik te snoeien.
Om de uitgebloeide bloemen weg te halen kan je een fijn bloemenschaartje gebruiken.
Heb je verschillende hebe’s bij elkaar staan in de tuin, of is de struik doorheen de jaren best wel breed uitgegroeid? Dan kan je best een (elektrische) heggenschaar gebruiken om de bovenkant en de zijkanten op gelijke hoogte af te snoeien. Dat is ideaal om hebe te verjongen.
Onthou dat je altijd gebruik maakt van schoon en vooral scherp snoeigereedschap zodat je nette snoeiwonden krijgt. Deze genezen sneller en hebben minder kans op infecties.
Waarom en wanneer hebe snoeien?
Hebe snoeien doe je best in het voorjaar. Je knipt dan dorre bladeren en bruine takken volledig weg. Ook na de bloeitijd kan je hebe nogmaals snoeien; dat is het ideale moment om uitgebloeide bloemen weg te halen. Dat doe je dus best in de zomer, van zodra de bloemen duidelijk zijn uitgebloeid.
Aangezien je hebe op twee momenten in het jaar kan snoeien, snoei je de struik ook om verschillende redenen:
Het verwijderen van dode en zieke takken bij hebe
Merk je dat er dode, zieke of beschadigde takken in jouw hebe struik zitten? Dan haal je deze best zo snel mogelijk weg. Zulke takken maken immers de hele plant vatbaarder voor infecties en ziekten.
Hebe snoeien na de bloei: Timing en technieken
Na de bloeiperiode kan je hebe best snoeien om de plant klaar te maken voor de winter zodat hij in de bloeiperiode nadien goed kan teruggroeien. Dat doe je door uitgebloeide bloemen weg te halen en door de oudere takken tot op de stam te snoeien. Ook de gezonde takken kan je een stukje inkorten om nieuwe groei te bevorderen.
Hoe hebe snoeien om veroudering te voorkomen
Sla je de snoei van hebe een aantal jaar over? Dan kan het nodig zijn om de struik volledig te verjongen wanneer je terug aan de slag gaat. Maar ook als je hebe elk jaar snoeit kan veroudering in de plant optreden. Door de oude takken volledig weg te snoeien en de gezonde takken uit te dunnen kan je de volledige hebe verjongen. Ook de jonge takken kan je inkorten zodat ze weer nieuwe scheuten kunnen groeien.
Hebe snoeien voor een betere vorm en esthetiek
Om de vorm van hebe te bepalen, is snoeien nodig. Kijk steeds vanop een afstand om te zien of er uitstekende takken zijn en waar je een heel deel kan weghalen met een heggenschaar.
Tip: start altijd met de zijkanten en sluit af met de bovenkant van hebe.
Hebe snoeien voor een gezonde en compacte groei
Ook om de groei onder controle te houden is het snoeien van hebe met een heggenschaar noodzakelijk. Doe je dat niet, dan zal je zien dat hebe best wel breed kan uitgroeien.
Hebe snoeien voor betere bloei en bloemproductie
Door de oudere takken weg te halen en de gezonde in te korten vlak boven een knop, zorg je voor meer zonlicht en lucht tot in de kern van de plant. Daardoor kunnen nieuwe scheuten weer beter groeien en zullen knoppen beter bloeien, met meer bloemproductie tot gevolg.
Stap-voor-stap handleiding voor het snoeien van hebe
Hebe snoeien doe je op een specifieke manier. We leggen hieronder uit in een stappenplan hoe je het snoeien van hebe best aanpakt.
Stap 1: Dode takken snoeien
In de eerste fase is het belangrijk om de dode takken van hebe te snoeien. Ook beschadigde of zieke takken haal je best met een snoeischaar volledig weg tot op de stam. Hiermee bescherm je de gezondheid van de hele struik, want dode takken maken de plant immers vatbaarder voor ziekten.
Stap 2: Uitgebloeide en dorre takken snoeien
Afhankelijk van de snoeiperiode kan je best alle dorre en uitgebloeide bladeren weghalen. Dit zal vanaf juli zijn aangezien de bloeitijd van hebe in mei en juni is. Door de dorre takken weg te halen, hier komt toch geen bloei meer aan, zorg je ervoor dat de struik geen energie moet steken in deze takken en bladeren.
Stap 3: Vormsnoei
Met een heggenschaar ga je eerst de zijkanten en dan de bovenkant van de struik snoeien. Bepaal de grootte en hoogte van jouw hebe en span eventueel een draadje zodat je dit als richtlijn kan gebruiken om recht te snoeien.
Belangrijke aandachtspunten bij het snoeien van hebe
Om de optimale groei van hebe te stimuleren zijn er een aantal aandachtspunten voor het beste resultaat:
- Snoei ongeveer 5 tot 10 centimeter weg van de bovenkanten en zijkanten zodat de struik nog voldoende knoppen heeft om goed te kunnen bloeien.
- In de winter snoeien is een goede optie, zowel voor een vormsnoei als voor een verjongingssnoei. Hebe heeft dan voldoende tijd om tegen de zomer weer goed te groeien.
- Er zijn verschillende soorten hebe die je best allemaal snoeit. Het snoeien gaat op een vergelijkbare manier: weghalen van dorre bladeren en verwelkte bloemen, in de juiste vorm snoeien en verjongen van tijd tot tijd.
Nieuwe hebe kopen
Wil je genieten van een groenblijvende struik met mooie paarse bloemen in mei en juni? Dan is het tijd om een nieuwe hebe te gaan kopen. Eerst is het belangrijk om te beslissen welk soort hebe je wilt; Zoek je de struikveronica of de addenda donna? Of kies je eerder voor de witte hebe, de hebe frozen flame of de hebe andersonii? Weet dat het interessant is om al deze soorten hebe regelmatig te snoeien.