Tuininspiratie

Zonnepanelen op het schuurtje in de tuin leggen

Zonnepanelen op het schuurtje in de tuin leggen

Heb je een schuurtje of bijvoorbeeld overkapping in de tuin? Het gebruik van zonnepanelen is niet alleen interessant op het dak van je woning; ook deze elementen in de inrichting van een tuin lenen zich er goed voor. Het voordeel van een zonnepanelen montagesysteem plat dak is dat je deze in precies de juiste hellingshoek kunt laten monteren. Bij een schuin dak is dat lastiger, daar je afhankelijk bent van de hellingshoek van het dak zelf. Het maakt dat het optimale rendement van de zonnepanelen vrijwel nooit gehaald wordt. 

Bij het gebruik van zonnepanelen op het schuurtje of de overkapping in de tuin zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. In dit artikel lees je er meer over. 

Nut van het gebruik van zonnepanelen in de tuin 

Combineer de zonnepanelen op het platte dak van je garage met een zonnepanelen montagesysteem schuin dak of dat van je woning. De zonnecollectoren op het dak van je huis zorgen voor het opwekken van groene zonnestroom voor je warmtepomp en bijvoorbeeld inductie kookplaat, terwijl de panelen in de tuin voor voldoende energie zorgen om de verlichting in te schakelen in de avond, de elektrische heater onder de overkapping te kunnen gebruiken, enzovoorts. Daar komt bij dat het dak van je woning mogelijk onvoldoende plek biedt voor het benodigde aantal zonnepanelen. Je kunt de zonnepanelen die je hier plaatst aanvullen met zonnepanelen in de tuin. 

Nut van het gebruik van zonnepanelen in de tuin 

Veilig montagesysteem voor zonnepanelen op garages 

Bij het gebruik van een montagesysteem voor zonnepanelen op een garage of overkapping is het belangrijk te kijken naar de draagkracht van deze constructies. Het dak moet stevig genoeg zijn om de ballast van zowel het montagemateriaal als de zonnepanelen te kunnen dragen. Daarbij moeten de elektriciteitskabels straks zo kunnen worden aangesloten, dat lekkages in de garage of overkapping voorkomen worden. Neem een schuurtje met een dak van golfplaten; het is vaak al snel ongeschikt voor het gebruik van zonnepanelen. Een installateur of adviseur kan je meer vertellen over de mogelijkheden om zonnepanelen in de tuin te gebruiken. 

Voordelen van een plat dak voor zonnepanelen 

Eerder werd al genoemd dat een plat dak het voordeel biedt, dat je zonnepanelen in de juiste hellingshoek kunt monteren. Daarbij heb je keuze uit verschillende oriëntaties, zoals noord-zuid of oost-west. Afhankelijk van de situatie in jouw tuin kan voor de meest rendabele opstelling van de zonnepanelen worden gekozen. 

Related posts

Met deze tips krijg je meer schaduw in je tuin!

Dean

Hoe je tuinverlichting kunt gebruiken om een sfeervolle tuin te creëren

danny@db-online-marketing.nl

Met deze zaken houd je best rekening wanneer je een eigen serre bouwt

danny@db-online-marketing.nl