Moestuin Tuininspiratie

Neusrot bij tomaten: de vrees van elke tuinier

Wanneer de tomaten in de moestuin aan de onderkant kleine, ronde donkere plekken vertonen, bestaat de kans dat ze door neusrot zijn aangetast. De vruchten vertonen de vlekken al terwijl ze nog aan de plant hangen en dus eigenlijk nog volop aan het afrijpen zijn. De plekjes zijn in het begin nog klein en lijken onschuldig, maar ze zullen geleidelijk aan groter worden. Uiteindelijk rot de volledige vrucht.

Onderaan de vrucht (foto links) is een eerste kleine zwarte vlek te zien, het begin van neusrot. De vlek op de vrucht op de rechterfoto is al heel wat groter.

Neusrot in tomaten komt bij bepaalde tomatenrassen meer voor. Rassen met een puntige vrucht zijn gevoeliger, cherryomaten lijken meer bestand dan de meeste vlees- en pruimtomaten en de befaamde San Marzano tomaten. Ook wanneer de tomaten in de buitenlucht geteeld worden lopen ze meer kans om aangetast te worden.

vleestomaten neusrot
Vleestomaten zijn gevoeliger voor neusrot dan andere rassen.

Neusrot bij tomaten: oorzaak is bekend: Calciumtekort!

Het grote verschil met een aantasting door Phytophtora, de gevreesde ‘aardappelziekte’, is dat neusrot eigenlijk geen schimmel is. Neusrot wordt veroorzaakt door een tekort aan kalk (calcium), vaak in combinatie met slechte weersomstandigheden.

Tomatenplanten halen normaal gezien water uit de grond, via de wortels. Wanneer een plant plots veel water moet verdampen, haalt hij extra water uit de vruchten. Vanaf het ogenblik dat de plant terug voldoende water via de wortels kan opnemen, wordt het water in de vruchten terug aangevuld. Op zich is dit geen enkel probleem, behalve voor planten met een calciumtekort. Dit tekort zorgt er namelijk voor dat de celwanden van de groeiende vruchten veel minder sterk worden en kapot springen op het moment dat de plant extra water aan de vruchtjes onttrekt. Op deze ‘kapotte plekken’ in de vrucht ontstaat neusrot.

Neusrot tomaten: wat te doen?

Voor neusrot bestaat geen redmiddel. Eens de vrucht is aangetast is het te laat. Het heeft geen zin om alle aangetaste tomaten van de plant te halen. Neusrot gaat niet over van vrucht tot vrucht zoals bij een schimmelaantasting. Bovendien maakt het weghalen van de vruchten dat de plant nog meer gaat groeien – door de vrijgekomen extra energie – en het calciumtekort bijgevolg ook groter wordt.

Tomaten neusrot voorkomen

Er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om neusrot in de moestuin te voorkomen.

Het belangrijkste is ervoor te zorgen de bodem voldoende calcium bevat. Dit doe je door in het voorjaar extra te bemesten, door calcium toe te voegen in het plantgat bij het uitplanten van de jonge tomatenplanten en door tijdens de groei geregeld bij te bemesten met een meststof die rijk is aan calcium.

Hou bij het uitplanten voldoende afstand tussen de planten. Zo kan er voldoende lucht circuleren. Haal de onderste bladeren weg wanneer de plant voldoende groot is en dief ook regelmatig.

Staan je tomaten beschut in een serre? Lucht dan regelmatig, zodat de luchtcirculatie tussen de planten voldoende groot is.

Een laatste tip is om zo regelmatig mogelijk water te geven en zeker niet te veel. Verstoor zo weinig mogelijk de natuurlijke waterhuishouding van de planten.

Zijn tomaten met neusrot eetbaar?

Tomaten met neusrot zijn eetbaar! Het is zeker niet nodig om de tomaten die aangetast zijn op de composthoop te gooien.  Het is voldoende om de bruine vlekjes van de tomaat met een scherp mesje weg te snijden. De rest van de tomaat kan perfect gegeten worden. Meer nog, tomaten met neusrot zijn vaak extra zoet!

bruine stukjes tomaat wegsnijden
Door de slechte, bruine stukjes uit de tomaat weg te snijden is deze nog perfect eetbaar en bovendien lekker zoet!

Related posts

Hoe je tuinverlichting kunt gebruiken om een sfeervolle tuin te creëren

danny@db-online-marketing.nl

5x inspiratie: tips voor een aangename tuin

danny@db-online-marketing.nl

Het hele jaar door genieten van je tuin: de voordelen van een tuinoverkapping

danny@db-online-marketing.nl