Planten

Narcisbollen planten: hoe doe je dat?

Narcisbollen planten hoe doe je dat

Een bloeiende narcis kondigt met veel kleur de ontluikende lente aan. Veel gebruikte aliassen als paaslelie of paasbloem zijn dan ook niet vreemd.

De grote diversiteit onder de narcissen

Narcissen bestaan in tal van verschillende kleuren, met enkele en dubbele bloemen, randen in een andere tint,… Er zijn meer dan 80 soorten narcissen bekend. Stuk voor stuk variëteiten die als cultivar werden gekweekt uit die ene oeroude moedersoort. De oorsprong van de narcis ligt in het zuiden van Europa, waarbij ze vanuit het Spaanse en Portugese vasteland in onze streken werden geïntroduceerd.

De grote diversiteit onder de narcissen
Een van de vele soorten narcissen, met dubbele bloem en rode kleuraccenten.

Wanneer narcisbollen planten?

Het beste tijdstip om narcisbollen te planten is het najaar, wanneer de bladeren van de bomen zijn gevallen maar het nog niet vriest. De bollen zullen al gaan wortelen en jonge scheuten vormen voordat ze een tijdje in winterrust gaan. Vanaf het moment dat de temperaturen in het vroege voorjaar terug wat stijgen, zet de narcis zijn groei verder om uiteindelijk tegen de paasperiode in volle bloei te staan.

Waar kun je het best narcisbollen planten?

Eens je een goed plekje in de tuin gevonden hebt, kunnen narcisbollen jaar na jaar voor de mooiste bloemen zorgen. Een narcis is niet kieskeurig, maar vraagt wel een aantal specifieke zaken om als tuinier mee rekening te houden.

Narcissen zijn zonnekloppers! Kies dus een plaatsje in de tuin waar de bloemen ten minste zes uur zonlicht per dag krijgen. Voldoende zonlicht is nodig om tot bloei te komen, en als je geluk hebt, eventueel een tweede keer te bloeien.

Naast voldoende zon heeft een narcis ook nood aan een goed doorlaatbare grond. Natte voeten zijn nefast voor de groei. De bollen gaan al snel rotten en zijn veel gevoeliger voor schimmels.

Kies een plaats in de tuin waar de narcis het best tot zijn recht komt. Dit kan een solitair plaatsje zijn voor een enkele bloem, een aantal kluitjes samen of een groot aantal narcissen die als het ware een zee van bloemen vormen.

Een solitaire paaslelie te midden van het gazon.
Een solitaire paaslelie te midden van het gazon.
Veel narcissen samen geven dit park kleur in het begin van de lente.
Veel narcissen samen geven dit park kleur in het begin van de lente.

Hoe moet je narcisbollen planten?

Eerst moet je bepalen hoeveel bollen je zal nodig hebben. De meeste tuiniers houden een gemiddelde aan van 40 narcisbollen per vierkante meter. Kies je echter voor een miniatuurvariant om aan te planten, zal je een dubbele hoeveelheid nodig hebben om een mooi resultaat te bekomen, dus 80 narcisbollen per vierkante meter.

De grond waar je de bollen wil planten, maak je eerst los. Het is goed om de losgemaakte grond te vermengen met een organische meststof voor bloembollen.

Maak kleine putjes in de omgewoelde aarde en leg er de bloembollen in, met de punt naar boven. Hou een afstand van een tiental centimeter tussen de putjes voor grote narcissen, en ongeveer 5 centimeter voor de kleinere soorten. Zo hebben de narcissen voldoende plaats om te groeien. Steek de bollen niet te diep, ook hier hou je 10 centimeter en 5 centimeter als plantdiepte aan.

Geef een klein beetje water, maar niet te veel. De grond moet vochtig, maar niet nat zijn.

Hoe kan je best narcissen verzorgen?

Een narcis vraagt niet veel zorg. Eens paasbloemen aan het bloeien zijn en zich goed voelen op hun standplaats, heb je er haast geen omkijken meer naar.

Zorg wel dat de aarde rond de bloemen steeds vochtig genoeg is. De wortels verdragen het niet goed om uit te drogen.

Knip uitgebloeide bloemen uit. Misschien zal de narcis nog een tweede keer gaan bloeien. Na de bloei de bloemen afknippen, maakt dat de narcis zijn energie zal kunnen steken in de bol zelf. Hij lijkt als het ware voldoende vitamines op te slaan om het volgende seizoen terug het beste van zichzelf te kunnen geven.

Narcissen bollen binnen planten: is dit een goed idee?

Narcissen brengen terug wat kleur in huis na de sombere winterperiode. Je brengt ook letterlijk de lente binnen door de frisse geur die bepaalde soorten met zich meebrengen.

Een bloembol binnen tot bloei laten komen kan op verschillende manieren. Een amaryllis bijvoorbeeld is een droogbloeier, terwijl een hyacint net veel water nodig heeft om tot bloeien te komen.

Om een optimaal resultaat met narcissen te bekomen moet men de bollen eerst een winterprik geven. Dit doe je rond half november. Kies een ruime pot en leg een klein laagje grind of kleikorrels op de bodem, zodat het overtollige water weg kan vloeien. Vul daarna de rest van de pot met potgrond. Plant een aantal narcisbollen in de pot. De afstand mag kleiner zijn dan in volle grond, zo zullen de bloemen mooi dicht van elkaar groeien. Leg een laagje plastic waarin je gaten hebt gemaakt over de pot en zet die voor een tiental weken op een koelere plaats. Een temperatuur onder 8°C is ideaal. Dit kan een koelkast zijn, maar ook een kelder of andere ruimte waar deze temperatuur heerst. Na tien weken haal je de pot met bloembollen uit de koele plaats en geeft de narcissen een nieuw plaatsje in het zonnetje. In geen tijd zullen de eerste kleine groene sprietjes boven de aarde uitpiepen en na een tijdje mooie bloemen geven. Geef nu en dan wat water zodat de potkluit niet de kans krijgt om uit te drogen. Een goede tip is ook om de pot met narcisbollen nu en dan te draaien. Een narcis zal steeds naar het zonlicht toegroeien. Als je de pot niet zou draaien, groeit de narcis scheef. Extra bemesten of het geven van plantenvoeding is overbodig. Er zitten genoeg voedingsstoffen in de bol om de bloei te kunnen overbruggen. Knip wel uitgebloeide bloemen weg, zo kan de bol meer energie steken in bloemen die nog aan het bloeien zijn.

Maak de mooiste combinaties met Paasbloemen

Er bestaan zodanig veel verschillende soorten narcissen, dat de keuze voor een variant die perfect bij jouw persoonlijke smaak en interieur past, niet echt moeilijk is. Maar door de combinatie met andere soorten narcissen of andere voorjaarsbloeiers zijn de mogelijkheden als decoratieve sfeermaker in huis nog meer uitgebreid. Strakke ontwerpen met paaslelies in dezelfde kleur passen misschien beter bij een modern interieur, terwijl het speelse effect van gecombineerde varianten en andere bloemen misschien beter kaderen in een landelijke woonst. Het gebruik van verschillende materialen als glas, steen, leder, hout of kunststof geeft keer op keer uiting aan nieuwe creatieve bloemstukken.

Maak de mooiste combinaties met Paasbloemen
Narcissen gecombineerd met blauwe druifjes geeft een speels effect aan deze voorjaarsbloempotten.

Heel populair zijn ook de narcissen die in een glazen pot gepresenteerd worden, waarbij je elk element van de plant perfect kunt gadeslaan.

Vaak worden narcisbollen wat hoger in de aarde geplant waarbij de oppervlakte van de pot met mos wordt afgewerkt.
Vaak worden narcisbollen wat hoger in de aarde geplant waarbij de oppervlakte van de pot met mos wordt afgewerkt.

De bloemen zullen ongeveer een tweetal weken bloeien binnenshuis. Na de bloei kan je de narcisbollen planten in de tuin. Volgend seizoen zullen ze opnieuw bloeien.

Moet je narcisbollen rooien?

Neen, een narcisbol mag in de grond blijven zitten en hoeft niet gerooid te worden. Het kan wel, wanneer je bijvoorbeeld het stuk van de tuin waar de narcissen staan wil gaan heraanleggen en je een andere plaats voor de bollen moet zoeken. Rooi de bollen na de bloei, wanneer het loof helemaal verdord is. Graaf ze voorzichtig uit om de schillen van de bol niet te beschadigen. Knip het loof van de bol met een scherpe snoeischaar, op een tweetal centimeter van de aanzet. Bewaar de bollen op een droge, vorstvrije plaats, zoals de kelder bijvoorbeeld. In het najaar kunnen ze opnieuw op hun nieuwe plekje in de tuin worden uitgeplant.

Related posts

Kamerplanten verzorgen

Katrijn

De beste kweeklamp van 2024

Dean

Winterbloeiende planten: kleurrijke accenten in het winterlandschap van je tuin

Katrijn