Een catalpa, ook wel gekend als een trompetboom, is er in verschillende soorten. Zo is er een gewone catalpa die enorm hard kan groeien, waardoor de plant in de hoogte en de breedte al snel uitschiet. Een bolcatalpa is een andere soort, die eerder klein blijft.
Het snoeien van een catalpa is een must om te vermijden dat de boom ongecontroleerd blijft groeien. Bij een bolcatalpa is het snoeien geen noodzaak, maar je kan het zeker wel doen om de boom gezond te houden en de groei te stimuleren.
Ontdek hieronder welk gereedschap je nodig hebt voor het snoeien van catalpa’s en hoe en vooral wanneer je dit het beste doet.
Tools en benodigdheden voor het snoeien van catalpa
Het snoeien van een catalpa hoeft niet ingewikkeld te zijn, en je hebt er ook geen hoogtechnologisch tuingereedschap voor nodig. Met een goede snoeischaar kom je al een heel eind wanneer je (bol)catalpa’s gaat snoeien.
Bij gewone catalpa’s kunnen de takken echter best wel dik uitgroeien, waardoor je met een snoeischaar met aambeeld of papegaaienbek niet zo veel bent. Een takkenschaar is dan een goed alternatief. Kies voor een takkenschaar met lange handvatten zodat je zelf niet al te veel kracht moet zetten bij het doorknippen van de takken. Het hefboomprincipe doet het werk voor jou.
Hou er steeds rekening mee dat snoeigereedschap scherp moet zijn om te grote wonden in de takken te vermijden. Ook een schone snoeischaar of takkenschaar is nodig om de kans op infecties te verkleinen bij het snoeien.
Aangezien een gewone catalpa best hoog kan groeien, kan je indien nodig een stevige ladder bij de hand houden, waar je veilig op kan werken.
Het belang van regelmatig onderhoud en snoeien van catalpa
De ene boom of plant vraagt meer onderhoud dan de andere. Veel hangt ook af van wat jij zelf voor ogen hebt; wil je een netjes gesnoeide en compacte boom, of hou je er wel van om de groei van bepaalde bomen en struiken wat op zijn beloop te laten gaan?
Waarom snoeien van catalpa belangrijk is
De reden waarom je een catalpa snoeit is verschillend voor de verschillende soorten:
Een gewone catalpa moet je regelmatig snoeien om de groei onder controle te houden. Wil je een catalpa compact en overzichtelijk houden, dan is het belangrijk om enkele keren per jaar een aanzienlijk deel van de takken weg te halen.
Bij een bolcatalpa is het snoeien minder van belang om de grootte van de boom te behouden, maar wel voor de gezondheid ervan. Door oude, beschadigde of dode takken weg te halen, maak je weer plaats voor nieuwe scheuten, takken en bladeren, waardoor de bolcatalpa gezonder zal bloeien.
Vormgeven en verjongen van catalpa door snoeien
Wil je de vorm van een catalpa beïnvloeden, dan is snoeien essentieel. Zowel bij de gewone catalpa als bij de bolcatalpa kan je door het snoeien de grootte én de vorm behouden die je zelf voor ogen hebt.
Daarnaast helpt het snoeien van een catalpa de plant te verjongen, doordat er weer meer licht en zuurstof aan de binnenste takken en twijgjes kan komen. Zo worden nieuwe scheuten weer gestimuleerd.
Het beste moment om catalpa te snoeien
Ook hier maken we weer een onderscheid tussen de verschillende soorten catalpa’s om de juiste snoeiperiode aan te duiden.
Wanneer snoei je een gewone catalpa best? Om de vorm van deze boom compact te houden kies ervoor om te snoeien in het najaar, in oktober of in november. Wacht zeker niet te lang met snoeien, aangezien je dit beter vermijdt wanneer het kan vriezen. Dit beschadigt de takken van de catalpa te erg.
Een bolcatalpa snoei je dan weer niet in het najaar, maar eerder in de winter. Door een bolcatalpa in januari of februari te snoeien (of ten laatste in maart) heeft de boom tijd genoeg om nog nieuwe scheuten aan te maken tegen het volgende bloeiseizoen. Ook bij de bolcatalpa geldt; beter niet snoeien wanneer het vriest.
Basisprincipes van het snoeien van catalpa
Het snoeien van een catalpa is niet ingewikkeld. Wat je vooral moet weten is wanneer je best een catalpa of bolcatalpa gaat snoeien. Daarnaast zijn er enkele dingen waar je rekening mee kan houden, om het snoeien van catalpa’s tot een succes te maken. We maken ook hier weer een onderscheid tussen verschillende soorten catalpa’s.
Bij gewone een gewone catalpa:
- Snoei oude en beschadigde takken weg. Ook dode takken snoei je best volledig weg.
- Kort de catalpa minstens één keer per jaar goed in, zodat je de groei wat kan beperken.
Bij een bolcatalpa:
- Snoei de takken terug, maar doe dit tak voor tak, zodat je een goed overzicht behoudt van de lengte van de takken en hoe gelijkmatig deze gesnoeid worden.
- Snoei niet te dicht op de stam, maar hou een vijftal centimeter van de oorspronkelijke takken over, zodat hier weer nieuwe scheuten op kunnen komen.
- Snoei takken niet tegelijk. Zo kan je de snijwonden tot een minimum beperken.
Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van catalpa
Zoals we al zeiden is het snoeien van een catalpa niet zo moeilijk. Om zeker te zijn dat je het goed aanpakt, geven we hieronder een handig stappenplan mee:
Stap 1: Catalpa snoeien – voorbereiding
Uiteraard is een catalpa snoeien niet zo moeilijk, op voorwaarde dat je het op de juiste moment doet. Maar wanneer snoei je een catalpa best? Bij de gewone trompetboom doe je dat in het najaar, en bij een bolcatalpa in de winter. Een gouden regel; snoei niet wanneer het vriest!
Onder voorbereiding op het snoeien verstaan we ook het gereedschap klaarleggen. Kies voor een snoeischaar of takkenschaar die schoon is. Je kan deze eventueel steriliseren. Werk alleen met een scherp mes om grote wonden in de takken te vermijden.
Stap 2: Dode of beschadigde takken snoeien
Het doel van het snoeien van een catalpa is gezonde takken en bladeren overhouden. Om dat te realiseren snoei je eerst dode en beschadigde takken weg, zodat er weer ruimte is voor gezonde groei.
Stap 3: Catalpa terugsnoeien
Bij een bolcatalpa is het snoeien geen noodzaak, maar bij een gewone catalpa doe je dat best wel. Door de takken minstens één keer per jaar volledig terug te snoeien tot net boven de stam, hou je de groei van de trompetboom in de hand.
Let op dat je bij het terugsnoeien tot net boven knoppen snoeit, zodat de nieuwe scheuten in de volgende bloeiperiode wel kunnen groeien.
Het terugsnoeien is ook een goede manier om de vorm van de catalpa te houden zoals jij dat voor ogen had. Controleer tijdens het snoeien regelmatig of het resultaat nog de goede richting uit gaat.
Specifieke tips voor het snoeien van jonge catalpa-bomen
Het snoeien van een catalpa kan je doen van zodra je merkt dat de boom stevig uitschiet. Let wel op dat je heel voorzichtig te werk gaat bij jonge catalpa’s, zodat er genoeg scheuten en takjes overblijven om het volgende seizoen op verder te groeien. Enkele tips:
- Snoei takje per takje zodat je de wonden klein houdt en het snoeien overzichtelijk.
- Snoei niet tot tegen de stam, hou minstens een vijftal centimeter ruimte zodat nieuwe scheuten op de oude, gesnoeide takken kunnen verder groeien.
- Heb geduld met de vorm; een jonge catalpa zal nog niet zo dik staan, waardoor je ook nog niet heel veel invloed hebt op de vorm.
Nabehandeling en onderhoud na het snoeien van catalpa
Hou na het snoeien de catalpa-bomen goed in het oog. Genezen de beschadigde takken niet goed, of zie je tekenen van infecties of ziekten? Dan is het belangrijk om deze aangetaste takken ook weg te halen. Let op, doe dit voorzichtig en met schoon gereedschap, anders kan je bezig blijven.
Veelvoorkomende fouten bij het snoeien van catalpa en hoe ze te vermijden
De meest gemaakte fout bij het snoeien van een catalpa is… het niet snoeien van een gewone catalpa. Je hebt misschien wel door dat dit soort boom enorm kan groeien en uitschieten, en daarmee bedoelen we echt meters aan takken per jaar.
Daarom is het geen goed idee om een catalpa zomaar te laten groeien zonder de snoeischaar er af en toe in te zetten. Door regelmatig te snoeien, heb je invloed op de grootte en de vorm van de trompetboom.
Nieuwe catalpa kopen
Een catalpa staat heel mooi in de tuin, en zeker bolcatalpa’s zijn op hun plek in een moderne tuin, mede doordat je de vorm compact en netjes kan houden.
Wil je daarom een nieuwe catalpa kopen, dan zijn er enkele dingen om op te letten:
Kies voor een erkende kweker die je meer kan vertellen over het onderhoud van jouw specifieke catalpa. Anderzijds is de keuze qua standplaats ook belangrijk. Kies voor een voedingsrijke bodem waar veel vocht in zit. Om dit te bevorderen kan je een jonge catalpa regelmatig bewateren, zeker na het snoeien. Een catalpa doet het ook goed in vaste grond gemengd met potgrond. Dat is dus ook zeker iets om rekening mee te houden wanneer je een nieuwe catalpa gaat kopen.