Tuinonderhoud

Hoe snoei je best een coniferenhaag

Hoe snoei je best een coniferenhaag

Er bestaan diverse varianten van coniferen. Zogenaamde schubconiferen worden het meest gebruikt voor het maken van een haag. Naaldbomen zoals dennen en sparren zijn hiervoor minder geschikt. Net zoals andere hagen moet ook een coniferenhaag regelmatig gesnoeid worden om tot een dikke en volle haag te kunnen uitgroeien.

Wanneer coniferen snoeien?

Coniferenhagen snoeien doe je best in mei of juni. Er zijn tuiniers die 21 juni, de langste dag van het jaar, als laatste dag aanhouden om een coniferenhaag te snoeien. Anderen willen graag hun coniferenhaag nog een keer snoeien in augustus zodat die mooi en vol staat tijdens de winterperiode. Snoeien kan zonder problemen van mei tot augustus, maar snoei niet later dan september, want dan zullen de nieuwe scheuten onvoldoende kunnen verharden tegen de tijd dat de eerste nachtvorst optreedt. Zelfs een lichte vorst is voldoende om onherstelbare schade te veroorzaken. Je krijgt kale en verdorde plekken in de haag, wat heel moeilijk terug te herstellen is.

In principe is één snoeibeurt per jaar voldoende. Twee keer snoeien zorgt wel voor grotere groei, waardoor je haag sneller vol en dik zal staan.

Waar op letten bij een coniferenhaag snoeien

Coniferen snoeien tot op de stam wordt ten stelligste afgeraden. De reden hiervoor is dat wanneer je een conifeer snoeit tot op het hout, ze op die plaats geen nieuwe scheuten zullen vormen. Let er daarom op dat je zeker enkel in het groene stuk van de haag snoeit, topt of scheert. Doe je dit niet dan zal je coniferenhaag snel kale en/of bruine plekken vertonen.

Dit is meteen ook de reden waarom je een coniferenhaag niet al te drastisch mag snoeien. Snoei niet meer dan 10 centimeter af ineens, dat is meer dan voldoende om de haag goed te laten groeien en tegelijk niet te veel te beschadigen. Veel te hoge coniferen snoeien en coniferen flink terugsnoeien is daarom ook niet makkelijk. Let erop om niet te veel ineens te gaan wegsnoeien en verwijder alle snoeiafval op de bovenzijde van de haag. Verwaarloosde coniferen snoeien vergt enig vakmanschap. Ga dus te rade bij een ervaren tuinier om te weten hoe je het snoeiwerk best aanpakt.

Coniferen snoeien in de zon is ook niet verstandig. Snoeien van coniferen doe je beter op een meer bewolkte dag, of op een later uur op de dag wanneer de zon minder fel schijnt. Op die momenten loop je minder risico dat de planten zullen verbranden. Een doek op de coniferenhaag leggen na het snoeien is ook een goed idee.

Welk materiaal gebruiken om een coniferenhaag te snoeien

Coniferenhagen zijn meestal groot en breed. Een elektrische heggenschaar is dan ook geen overbodige luxe. Bovendien ga  je een coniferenhaag eerder scheren dan dat je aparte takken zal afknippen. Zorg er wel voor dat de schaar scherp is en dat het mechanisme goed werkt. Heb je nog weinig ervaring met het snoeien van een haag, span dan een touw waarlangs je kan snoeien. Kijk ook nu en dan even van op een afstandje naar de haag, je zal beter zien of je recht aan het snoeien bent. Snoei een haag nooit loodrecht naar beneden. Zorg ervoor dat de bovenkant minder breed is dan de onderkant. Dit is nodig om het zonlicht toe te laten op de volledige haag.

Scheer de haag altijd smaller bovenaan dan onderaan. Zo krijgt de haag overal voldoende licht.
Scheer de haag altijd smaller bovenaan dan onderaan. Zo krijgt de haag overal voldoende licht.

Hoe best een Thuja snoeien

Ook de Thuja occidentalis – ook wel de levensboom genoemd – wordt best niet gesnoeid in de wintermaanden. Kies een dag in de maanden mei tot en met augustus uit waarbij het zonlicht niet te fel is. Door het felle licht kunnen de pasgesnoeide bladeren en takjes verbranden, waardoor de haag roeste of bruine plekken zal vertonen. Er zijn verschillende Thuja varianten. Afhankelijk van de variant snoei je een of meerdere keren. De Thuja occidentalis Smaragd bijvoorbeeld, is een trage groeier waardoor één keer per jaar de Thuja Smaragd snoeien zeker voldoende is. De Thuja plicata is ook een wintergroene conifeer, maar deze variant kan erg hoog en breed worden – hij wordt niet voor niets de reuzenlevensboom genoemd – en vraagt bijgevolg ook meerdere snoeibeurten per jaar.

DeThuja (of levensboom) heeft fijne takjes en naalden die om een regelmatige snoeibeurt vragen
DeThuja (of levensboom) heeft fijne takjes en naalden die om een regelmatige snoeibeurt vragen

Pas geplante coniferen snoeien?

Na het planten van een conifeer kun je de overtollige of uitstekende takken van de zijkant van de haag gerust wat bijsnoeien. Het is beter om in het begin nog niet te snoeien aan de bovenzijde, zodat de haag volop kan doorgroeien in de hoogte. Pas wanneer de haag voldoende hoog is kan je de bovenkant ook een 15-tal centimeter terugsnoeien. 

Hoe sparren snoeien

Sparren zijn relatief trage groeiers, zeker in vergelijking met andere coniferensoorten die tot een halve meter per jaar kunnen groeien wanneer de omstandigheden ideaal zijn. Eén snoeibeurt per jaar zal doorgaans voldoende zijn om er een mooie en volle haag van te maken. Een Leylandii snoeien zal dan wel weer meerdere keren per jaar moeten gebeuren. Deze specifieke coniferensoort groeit ontzettend snel en groeit bovendien in smalle en dunne takken. Om een volle haag met weinig doorkijk te bekomen is regelmatig snoeien vereist.

Related posts

Lavendel snoeien: wanneer en hoe?

danny@db-online-marketing.nl

Helleborus snoeien – een complete gids

danny@db-online-marketing.nl

Je tuin winterklaar maken: voordelige tips voor elke tuinier

danny@db-online-marketing.nl