Tuinonderhoud

Alles wat je moet weten over een taxushaag snoeien

Alles wat je moet weten over een taxushaag snoeien

Iedereen kent de donkergroene naalden van de taxushaag wel. Wanneer ze goed verzorgd zijn, zullen taxushagen voor jarenlange wintergroene beschutting en privacy zorgen. Het vergt echter enige jaren geduld, want taxus is een heel trage groeier, zeker in vergelijking met andere haagplanten. Voordeel van het feit dat een taxus zo’n trage groeier is, is dat er minder zal moeten gesnoeid worden.

Let op: taxus is mooi maar wel giftig

Zowel de pitten van de rode besjes als de naalden van de taxus zijn giftig. Let dus op wanneer er kinderen of dieren in de buurt van een taxus komen. Het is ook opletten geblazen wanneer een taxushaag als scheiding met een weide wordt aangelegd, want ook voor schapen, koeien en paarden is de taxus giftig. Gooi dus ook snoeiafval enkel weg op een plaats waar dit is toegestaan, zoals het containerpark bijvoorbeeld.  Vogels mogen de pitten dan weer wel inslikken, zonder hier beduidend last van te hebben. De giftige pitten worden onvoldoende verteerd om hun gifstoffen te kunnen vrijgeven.

Wanneer taxus snoeien?

Er zijn twee momenten die geschikt zijn om een taxus te snoeien. Ofwel snoei je de taxushaag in mei of juni, ofwel in augustus. Het moment maakt eigenlijk niet zoveel uit, maar een eenmalige snoeibeurt in een jaar is zeker voldoende.

Mag je snoeien na het planten?

Pas geplante taxushagen mogen zeker bij gesnoeid worden. Het is echter aan te raden om de eerste maanden het snoeien te beperken tot enkel de zijkanten en niet te knippen aan de bovenkant van de taxushaag. Op die manier kan de taxusplant zich ongestoord verder ontwikkelen in de hoogte.

Drastisch terugsnoeien van een taxushaag

Een taxushaag kan drastisch teruggesnoeid worden. Wanneer deze verwaarloosd werd, is een serieuze snoeibeurt zeker nodig en mag je zelfs tot op het hout wegsnoeien. Hou er wel rekening mee dat het toch enige tijd zal vragen om de haag terug vorm en volume te geven. Het kan meer dan twee jaar duren vooraleer de gewenste afmetingen zijn bereikt en er geen spoor meer van de schade te bespeuren valt. De wintermaanden zijn het geknipte moment om een verwilderde taxushaag drastisch terug te snoeien. Zo krijgt de haag de nodige tijd om in de eerste plaats te herstellen van de snoeibeurt, en zal de haag ook gestimuleerd worden om verder te groeien op de manier dat jij, als tuinier, dit wenst. Een tweede gegeven waar men rekening mee moet houden is niet te snoeien op een dag waarop het vriest. De haag kan niet tegen de kou ter hoogte van de verse snoeiwonden en zal op deze plaatsen ofwel roestbruin verkleuren of zal zijn bladeren verliezen.

Een dikke en volle haag verkrijgt men door regelmatig en op een goede manier te snoeien.
Een dikke en volle haag verkrijgt men door regelmatig en op een goede manier te snoeien.

Tips: hoe taxus snoeien als een pro?

Net als andere hagen is het belangrijk om de zijkant van een taxushaag niet recht te snoeien. Door de onderkant wat breder te laten dan de bovenkant valt er overal evenveel zonlicht op de haag.

Onervaren snoeiers kunnen tal van hulpmiddelen hanteren om de haag recht te scheren of te snoeien. Dit kan door een touwtje te spannen waarlangs je snoeit, een mal te gebruiken voor vorm snoei.

Vorm snoei taxus: engelengeduld en veel oefenen

Taxussen zijn dankbare planten om te gebruiken voor vormsnoei, eens ze relatief groot of zelfs volgroeid zijn. Denk maar aan de vele kasteeltuinen en parken waar sierlijk gesnoeide taxushagen de show stelen. Het zijn helaas wel trage groeiers, je moet er dus de nodige portie geduld voor kunnen opbrengen.

Het vergt veel oefening vooraleer je vanuit de losse pols een taxusplant in een bepaalde figuur kunt ‘omsnoeien’. Gelukkig zijn er in de meeste tuincentra allerlei mallen en vormen te koop die je over de plant kan schuiven en waarbij je de overtollige scheuten wegknipt.

Welke snoeischaar gebruiken?

Snoeien kan handmatig of met een gemotoriseerde heggenschaar. Je moet eigenlijk zelf ervaren wat voor jou het beste of het makkelijkste werkt. Een heggenschaar op batterijen, benzine of elektriciteit maakt veel lawaai (denk ook aan de buren!) en kan zwaar wegen, maar je kan merkelijk meer werk verzetten dan bij het handmatig wegknippen van de overtollige takjes en blaadjes. Gaat het om een aanzienlijk aantal meter haag, dan valt een gemotoriseerde heggenschaar toch te overwegen.

Wil je graag werk maken van vormsnoei, dan is een handschaar onontbeerlijk. Een mechanische snoeischaar kan hiervoor niet precies genoeg werken.

Of u nu het handmatige werk verkiest, of toch voor de makkelijke oplossing van het machinaal snoeien gaat, zorg er steeds voor dat het gereedschap proper en in orde is. Zorg dat de messen en snijvlakken scherp zijn. Snoeien met scherpe messen geeft ongekartelde snijvlakken die beter genezen.

Taxus gratis laten snoeien

In de variant Taxus baccata zit de chemische stof ‘baccatine’. Deze baccatine wordt verwerkt in chemotherapieën en andere medicijnen tegen kanker. Tot voor enkele jaren was de oproep om buxusnoeisel in te zamelen, heel populair. Tegenwoordig heel wat minder, omdat de vraag naar bacccatine zo goed als verzadigd is en de pharmaceutische industrie bijgevolg veel minder snoeisel van buxus nodig heeft.

Related posts

Pampasgras snoeien; hoe, wanneer en met welk gereedschap?

danny@db-online-marketing.nl

Buxus snoeien – wanneer en hoe

danny@db-online-marketing.nl

Knotwilg snoeien: gereedschap, ideale snoeimoment en aanpak

danny@db-online-marketing.nl