Tuinonderhoud

Het gazon verzorgen

Het gazon verzorgen

Een mooi gazon is voor de meeste tuiniers het paradepaardje van de tuin. Een groen grasveld, waarbij de het gras mooi dik staat en waar weinig onkruid of kale plekken te bespeuren vallen vraagt echter het nodige onderhoud. Een gazon onderhouden is helemaal niet moeilijk, het vereist wel enige kennis van zaken en regelmatige verzorgingsbeurten.

Hoe verzorg je het gazon het hele jaar door?

Wie een gazon wil dat er van begin januari tot eind december mooi bij ligt, zal hier ook doorheen het volledige jaar het nodige werk aan hebben. Het beste is om een seizoenskalender op te maken. Zo weet je precies wanneer je moet bemesten, verticuteren, bijzaaien, maaien, …

Het winteronderhoud van een gazon

In de wintermaanden is het gazon in rust. Dit is dus meteen de periode waar er weinig tot geen onderhoudswerken aan het gazon moeten worden uitgevoerd. Er moet niet gemaaid of geverticuteerd worden, noch bemest. Heel vaak zullen er mooie sneeuw- of ijstaferelen te zien zijn. Geniet ervan, maar wel van op een afstand. Probeer niet of niet te vaak over het gras te lopen. Het gazon zal zich minder snel herstellen, zeker als het heeft gevroren of gesneeuwd.

Geniet van de mooie ijstaferelen tijdens de wintermaanden.
Geniet van de mooie ijstaferelen tijdens de wintermaanden.

Wat wel kan gebeuren tijdens de kalmere wintermaanden, is het onderhoud van gereedschap en machines. Laat een onderhoudsbeurt aan de grasmaaier uitvoeren, zodat die er tegen de lente terug klaar voor is om te gaan maaien.

Ook in februari breng je een bodemstaal van je gazon binnen bij een erkend tuincentrum. Zij zullen dit staal onderzoeken op de aanwezigheid van kalk. Is je bodemstaal te zuur, dan bevat de bodem te weinig kalk. Eind februari, begin maart kan je kalk strooien om de zuurtegraad van je bodem terug op peil te brengen. Kalk is een heel belangrijk element in de verzorging van je gazon. De aanwezige hoeveelheid kalk in de bodem bepaalt de zuurtegraad van de grond, wat een invloed heeft op het bodemleven, de structuur van de bodem en ook op de hoeveelheid aan voedingsstoffen dat het gras uit de bodem kan opnemen. Het is volkomen normaal dat de tuingrond na een bepaalde tijd zal verzuren. Het is aan jou, als tuinier, om de zuurtegraad van je tuin op peil te houden. Niet te weinig, maar zeker ook niet te veel. Een te veel aan kalk zorgt voor een te zure grond, waarop veel planten niet goed zullen gedijen. Een te zure grond kan ontzuurd worden door het strooien van turf of een andere bodemverbeteraar.

Het lente-onderhoud van een gazon

Pas in maart start het echte gazononderhoud. Wacht tot de temperatuur genoeg is gestegen – tot ongeveer 15 graden – en wanneer er geen nachtvorst is voorspeld.

In maart kunnen volgende onderhoudstaken al uitgevoerd worden:

Opruimen

Ruim eerst alle bladeren, takjes en ander tuinafval op. Dit kan met een bladhark of een bladzuiger.

Bestrijd het mos en verticuteer

Met een verticuteermachine kun je mos, onkruid en afgestorven gras uit het gazon weghalen. Dit natuurlijk restafval vormt een laag op het gazon, waardoor het gras veel moeilijker voedingsstoffen, zuurstof en water zal opnemen. Door te verticuteren geef je jouw gazon terug ademruimte en de kans om voedingsstoffen en water op te nemen. Hierdoor hou je de mossen uit je gazon. Mossen wijzen er namelijk op dat het gazon niet in goede conditie verkeert. Indien nodig strooi je nog wat kalk of meststoffen bij.

Op het eerste zicht kan dit een schokkend resultaat geven, want het is best mogelijk dat het gazon heel veel kale plekken zal vertonen. Deze plekken kun je gemakkelijk ‘doorzaaien’, dit betekent dat je de gaten in het gazon terug gaat dichten door op deze plekken snel kiemend gras in te zaaien. Wacht hiermee niet te lang, zodat onkruid en mos niet de kans krijgt om alsnog op de kale plekken te gaan groeien.

Maai een eerste keer het gras af

Zet de grasmachine op de hoogste stand en werk ook de graskanten bij.

Bemest het gazon

Het gazon bemesten zal ervoor zorgen dat het gras in opperbeste conditie verkeert. Drie keer per jaar bemesten zou voldoende moeten zijn. Kies hierbij steeds voor een kwalitatieve meststof met een werking op lange termijn.

Het zomeronderhoud van het gazon

Het onderhoud van het gazon behelst vooral het regelmatig maaien van het gras.

Wie elke week maait zal al snel zien dat de grasmat veel mooier en dikker wordt. Je verbetert door regelmatig maaien de kwaliteit van het gazon waardoor het weerbaarder is tegen schimmels en ziektes en je verhindert bovendien dat onkruid en mossen de kop kunnen opsteken. Eén keer per week maaien is dus een goede regelmaat, behalve bij extreme droog weer en op het einde van de zomerperiode. Het gras groeit dan minder goed en kan beschadigd raken bij te veel maaien. Eén keer maaien om de twee weken is dan zeker voldoende.

Het is best van elke keer op ongeveer op twee derden van de hoogte van het gras te maaien. Zorg ervoor dat je nooit korter van twee centimeter maait, hierdoor worden de grassprietjes kwetsbaar. Staat het gras wat te lang, zet de grasmachine dan op een hogere stand en maai volgende week terug op de normale stand. Kies ook een droog moment van de dag. Wanneer het gras te nat is, zal het aan de messen kleven waardoor het risico op verstopping en schade aan de machine groter wordt.

Steek de graskanten af voor een perfect eindresultaat.

Regelmatig maaien zorgt voor een gazon in perfecte conditie
Regelmatig maaien zorgt voor een gazon in perfecte conditie

Het herfstonderhoud van een gazon

Tijdens de herfstperiode kan je het gazon blijven maaien. Let er wel op dat je niet maait wanneer het gras nat is of wanneer het te koud wordt. Maai niet wanneer het kouder is dan 15 graden en ook niet wanneer er nachtvorst wordt voorspeld.

Verhoog de stand van de grasmachine tot 3,5 centimeter. Ruim afgevallen bladeren op en strooi kalk en meststoffen bij.

Hoe verzorg je een pas aangelegd gazon?

Een pas aangelegd gazon is nog niet zo sterk als een grasmat die er al jaren ligt. Hou dus rekening met volgende zaken:

  • Maai het gras niet totdat het een hoogte van tien centimeter heeft bereikt.
  • Gebruik voor de eerste maaibeurten een goeie grasmachine met scherpe messen.
  • Stel de grasmachine in op een hoogte van ongeveer vijf centimeter.
  • Na de eerste maaibeurten op hogere stand, kun je terug maaien tot op twee derden van de hoogte van het gras.

Hoe kan ik mos definitief verwijderen uit mijn gazon?

Soms kan het gebeuren dat de hoeveelheid mos zodanig groot is, dat enkel verticuteren onvoldoende blijkt te zijn om al het mos uit het gazon te verwijderen. Volgende acties ondernemen kan eventueel soelaas brengen:

  • Ga met kennis van zaken te werk en bekijk eerst over welk soort mos het gaat. Bepaalde soorten zijn moeilijker te bestrijden dan andere. Levermossen bijvoorbeeld zijn hardnekkig en vragen vaak om een sterk bestrijdingsmiddel om deze uit je gazon te verwijderen. Sterretjesmos en kussentjesmos verwijderen ui het gazon kan al met een bestrijdingsmiddel die vrij in de handel te verkrijgen is.
  • Ga de mossen ‘s morgens vroeg te lijf, wanneer het nog wat duister en vochtig is.
  • Zorg dat de zuurtegraad van de bodem in evenwicht is en bemest bij wanneer nodig.

Related posts

Fruitbomen snoeien – een complete gids

danny@db-online-marketing.nl

Effectieve waterafvoer van tuinhuis tot tuin

danny@db-online-marketing.nl

De beste veegmachine van 2024

Dean