De dagen worden langzaam maar zeker korter, het weer wordt wisselvalliger en de blaadjes beginnen van de bomen te vallen. De herfst komt eraan en het wordt tijd om je tuin herfstklaar te maken. Heb jij geen idee waar je moet beginnen en wat je zoal moet doen, lees dan gauw verder hoe jij in 6 stappen je tuin herfstklaar kan maken.
Ruim je tuin op
Voordat je buiten aan de slag gaat om je tuin helemaal herfstklaar te maken is een goede voorbereiding belangrijk. Doe kleding aan dat vies mag worden en trek je regenlaarzen aan, bijvoorbeeld Muck Boots, en ga aan de slag. Begin eerst met het opruimen van je tuin. Heb je nog tuinmeubels, buitenspeelgoed en accessoires buiten staan dan is dit het juiste moment om dit eerst op te ruimen.
Snoei heesters en heggen
Het is belangrijk om heesters, struiken en heggen te snoeien zodra de herfst begint. Zo zorg je er namelijk voor dat het niet verwildert en hou je de struiken in je tuin fris en sterk. Bekijk welke heesters en heggen je hebt staan in de tuin en zoek op hoe je deze het beste kunt snoeien en hoeveel je moet snoeien. Zorg in ieder geval dat je begint met snoeien wanneer het nog niet heel koud is, doe je dit namelijk te laat dan krijg je minder knoppen aan je heg in het voorjaar.
Zorg voor je gazon
Voordat de herfst echt begint is het belangrijk om nog wat aandacht te schenken aan je gazon. Het gras groeit nu niet meer zo hard en het hoeft zeker niet wekelijks gemaaid te worden. Vaak maai je het gras nog een laatste keer ergens eind oktober. Heb je kale plekken in je gazon, het najaar is ook heel geschikt om gras te zaaien. Om te zorgen dat je gazon mooi blijft is het ook belangrijk om regelmatig de gevallen blaasjes bij elkaar te harken, zo voorkom je bruine plekken in het gazon.
Verwijder eenjarige planten
Heb je eenjarige planten in je tuin, ook deze kun je nu gerust weghalen want ze gaan toch niet meer bloeien. Eventuele kale plekken kun je opvullen met winterharde planten zodat je tuin er toch nog gezellig uitziet.
Plant bloembollen
De herfst is ook hét moment om bloembollen te planten, bijvoorbeeld blauwe druifjes, krokussen en tulpen plant je het beste in het najaar. Zorg wel dat je ze voor eind oktober in de grond hebt staan, zo krijgen ze voldoende tijd om aan te sterken voordat de winter begint.
Verwijder groene aanslag
Wanneer het weer vochtiger wordt en er minder licht is ontstaat er al gauw algen en mos in je tuin. Dit ziet er vaak niet zo heel mooi uit en daarnaast kan het ook nog eens spekglad worden. Maak gebruik van een hogedrukreiniger of schoonmaakazijn om groene aanslag te verwijderen van je tuintegels.
Met deze 6 stappen kun jij zorgen dat je tuin helemaal klaar wordt voor de herfst en in het voorjaar begin je ook meteen met een frisse start.