Een liguster is een ideale plant om een dikke, volle haag mee te creëren. Zo’n haag wil je in je tuin hebben voor extra privacy en om een natuurlijke omheining neer te zetten.
Het fijne aan de liguster is dat het snel heel breed groeit, in haagvorm maar ook als losse plant. Door op de juiste manier te snoeien kan je de liguster verschillende vormen geven zodat je ofwel een strak resultaat ofwel een sierlijke gevormde plant krijgt.
Ontdek hoe je de liguster het best onderhoudt en wanneer en hoe je de ligusterhaag best kan snoeien!
Liguster snoeien: de juiste gereedschappen en apparatuur
Aangezien een liguster groot en dik kan uitgroeien, is het belangrijk om af en toe te snoeien om de vorm compact en overzichtelijk te houden. Dat kan je enerzijds doen met een goede takkenschaar. Een takkenschaar is handig om uitstekende takken tussendoor weg te knippen zodat de haag wel mooi in vorm blijft. Kies zeker voor een takkenschaar met ergonomische handgreep zodat je weinig moeite hoeft te doen om takken weg te snoeien.
Een andere mogelijkheid, die vooral gebruikelijk is bij ligusterhagen, is het snoeien met een heggenschaar. Een elektrische heggenschaar laat je toe om snel en eenvoudig de haag strak af te scheren of snoeien. Let wel steeds op met de stroomkabel wanneer je gaat snoeien.
Ongeacht het gereedschap dat je gebruikt voor het snoeien van je liguster, zorg er steeds voor dat het schoon en scherp is, zodat de gezondheid van de haag of plant niet geschaad wordt tijdens het snoeien.
Bij ligusterhagen die al wat hoger worden, hou je best ook een stevige ladder in de buurt om de bovenkant even strak te kunnen snoeien als de zijkanten.
Hoe vaak moet je liguster snoeien?
Zoals we al zeiden kan de liguster best wel groot en dik uitgroeien op enkele maanden tijd. Om de haag overzichtelijk te houden kan je daarom best twee keer per jaar de liguster snoeien. Zorg ervoor dat je zeker vlak voor de zomer aanzienlijk terug snoeit, maar ook vlak na de zomer kan je een tweede keer snoeien voor een strakkere haag.
Eén snoeibeurt in de zomer volstaat, maar als je een zeer strakke en volle haag wilt hebben zul je 2 maal moeten snoeien. De eerste keer in de loop van mei-juni, de tweede keer in september. De haag zal na de tweede snoeibeurt niet meer uitlopen waardoor je bijna 6 maanden een mooie strakke haag hebt.
Wanneer is de beste tijd om liguster te snoeien?
Op zich is de timing voor het snoeien van ligusterhagen niet zo belangrijk als bij sommige andere planten of hagen. Wel zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden, zoals bijvoorbeeld nestvorming van vogels in het voorjaar, te felle zon in de zomer en vriestemperaturen in de winter. Al deze dingen kan je best vermijden bij het snoeien van de liguster.
Liguster snoeien in de lente: stapsgewijze handleiding
De eerste snoei van de liguster doe je best in het voorjaar, vanaf eind mei tot juni. Let er wel op dat er geen vogelnestjes in de haag zitten, anders laat je het snoeien nog beter een tijdje achterwege.
Als je de liguster in de lente gaat snoeien, dan zijn er enkele stappen die je kan volgen om het best mogelijke resultaat neer te zetten;
Stap 1: Beschadigde takken weghalen
Als je merkt dat er in het voorjaar uitstekende of beschadigde takken komen aan de liguster, kan je deze met een takkenschaar handmatig wegknippen. Zieke, beschadigde of geïnfecteerde takken haal je best altijd weg omdat deze de haag veel vatbaarder maken voor virussen en infecties.
Stap 2: Ligusterhaag gelijkmatig scheren
De liguster snoeien of scheren met een (elektrische) heggenschaar is de volgende stap. Het laat je toe om zowel de zijkanten als de bovenkanten gelijkmatig af te snoeien voor een strak en modern resultaat.
Tip; span een draadje zodat je deze lijn als basis kan zien om recht af te snoeien. Let er ook op dat je de onderkant van de liguster iets breder houdt dan de bovenkant, zodat de hele haag voldoende zonlicht kan opvangen.
Stap 3: Snoeiafval opruimen
In de lente zijn insecten en ongedierte op zoek naar een ideale schuilplaats. Laat daarom het snoeiafval zeker niet liggen, want deze diertjes brengen bepaalde ziekten met zich mee die de haag of plant kunnen aantasten.
Liguster snoeien in de herfst: waarom is het belangrijk?
Als je graag je liguster extra goed verzorgt, kan je een tweede keer in de herfst snoeien. Ook als je merkt dat de haag wel heel hoog en dik begint uit te groeien, is september het ideale moment om de haag stevig terug te snoeien. Je kan zelfs een derde van de haag weghalen en je zal zien dat die het volgende bloeiseizoen toch weer sterk zal uitlopen. Hou er zeker rekening mee om te snoeien op een bewolkte dag, want ook in september kan de zon nog best fel schijnen.
Waarom moet je liguster snoeien?
Net zoals andere hagen en planten heeft de liguster baat bij een jaarlijkse snoeibeurt (of in het ideale geval twee). Dat is goed voor verschillende redenen:
Ligusterhaag snoeien: het creëren van een strakke en nette uitstraling
Met een heggenschaar kan je een strakke haag neerzetten. Zonder uitstekende takken en met een nette bovenkant geniet je immers van een moderne en nette haag die zorgt voor een mooie uitstraling in je tuin. Let er wel op dat je de onderkant iets breder laat groeien dan de bovenkant voor de gezondheid van de haag.
Liguster snoeien voor privacy: maximaliseer de dikte van de haag
Een liguster kan heel breed uitgroeien, wat maakt dat het de ideale plant is om een natuurlijke omheining te creëren voor extra privacy. Door te snoeien maak je ruimte voor nieuwe scheuten waardoor de haag weer volop kan groeien en bloeien. Door te snoeien haal je dus wel takken weg, maar met een nog voller resultaat.
Liguster snoeien om de groei te bevorderen: tips en technieken
Wil je de groei van de liguster bevorderen, dan is snoeien heel belangrijk. Hieronder delen we graag enkele tips om de natuurlijke groei te stimuleren:
- Snoei niet op zonnige dagen omdat dan de bladeren en onderliggende scheuten kunnen verbranden.
- Snoei de haag onderaan wat breder dan bovenaan. Start ook altijd met het snoeien van de zijkanten en vervolgens pas de bovenkant.
- Zorg dat je niet snoeit wanneer het kan vriezen, want dan herstellen de snoeiwonden minder goed.
- Snoei de nieuwe scheuten niet in de zomer, maar pas erna. Zo kan je extra bloei stimuleren.
- Span een draadje als leidraad voor het snoeien, maar vergeet deze niet weg te halen nadien. Zorg er ook voor dat je een koord niet té strak rond de takken hangt.
Liguster snoeien voor een gezonde en robuuste haag
Het snoeien van de liguster is dus hoognodig voor het behoud van een gezonde haag die goed kan bloeien en groeien. Dat komt doordat je oude takken, die veel energie vragen van de plant, weghaalt. Deze energie kan vervolgens besteed worden aan de groei van jonge, gezonde scheuten.
Anderzijds maak je tijdens het snoeien weer ruimte voor meer luchtcirculatie en zonlicht in de kern van de liguster.
Liguster snoeien voor vogels en dieren: creëer een gastvrije omgeving
Vogels en andere dieren zijn helemaal fan van ligusterhagen. Precies omdat het zo’n dikke, volle haag wordt is het de ideale omgeving om een nest te bouwen in het broedseizoen. Hou je van vogels in de tuin en wil je hen aantrekken, dan is het creëren van een dichte haag een must-do.
Let wel op dat je juist in de broedperiodes (in mei en juni) de haag dan weer niet te sterk uitdunt. Het beste van al laat je in deze periode de haag volledig gerust.
Liguster snoeien versus knippen: wat is het verschil?
Een liguster knippen is het weghalen van uitstekende takken. Het betekent als het ware dat je takje per takje of scheut per scheut gaan snoeien met een snoeischaar of takkenschaar.
Onder snoeien verstaan we dan weer het volledig aanpakken van de liguster, wat kan met verschillend snoeigereedschap.
Ook ‘scheren’ van een ligusterhaag zal je wel eens horen. Dit betekent dan weer dat je de haag gelijkmatig gaat korter zetten met een heggenschaar. Je ‘scheert’ in feite langs de zijkanten en bovenkanten.
Essentiële tips voor het snoeien van ligusterhagen
Wist je dat haagplanten meestal vertakken op de plek waar ze gesnoeid zijn? Als je dat in gedachten houdt weet je precies hoe je een dikkere ligusterhaag moet bekomen. Door meermaals te snoeien maak je de haag uiteindelijk heel dicht zodat je geniet van een natuurlijke schutting in je tuin.
Zorg ervoor dat je de liguster niet plant in een te natte bodem en dat je verder de haag vaak genoeg snoeit. Enkele andere tips:
- Snoei de uitstekende takken meteen terug, zodat de haag direct vertakt en sneller dichtgroeit, zelfs bij jonge ligusters.
- Van zodra de haag de gewenste hoogte heeft, kan je ongeveer 20 centimeter lager snoeien om deze hoogte jaar na jaar te behouden. De hoofdtak kan hierdoor wel gaan vertakken voor een voller effect.
Nieuwe liguster kopen
Je weet nu hoe je de liguster het beste verzorgt en snoeit, het is tijd om een nieuwe liguster te gaan kopen. Je kan steeds kiezen voor losse planten voor in de tuin of om aan te planten als haag. Anderzijds kan je ook een klaargemaakte ligusterhaag vinden die je in z’n geheel aanplant.
Zorg dat je, ongeacht welke liguster je kiest, je deze plant in een niet al te vochtige bodem en dat je tijdig snoeit. Je kan het eerste jaar al snoeien om de vertakking te bevorderen. Zo krijg je sneller een dichtgegroeide ligusterhaag. De bovenkant hoef je de eerste jaren nog niet te snoeien. Pas wanneer de haag de gewenste hoogte bereikt, kan je de bovenzijde aanpakken.