Een sering zorgt voor kleur in de tuin, of je nu kiest voor een seringenstruik of een seringenboom. De bloemen brengen een zoete geur mee en trekken de aandacht dankzij hun pluimvormige structuur.
Wil je jaar na jaar opnieuw kunnen genieten van felgekleurde, bloeiende bloemen in de tuin? Dan kan je een sering best één keer per jaar snoeien om de verdere bloei te stimuleren. Anderzijds is bij seringenstruiken regelmatig snoeien nodig om de vorm compact te houden.
Ontdek welk snoeigereedschap je nodig hebt en wanneer je best start met het snoeien van een sering.
Snoeigereedschap voor sering
Wanneer je de sering best gaat snoeien, in het voorjaar of het najaar, hangt vooral af van het soort sering dat je moet onderhouden. Seringen zijn er immers in struikvorm en in boomvorm. We maken hieronder een onderscheid zodat je precies weet welk snoeigereedschap je kan gebruiken:
Sering snoeien voor verschillende groeivormen: struiken en bomen
Snoeigereedschap voor het snoeien van een seringenstruik
Een seringenstruik staat garant voor kleurrijke bloemen met een sterke geur, tenminste als je regelmatig snoeit. Dat doe je best met een snoeischaar of bloemenschaar, zodat je heel precies te werk kan gaan. Snijdt de takken altijd zo schuin mogelijk door om de wond minimaal te houden. Snoeigereedschap waarbij beide snijvlakken over elkaar bewegen werken het beste voor de sering.
Aangezien een seringenstruik heel groot kan uitgroeien als je een snoeibeurt overslaat, kan het zijn dat ook een takkenschaar van pas komt voor het snoeien. Zeker wanneer de takken bijna vijf centimeter dik worden of wanneer je veel houterige takken aan de sering ziet, is een takkenschaar handiger om mee te snoeien.
Snoeigereedschap voor het snoeien van een seringenboom
Een ander soort sering is de seringenboom. Het spreekt voor zich dat deze sering dikkere en grotere takken groeit dan de seringenstruik. Daarom haal je bij het snoeien ervan best het zwaardere geschut boven; denk maar aan een takkenschaar met een stevige hefboom en lange handvatten. Als je echt oude, houten takken van de seringenboom wilt snoeien komt een takkenzaag of boomzaag zelfs van pas. Met beide tools zaag je de takken aan de hand van zagende bewegingen vlot door.
Waarom sering snoeien?
Het snoeien van zowel een seringenstruik als een seringenboom kan heel nuttig zijn. Er zijn verschillende redenen om de sering te snoeien, zoals het bevorderen van de groei, het verjongen van de struik of boom of de algemene boomgezondheid verbeteren.
Sering snoeien voor meer bloei
Door de sering regelmatig te snoeien tot vlak boven knoppen en scheuten, krijgt de struik of boom weer meer zonlicht en lucht om nieuwe bladeren en bloemen te groeien. Regelmatig snoeien is dus nodig om de sering nieuw leven in te blazen, en om elk jaar opnieuw te genieten van weelderige bloemen.
Uitgebloeide bloemen snoei je ook best meteen weg, zodat de sering zijn energie kan steken in het groeien van nieuwe knoppen.
Sering snoeien voor betere gezondheid
Beschadigde, dode of zieke takken mag je altijd wegsnoeien. Sterker nog; het is zelfs aangeraden. Via beschadigde takken kunnen infecties immers makkelijker tot in de kern van de struik of boom komen. Aangezien je dat het liefst wilt vermijden, hoef je nooit te voorzichtig te zijn met het wegsnoeien van ongezonde takken.
Sering snoeien ter verjonging
Hoe ouder een struik of boom wordt, hoe minder nieuwe scheuten er komen. Ook bij de sering is het belangrijk om de oude takken regelmatig terug te snoeien zodat er weer ruimte is voor nieuwe, jonge takken. De sering hoeft zo geen energie meer te steken in oude takken die toch niet meer gaan bloeien.
Het beste moment om sering te snoeien
De bloemen van de sering bloeien in het voorjaar, in mei en juni. Meteen na de bloeiperiode, aan het begin van de zomer dus, kan je best de uitgebloeide bloemen snoeien. Ook kan je de sering eind juni of begin juli toppen, zeker bij jonge exemplaren.
Bij een oude sering ligt de ideale snoeiperiode wat anders; deze snoei je best vroeg in het voorjaar nog voor de bloeiperiode start. Een oude sering kan je dus idealiter snoeien in maart of april. Tijdens deze snoei mag je de takken stevig terugsnoeien zodat er ruimte is voor nieuwe bloei tijdens de rest van het voorjaar.
Een laatste optie is om de sering in de winter terug te snoeien, ergens tussen november en maart. Dit soort snoei is bedoeld om een grote seringenstruik weer compacter te maken. Het feit dat de sering geen blaadjes meer heeft tijdens deze rustperiode maakt het snoeien alleen maar praktischer. Nadien is er voor de plant tijd genoeg, namelijk tot begin mei, om volledig te herstellen en opnieuw te bloeien.
Snoeitechnieken voor sering
Afhankelijk van het soort sering (een seringenstruik of een seringenboom) zijn er verschillende snoeitechnieken die je kan hanteren.
Bij beide soorten kan je wel gewoon de uitgebloeide bloemen wegknippen om de groei van nieuwe knoppen te ondersteunen. Doe dit tot op de eerste zijtak. In sommige gevallen is het nog beter om de verwelkte bloemen weg te scheuren in plaats van ze te snoeien.
In de zomer of vlak na de zomer kan je dan ook de uitgebloeide takken weghalen. Hou zeker de jonge scheuten aan de takken wel over, zodat die kunnen groeien na de winter.
Snoeitechnieken voor de seringenstruik
Om te vermijden dat de onderkant van de seringenstruik kaal wordt en er alleen nog bloemen zijn, is het belangrijk om ook onderaan de oude takken weg te halen tijdens het snoeien. Door de volledige seringenstruik compact te houden, kan je het kaal worden aan de onderkant voor een stuk vermijden. Een oude struik kan je terugsnoeien tot maximaal een halve meter boven de grond, zodat de struik onderaan opnieuw kan groeien. Wacht nadien wel enkele jaren voor je opnieuw gaat snoeien, de sering heeft immers tijd nodig om opnieuw uit te lopen.
Snoeitechnieken voor de seringenboom
Een seringenboom kan je een drastische snoei geven door deze tot op de stam terug te snoeien. Zo haal je oude takken volledig weg en geef je de sering de kans om nieuwe scheuten en knoppen te ontwikkelen na de winter.
Seringen snoeien: specifieke richtlijnen voor verschillende soorten en variëteiten
We haalden het verschil in groeimethode tussen een jonge en een oude sering al aan. Bij een jonge kan je in juni de uitgebloeide bloemen weghalen en de extra lange stelen te toppen na de bloeiperiode. Bij een oude sering kan je wat later op het jaar snoeien om de volledige sering te verjongen, door oude takken volledig terug te snoeien.
Maar buiten het snoeien van jonge of oude seringen, zijn er nog enkele variëteiten die extra aandacht vragen bij het snoeien:
Richtlijnen voor het snoeien van een sering op stam
Een sering op stam (of seringenboom) snoei je ook meteen na de bloeiperiode, vlak voor de zomer. Belangrijk is om de oude, beschadigde takken volledig weg te snoeien en om de gezonde takken terug te snoeien tot vlak boven nieuwe scheuten. Deze wil je immers behouden voor de volgende bloeiperiode.
Als je een volledige verjongingssnoei wil doen bij een oude sering op stam, dan kan je de takken volledig terugsnoeien tot op de stam.
Richtlijnen voor het snoeien van een Amerikaanse sering
Onder de Amerikaanse sering zien we nog verschillende soorten die op een ander moment bloeien. Afhankelijk daarvan snoei je de Ceanothus of Amerikaanse sering ofwel na de bloei in juni, ofwel na de bloei in de zomer, dus in augustus of september.
Kort de lange takken van de Amerikaanse sering voor een derde in.
Richtlijnen voor het snoeien van een dwergsering
Ten slotte is er nog de dwergsering. Deze mini sering bloeit niet één maar twee keer op het jaar, waarvan de eerste keer in mei en juni zoals de gewone sering, en een tweede keer laat in de zomer, in augustus en september. Belangrijk bij de dwergsering is dat je de uitgebloeide bloemen na elke bloeiperiode weghaalt.
Een kleinbloemige of dwergsering hou je best ook bewust compact om te vermijden dat de struik kaal wordt onderaan.
Onderhoud na het snoeien van sering
Een sering vraagt weinig onderhoud, maar toch kan je na het snoeien een extra inspanning doen om de struik of boom optimaal te laten herstellen.
Tips voor het behouden van de gezondheid van sering na het snoeien
- Zorg voor voldoende water na het snoeien van de sering. Wel is het belangrijk dat de bodem voldoende waterdoorlatend is, zodat de sering niet verdrinkt.
- Extra bemesting is een goed idee na het snoeien van de sering, zeker bij seringen (zoals de Amerikaanse) die nog een tweede keer bloeien in hetzelfde jaar.
Nieuwe sering kopen
Je weet nu hoe en wanneer je verschillende soorten seringen, zoals de Ceanothus, de sering op stam en de dwergsering moet snoeien. Heb je daardoor interesse gekregen om een nieuwe sering te gaan kopen?
Bepaal dan zeker eerst de standplaats van de sering; in een gewone bodem doet deze struik of boom het doorgaans goed. Een plekje in de zon en beschut tegen wind is wel een must wanneer je een sering gaat aanplanten.
Afhankelijk van het soort sering kan je je verwachten aan een verschillende bloeiperiode, hoewel de meeste seringen bloeien in mei en juni, vlak voor de zomer. Snoeien doe je steeds na de bloei.