Tuininspiratie

Met deze zaken houd je best rekening wanneer je een eigen serre bouwt

Met deze zaken houd je best rekening wanneer je een eigen serre bouwt

Droom je al een tijdje van een eigen serre in de tuin? Dat is zeker begrijpelijk, want het brengt meteen extra sfeer en levendigheid. Daarnaast heb je continu verse groenten en fruit in huis, en ben je je bewust van de eventuele producten die erop gespoten worden. Wanneer je op zijn minst een klein beetje een handige Harry bent, zet je met de juiste materialen al snel je eigen serre in elkaar. Vraag je je af hoe hieraan te beginnen? Volg dan onderstaand stappenplan. 

  1. Plan en ontwerp 

Voorbereiding is key, wat wil zeggen dat je niet zonder een gedetailleerd stappenplan kan starten met bouwen. Denk na over factoren zoals de gewenste grootte, de vorm, de materiaalkeuze en de locatie. Op die manier vermijd je dat er fouten zullen zitten in het resultaat. Vergeet bovendien geen rekening te houden met het terrein van omliggende buren.

  1. Voorzie het juiste materiaal 

Nadat je hebt nagedacht over de belangrijkste zaken, bestaat de volgende stap uit het voorzien van het juiste materiaal. Wil je bijvoorbeeld een serre bestaande uit aluminium ramen? Dan zal je hiernaar op zoek moeten gaan. Elk materiaal heeft hoe dan ook zijn voor-en nadelen, maar die kom je makkelijk te weten door wat online research. Denk ook aan het kwaliteitsvol gereedschap en de juiste uitrusting. 

  1. Ventilatie

Wanneer de basis van de serre gebouwd is, is het tijd om na te denken over ventilatie in de serre. Die is cruciaal om de temperatuur en de luchtvochtigheid te reguleren. Deze factoren zullen namelijk een invloed hebben op het groeiproces van het fruit en de groenten. Pvc ramen, dakopeningen of ventilatoren helpen hierbij. 

  1. Isolatie

Naast ventilatie, is isolatie een cruciaal element om de temperatuur onder controle te houden. Dit kan door te kiezen voor de juiste beglazing, maar ook door isolatiemateriaal in de muren en het dak van de serre te plaatsen. Let er wel steeds op dat er voldoende daglicht in de serre kan binnenvallen, want ook dit is een belangrijk element voor het groeiproces. Je isolatie mag dus nooit de beglazing verduisteren. 

  1. Elektriciteit en water 

Ben je bijvoorbeeld van plan een automatisch watersysteem te integreren in je serre? Dan zal je tot slot moeten nadenken over elektriciteit en water. De bekabeling en leidingen moeten geïnstalleerd worden volgens de geldende voorschriften. Het is dus zeker aangeraden om deze op voorhand na te kijken. 

Related posts

Jacuzzi laten plaatsen? Wat komt er bij kijken?

danny@db-online-marketing.nl

De toekomst van tuinieren: 5 toepassingen van ‘smart gardens’

danny@db-online-marketing.nl

De voor- en nadelen van houten raamdecoratie

danny@db-online-marketing.nl