Tuinonderhoud

Hoe kan je best een haagliguster snoeien?

Hoe kan je best een haagliguster snoeien?

De liguster is een heel populaire inheemse plant die in onze contreien vaak wordt gebruikt voor het aanplanten van hagen. Groot voordeel is dat de haagliguster groenblijvend is, waardoor je een haag kunt maken die op elk moment van het jaar de nodige privacy biedt.

Wanneer liguster snoeien

Ligusters groeien heel snel, waardoor je op korte tijd een grote haag kunt laten groeien. Nadeel is wel dat ze omwille van deze snelle groei heel regelmatig moeten gesnoeid worden om de vorm van de haag wat in toom te houden.

Snoei ligusterhagen minimaal twee keer per jaar serieus terug. Tussen de twee grote snoeibeurten door is het goed om de ligusterhaag nu en dan wat ‘bij te werken’ door overbodige of uitstekende scheuten weg te knippen.

Het tijdstip waarop een ligusterhaag kan gesnoeid worden maakt in principe niet veel uit, op voorwaarde dat er niet te veel felle zon is en dat het niet vriest. Zowel te fel zonlicht als een temperatuur onder nul kan onherstelbare schade toebrengen. Dit komt omdat er bij het snoeien water vrijkomt dat verdampt. Door te fel zonlicht zullen de blaadjes verbranden en door vorst zullen ze bevriezen en afsterven. Het resultaat is een ligusterhaag vol roestbruine en kale plekken.

Snoei bij de eerste grote snoeibeurt alle oude takken weg. Jonge takken met frisgroene scheuten laat je zitten. Dit zijn de takken die voor de eigenlijke groei van de ligusterhaag zullen zorgen.

Tips bij het snoeien van liguster

Ligusters zijn hagen die beschutting bieden aan vogels die er maar al te graag hun nest in maken. Let dus op dat je niet al te enthousiast begint te snoeien! In de herfst en in de winter kan er dan wel serieus teruggesnoeid worden zonder risico op het verwonden of verjagen van de nestelende vogels.

Bloeiende liguster
Bloeiende liguster

Een liguster in bloei kan ontzettend mooi zijn. Helaas zijn de bloemen wel giftig. Hou hier rekening mee wanneer er vaak kleine kinderen of huisdieren in de tuin vertoeven. Snoei de bloemen desnoods uit de struik om elk risico te vermijden.

Zorg voor gereedschap dat in de eerste plaats veilig is. Controleer de kabel indien het om een elektrische heggenschaar gaat en ga ook na of het snijvlak voldoende scherp is. Dit is belangrijk om de snijwondjes van de blaadjes niet te laten kartelen. Bladeren die afgeschoren of afgeknipt worden met een scherpe snoeischaar zullen sneller herstellen. Sommige tuiniers ontsmetten ook telkens hun heggenschaar wanneer ze een ligusterhaag snoeien, om het overzetten van ziektes op de ligusterhaag te vermijden.

Snoeien liguster: check eerst de variant

De soort liguster speelt een rol bij de mate waarin de plant moet gesnoeid worden en de uiteindelijke haagvorm die je na enige tijd bekomt. Wil je eerder een strakke, nette haag dan kies je beter voor de haagliguster of de bonte haagliguster, die zich hier uitstekend toe lenen. Wil je net een wat ‘wilder’ exemplaar om je landelijke tuin wat meer cachet te geven bijvoorbeeld, neem dan een wintergroene haagliguster of een gewone liguster om aan te planten.

Bonte haagliguster – Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’
Bonte haagliguster – Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’

Ligusters hebben wel allen het gemeenschappelijke kenmerk om hard te groeien. Het in toom houden van alle ligusterhagen vraagt drastisch snoeiwerk. Een strakke haag creëren doe je door meerdere keren te snoeien, mag het wel wat wilder zijn, dan is één keer tot maximaal twee keer snoeien per jaar voldoende.

Een ligusterhaag en vorm snoei: een ideale combinatie

Doordat ligusterhagen dicht vertakken bij het snoeien zijn het ideale planten om te gebruiken voor vorm snoei. In de handel zijn verschillende mallen te verkrijgen. Dit zijn ijzeren vormen die over de ligusterplant geplaatst worden. Elk takje of blaadje dat uit de vorm komt piepen, wordt er af geknipt. Na enige tijd heeft de plant volledig de vorm van de mal aangenomen. Regelmatig bijsnoeien houdt de plant gezond en in de gewenste vorm.

Ook een liguster snoeien op stam wordt vaak gedaan. Dit houdt quasi hetzelfde in als vorm snoei. Op het bovenstuk van de stam snij je bladeren bijvoorbeeld in een bolvorm. De zijtakjes en scheuten op de stam snoei je telkens weg. Ook bij het snoeien van liguster op stam is het belangrijk om de uitloop van de scheuten niet te ver te laten komen en regelmatig bij te snoeien om de mooie vorm te behouden.

Related posts

De beste regenwaterpomp van 2024

Dean

Coniferen snoeien – hoe, wanneer en met welk gereedschap

danny@db-online-marketing.nl

Pak je tuin onder handen

danny@db-online-marketing.nl