Planten Tuinonderhoud

Klimrozen snoeien: minder moeilijk dan het lijkt

Klimrozen snoeien minder moeilijk dan het lijkt

De naam klimrozen is in feite niet helemaal correct. Een klimroos is niet echt een klimplant, zonder steun of vastbinden vallen ze binnen de kortste keren om en zullen ze verder over de grond kruipen om te groeien.

Raamwerk voor een klimroos

Wil je een klimroos laten groeien in de tuin, dan moet je voor een of andere ondersteuning zorgen waarlangs de plant kan groeien of kan aan vastgebonden worden. Kies voor een steunmethode die past binnen het ontwerp van je tuin, er zijn verschillende mogelijkheden: een pergola, een houten hekwerk of een stalen rozenboog, een muurtje,…

Typisch kenmerk van een gezonde klimroos zijn de gezonde, goed gevulde lange ranken waarmee je speelse effecten aan je tuinontwerp kunt toevoegen en als het ware extra tuin creëert door in de hoogte te gaan werken. 

Raamwerk voor een klimroos

Waarom een klimroos snoeien?

Het snoeien van een klimroos lijkt een moeilijk en zwaar karwei te zijn, maar dat is het zeker en vast niet. Eens je beet hebt welke takken je af mag knippen en welke niet, welke soort klimroos je onder handen wil nemen en je weet welk tijdstip van snoeien bij deze soort past, is het supermakkelijk om je klimroos aan een snoeibeurt te onderwerpen.

Quasi elke variant bloeit een aantal keren per jaar. Hoe beter je snoeit, hoe meer je de bloei gaat stimuleren. Een klimroos die niet gesnoeid wordt, zal ook steeds verder groeien, maar de takken zullen dun en zwak worden. Er zullen bovendien weinig bloemen verschijnen omdat de plant te veel energie in het vormen van de takken moet steken. Het wordt als het ware een groot kluwen van takken, die elkaar bovendien beschadigen door de doorns die over de andere stengels heen schuren.

Het is dus zeker aangeraden om een klimroos regelmatig te snoeien.

Wanneer moet een klimroos gesnoeid worden?

Eerst en vooral moet je nagaan tot welke van de drie groepen de klimroos die je wil gaan snoeien behoort. Is het een zomerbloeier? Een doorbloeier? Of een rambler roos? Rambler rozen vormen een aparte groep omwille van hun extreem snelle groei. Ze kunnen in geen tijd tot acht meter hoog worden. Het zijn ideale klimmers om oude bomen en muren snel te laten begroeien. Ze bloeien uitbundig als ze goed verzorgd worden, maar helaas bloeien ze slechts één keer per jaar.

Een klimroos die enkel in de zomer bloeit, kan het best gesnoeid worden wanneer de plant in rustmodus gaat, dit betekent van eind november tot eind maart ongeveer. Snoei ze best niet in het voorjaar, anders knip je de bloemknoppen weg die de plant het seizoen daarvoor heeft gevormd.

Een doorbloeiende roos daarentegen wordt het liefst gesnoeid in het voorjaar, en nog het best in maart.

Grote uitzondering op vlak van snoeimoment zijn opnieuw de rambler rozen. Deze kun je best snoeien op het moment dat de plant zo goed als uitgebloeid is.

Wanneer moet een klimroos gesnoeid worden

Een rambler roos die mooi en groots bloeit, vergt weinig snoeiwerk. Integendeel, te veel snoeien kan de bloei ernstig verstoren omdat je alle bloeiende takken waar zowel bloemen als bloesems aanhangen, wegknipt. In het vroege voorjaar kunnen eventueel dode takken of takken die te sterk verhout zijn worden afgeknipt. Ook bloemen die zijn uitgebloeid of te bruin zijn om nog mooi te zijn, mogen worden uitgeplukt.     

Hoe gebeurt het snoeien van een klimroos?

Een klimroos heeft altijd een aantal hoofdtakken die je niet snoeit. Enkel de zijtakken worden gesnoeid, en dit tot op twee ogen van de hoofdtak. Knip met je snoeischaar alle zijtakken af, net boven een oog aan de buitenkant van de tak. Niet bang zijn om goed door te snoeien. Even fout snoeien is niet dramatisch, de plant is sterk genoeg om terug uit te lopen.

Hoe gebeurt het snoeien van een klimroos

Takken die te dicht op elkaar staan, knip je ook beter weg. Zo krijgen ze voldoende ruimte om te groeien en zullen ze elkaar ook niet kwetsen door met hun doornen tegen elkaar te schuren. Takken die te dicht opeen groeien zijn bovendien gevoeliger voor schimmels. Ook takken die te dun of ongezond lijken knip je weg. De plant hoeft hierin dan verder geen energie te steken.

Na het snoeien kan je de takken best opbinden. Gebruik hiervoor een materiaal dat niet kan snijden, zoals rubberen bindband.

Een doorbloeiende klimroos snoeien

Laat alle hoofdtakken die mooi omhoog groeien, ongemoeid. Je werkt dus steeds met de zijtakken. Knip deze met je snoeischaar af tot op vijf centimeter van de hoofdtak. Indien je dit wenst, kan je na de eerste bloei in juli nog een tweede keer snoeien. Wanneer je bij deze snoeibeurt alle bloemen die zijn uitgebloeid verwijderd, heb je kans dat jouw klimroos nog een tweede keer zal gaan bloeien.

Een zomerbloeiende klimroos snoeien

Het snoeien van een zomerbloeiende variant kun je keer op keer laten doorbloeien door steeds alle bloemen die zijn uitgebloeid af te knippen tot op het tweede blad aan de tak.

Een oude klimroos snoeien

Bij een klimroos die helemaal aan het verhouten is, doe je er goed aan om de oude, dikke takken weg te knippen of af te zagen. Deze verjongingssnoei heeft de plant terug wat ademruimte en zal ervoor zorgen dat de klimroos meer energie zal kunnen steken in de nieuwe, jonge scheuten. Deze nieuwe scheuten kan je gebruiken als nieuwe hoofdtak.

Tips bij het snoeien

Denk eraan om kwalitatieve handschoenen aan te trekken om je tegen het steken van de doorns te beschermen. Zorg ook voor een scherpe en propere snoeischaar.

Snoeiafval ruim je best direct op om te vermijden dat kinderen of huisdieren zich kwetsen. Ook is het niet echt verstandig om dit soort snoeiafval aan de kippen te geven of bij de compost te gooien. De taaie doorns hebben te lang tijd nodig om te verteren, waardoor ze nog lang na de snoeibeurt voor vervelende steekbeurten kunnen zorgen.

Tips bij het snoeien

Knip nooit een tak weg die boven een oog zit dat wijst in de richting waarin je wil dat de nieuwe tak gaat groeien, maar zorg ervoor dat je knipt waar de ogen de andere richting aanwijzen. Snoei bijvoorbeeld liever niet boven een oog dat in de richting van een pad zal groeien. Door dit te doen kun je zelf voor een stuk de groeirichting van de klimroos gaan sturen.

Related posts

Braam snoeien – do’s and don’ts

danny@db-online-marketing.nl

Agapanthus snoeien – zo pak je dat aan

danny@db-online-marketing.nl

Handige hulpmiddeltjes om je tuingrond te verzorgen

danny@db-online-marketing.nl